loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TILGANG: Lett tilgang til filtrene var viktig for Helle Papp på Skoppum i Vestfold da oljefyren skulle byttes ut med varmepumper, forteller Gorm Lenes (til venstre) og Thomas Krogh.
TILGANG: Lett tilgang til filtrene var viktig for Helle Papp på Skoppum i Vestfold da oljefyren skulle byttes ut med varmepumper, forteller Gorm Lenes (til venstre) og Thomas Krogh.

Oljefyr-utskiftninger tar av

Georg Mathisen / 2017-08-30 09:05:00

Oljefyringsforbudet fra 2020 betyr mye å gjøre for bransjen. Samtidig som fyringsutgiftene går ned, går komforten opp.

– Folk har holdt på oljefyren lenge, sier Gorm Lenes.

Han driver GCMM Varmepumper i Horten. I sommer har han byttet ut en 40 kilowatts oljefyr med luft-til-luft-varmepumpe på Helle Papp på Skoppum.

Filtertilgang

– De gjør det på grunn av forbudet som kommer, men også fordi det er kostbart å fyre med olje.

Det forklarer markedskoordinator Thomas Krogh i Friganor, som har levert de nye Daikin-varmepumpene.

Helle Papp lager papprør og opphengslister. Løsningen ser ut akkurat som om det skulle vært spirorør som skulle vært produsert, men her er rørene av papp og klare til å fylles med plakater og annet som må rulles sammen for å lagres eller fraktes.

– Det er jo mye støv i slik industri. Da er det viktig med veldig lett tilgang til filtrene slik at de kan skifte og støvsuge, sier Krogh.

2016: Varmepumpemarkedet opp 12 prosent

Utsettelser

Det er mindre enn to og et halvt år til det blir forbudt å varme opp bygninger med mineralolje. Likevel har altså mange ventet med å bytte ut oljefyren.

– Det har vært et par utsettelser. Og folk stoler ikke helt på politikerne, fastslår Gorm Lenes.

GCMM har hatt gode resultater med å bytte ut olje med varmepumpe på verkstedene i området. Blant annet peker Lenes på hvordan brannfaren blir borte når oljesølet forsvinner.

Energianalyse

Men først og fremst er det snakk om et regnestykke. Friganor og Daikin hjelper til med energianalysen.

– Vi ser på årlig forbruk av olje og elektrisitet ut fra areal og hvor det ligger i landet. Her bruker de olje for 50–60.000 kroner i året. Med varmepumpe kommer de garantert til å spare 50 prosent, men i realiteten blir det nok nærmere 70, forteller Lenes.

Seks år

Det betyr at investeringen spares inn på rundt seks år. Hos Helle Papp så GCMM og Friganor også på å hente varme fra grunnen. Hadde de gjort det, ville bare boringen kostet en kvart million kroner.

– I tillegg til det de sparer, er denne løsningen tilpasset slik at de kan bruke den til kjøling. Den kommer til å øke komforten på arbeidsplassen. Vi må vise at en rimeligere løsning kan være minst like bra, sier Thomas Krogh.

GCMM regner med å følge opp når det trengs service, men filterbytte og rengjøring skal brukerne ta seg av selv.

– Det var aktuelt å føre inn luft helt oppunder taket. Men der er det fire meter høyt, og det ville blitt vanskelig. Dessuten kan det bli varmt oppunder taket om sommeren. Nå beholder vi det gamle viftesystemet i tillegg, slik at det kan hjelpe til med å gi mer sirkulasjon hvis det blir behov for det, forteller Gorm Lenes.

Forbud fra 2020

Tidligere i sommer ble det formelt besluttet, det varslede forbudet mot å bruke mineralolje til å varme opp bygninger.

Fyringsolje og parafin blir forbudt til å varme opp boliger, offentlige bygg og næringsbygg. I tillegg sendes det ut på høring et forslag om å forby mineralolje til å varme opp driftsbygninger i landbruket og anleggsbrakker og andre midlertidige bygninger.

Mineralolje blir forbudt fra 1. januar 2020 både til grunnlast og spisslast.

– Det finnes flere alternativer, blant annet varmepumper, elektrisk oppvarming, fjernvarme og flis- og pelletskjeler, sier miljøminister Vidar Helgesen.
Forbudet beregnes å redusere de norske utslippene med 340.000 tonn CO2. Det er 0,6 prosent av de samlede norske klimagassutslippene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse