loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DRIFT: – Det nye faget er ikke et montasjefag – det skal handle om igangkjøring, innregulering, prøvedrift, service og vedlikehold, forklarer VKE-styreleder Steinar Holm.
DRIFT: – Det nye faget er ikke et montasjefag – det skal handle om igangkjøring, innregulering, prøvedrift, service og vedlikehold, forklarer VKE-styreleder Steinar Holm.

Ventilasjonsfagbrev fra 2018

Georg Mathisen / 2017-02-27 09:00:04

Skoleelevene får garantert læreplass, og bransjen svært kompetente mennesker. Høsten 2018 begynner de første elevene veien mot fagbrev i ventilasjonsfaget.

– Skolen er klar på rekordtid; nå venter vi bare på Utdanningsdirektoratet. Prøveåret blir i 2018, forteller styreleder Steinar Holm i VKE.

Nå er det blitt for sent til at det er mulig å kjøre igang allerede fra høsten i år.

Å få kompetanse inn i bransjen har vært en fanesak helt siden Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi ble startet.

– Fra før har vi kuldemontørfaget. Nå kommer ventilasjonsteknikk som nytt fag, sier Holm.

Drift og vedlikehold

Det nye faget handler ikke om montasje eller om blikkenslagerarbeid.

– I byggebransjen er vi veldig opptatt av å bygge, naturlig nok. Vi har meter på meter med krav, helt til snoren blir klippet og bygget tatt i bruk. Jeg er livredd for at all den fantastiske teknikken vi installerer i bygg, ikke blir driftet og vedlikeholdt på beste måte, innrømmer han.

– Da har vi gjort en dårlig investering, sier Steinar Holm, som sammenligner det med å kjøpe en ny Mercedes som går som en 73-modell Corolla.

– Det vi trenger, er en fagarbeider som kan inneklima og som kan igangkjøring, innregulering, prøvedrift, service og vedlikehold.

Elektrostart

Ventilasjonsteknikk skal bygge på elektrofag. Det vil si at de fremtidige lærlingene begynner på vg1 elektrofag, går videre på et nytt vg2 ventilasjonsteknikk og så får to år i lære.

– Disse personene må kunne elektriske arbeider slik at de kan bytte likt mot likt og foreta enkle til- og avkoblinger av det utstyret som sitter i et ventilasjonsanlegg. Derfor bygger det på elektrofag, forklarer Holm.

Rud videregående skole i Bærum blir først ut med det nye faget; i neste omgang er håpet et tilbud som dekker hele landet. Skolen kunne tatt imot elever allerede i høst, men Utdanningsdirektoratet ble ikke ferdig tidsnok til at det lot seg gjøre.

200 i året

Interessen for faget er stor allerede, viser den første utdanningsmessen der det er blitt presentert. VKE-lederen er spesielt fornøyd med at mange jenter var interesserte.

– Markedsbehovet er cirka 200 per år som går ut i lære. Vi har bedrifter allerede nå som har garantert læreplasser. Det var en del av trumfkortet vårt da vi søkte: Bedriftene våre sa at «dette vil vi ha», og vi garanterer læreplasser.

Når det nye fagbrevet er på plass, blir det også mange som kommer til å få papir på den kompetansen de allerede har.

– Vi ser et stort behov for å gi de menneskene som har jobbet med faget i mange år, en mulighet for å ta fagbrev. Vi i bransjeforeningen skal sørge for at de får den teoretiske opplæringen, sier Steinar Holm.

Etter blikkenslageren

Han forteller om god støtte i BNL og NHO, og oppfordrer flere i bransjen til å melde seg inn i VKE for å være med og påvirke faget – og går gjerne opp grensen mot blikkenslagerfaget:

– Dette faget overtar der blikkenslageren slutter. Blikkenslageren monterer anlegg og har det som sitt fag. Når anleggene er montert, da kommer dette faget inn og forestår igangkjøring, oppstart, drift og vedlikehold. Dette er et fag som fokuserer på funksjon; det er ikke et montasjefag, forklarer Holm.

LÆREBØKER: Sturla Ingebrigsten og Steinar Holm er to av medlemmene i et VKE-styre som har arbeidet entusiastisk for å få på plass det nye faget.

LÆREBØKER: Sturla Ingebrigsten og Steinar Holm er to av medlemmene i et VKE-styre som har arbeidet entusiastisk for å få på plass det nye faget.

 

4 svar til “Ventilasjonsfagbrev fra 2018”

 1. Arvid sier:

  Litt oppgitt over dette for her har vi jo allerede AUTOMATIKEREN. Automatiker arbeider med temperatur, gass-(luft)flow, gass-analyser (luftkvalitet), regulering av mengde og temperatur, betjeningspaneler (HMI)o.s.v. I tillegg kan automatikeren arbeide med diverse innen byggautomasjon som lys og skjerming. Arbeidsfeltet er veldig brett så hadde bedriftene fått opp øynene så kan de bruke automatikeren mange plasser hvor man nå leter blant elektrikere og mekanikere med elektrokunnskap. Vet de ikke at automatikeren finnes??

  • Rune sier:

   Min erfaring når det gjelder automatikere er at de ikke har filla peiling på innregulering iallefall. Opplever stadig at det som står på skjermen er riktig, nesten samme søren hvordan det oppleves ute på anlegget går.
   Dette har selvfølgelig med at de ikke har målt luft fysisk og at det stoles for mye på at utstyret viser riktig

 2. Øystein sier:

  Innregulering er nå en ting, men det er minst like viktig å kunne utføre riktig vedlikehold og reparasjoner.
  Service er det vi i bransjen lever av.
  Erfaringsmessig så må teknikere idag være flerfaglige og yte riktig service underveis i anleggets levetid, ikke bare sørge for at alt fungerer i startfasen.
  Anlegget skal fungere korrekt i mange år fremover.

  Dette fagbrevet har vi venta på og det gledes!

 3. Basher Ahmad Faker sier:

  Hei sann. Takk for fantastisk nyhet om dette faget.
  Jeg er så glad at jeg får muligheten å min fagbrev.
  Jeg har jobbet som servicetekniker i mange år.
  Gleder meg å melde meg en dag.
  Mvh, Basher

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse