loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VOLDSOM VEKST: Energiverket vokser kraftig på oljefyringsforbudet, men daglig leder Richard Granskogli frykter likevel konsekvensene av råkjøret fram mot 2020.
VOLDSOM VEKST: Energiverket vokser kraftig på oljefyringsforbudet, men daglig leder Richard Granskogli frykter likevel konsekvensene av råkjøret fram mot 2020.

Advarer mot råkjør for oljefyrutskifting

/ 2018-02-14 13:38:12

Richard Granskogli i Energiverket AS frykter at råkjøret fram mot oljefyringsforbudet kan gi store utfordringer for leveringssikkerhet og bransjens seriøsitet.

Juni 2017 ble det ventede forbudet mot fyring med fossil olje og parafin en realitet. Forbudet viser seg effektivt og stadig flere velger å erstatte oljefyren med varmepumpe.

Kraftig omsetningsvekst

En av aktørene som drar fordel av dette er Energiverket AS, Norges største forhandler av varmepumper for vannbåren varme.

Selskapet økte omsetningen med over 50 prosent i 2017, fra 24 millioner kroner til over 37 millioner.

Til tross for stor økning kommer altså daglig leder Richard Granskogli Energiverket AS med et skremmeskudd for både oljefyreiere og varmepumpebransjen. Etter nærmere 20 år i bransjen vet han hva han snakker om.

LES MER: Oljefyrutskiftinger tar av

– Kjør uten like

– De siste årene har man installert mellom 5.000 og 6.000 varmepumper for vannbåren varme i Norge. Naturvernforbundet anslår at det fortsatt finnes opptil 80.000 oljefyrer i Norge. Om brorparten av disse skal konvertere til varmepumpe innen forbudet i 2020, slik tendensen har vært til nå, snakker vi 35.000-40.000 installasjoner i året. Det vil bli et kjør uten like og kan bety problemer både med leveringssikkerhet og for seriøsiteten i bransjen, sier Granskogli.

Frykter useriøse

Han mener en av risikoene er at det kommer useriøse aktører på banen, og viser til hva som skjedde da luft/luft-varmepumpene kom for fullt på starten av 2000-tallet.

– De første årene ble det solgt noen tusen i året, men i 2003 eksploderte markedet. Dette året innførte Enova økonomisk støtte til innkjøp av luft/luft, og det ble solgt 55.000 slike pumper. Etterspørselen var enorm og det var knapphet om kvalifisert montasjekapasitet, og heller ingen krav til kompetanse for å få lov til å installere. Dette resulterte i mye feil og dårlige installasjoner og løsninger for kundene –varmepumper ble solgt over en lav sko. Varmepumper for vannbåren varme er langt mer komplekse enn luft/luft, det blir derfor spennende å se hvordan bransjen utvikler seg de neste årene.

Rigger seg for videre vekst

Energiverket AS er godt i gang med å bygge en landsdekkende kjede.

– Vi økte omsetningen med over 50 prosent i fjor skal fortsette veksten i årene som kommer, men vi skal ikke vokse for enhver pris. Det tar tid å finne de rette folkene, sørge for skikkelig opplæring og la de nye få tid til å kjenne kulturen og bransjen. Vi skal fortsatt ansette fire-fem rørleggere og montører i løpet av de neste månedene, sier sjefen i Energiverket.

Bakgrunnen for den ekspansive veksten er nettopp fyringsforbudet, kombinert med at stadig flere bygger bolig med vannbåren varme.

Tips til forbrukerne

Granskogli har noen konkrete ting du bør se etter hos forhandleren for å være mest mulig sikker på at prosjektet er i trygge hender.

1. Spør om 10 – 20 referanser på akkurat det med å bytte ut oljefyr
2. Sjekk at installatør har Sentral godkjenning og at produktet er godkjent
3. Sjekk regnskapet, det siste du vil er at anlegget streiker og forhandleren er konkurs
4. Se etter Novap-godkjenning og godkjenning for F-gass
5. Følg magefølelsen din, det er en viktig investering du står ovenfor

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse