loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VARMEPUMPE-FAN: – Jevn temperatur, kjølemuligheter, miljø og trivsel betyr minst like mye som inntjeningstiden, mener Tomas J. Tenden.

Varmepumpe – mer enn bare økonomi

Georg Mathisen / 2017-02-13 08:10:58

Det tar kanskje 20 år før investeringen er tjent inn. Men fordelene med varmepumpen er så mye mer enn bare tall, sier sivilingeniør Tomas J. Tenden.

Familien Tenden på Stabekk i Bærum er varmepumpekunder utenom det vanlige. De tar gjerne fram regnearkene og forteller om tallene, og de tok initiativet til måling lenge før det ble vanlig å tenke i den retning.

Ekteparet Gine Z. og Tomas J. Tenden er sivilingeniører. De er kanskje mer enn gjennomsnittlig opptatt av funksjonalitet, men ikke like opptatt av design og fancy løsninger, mener de selv.

Litt etter litt

Det er snart seks år siden de fikk på plass varme­pumpen i det som tidligere var en horisontaldelt tomannsbolig med et lite tilbygg. Nå er tilbygget skilt ut og utvidet, tomannsboligen fra 1950-tallet er blitt enebolig, og sammen er de to enhetene blitt utmerket generasjonsbolig med totalt 500 kvadratmeter å varme og kjøle.

Planen kom litt etter litt. Den gamle olje­fyren og radiatorene måtte byttes ut. Det var lite fristende å rive opp flotte, gamle eikeplanker i gulvet i førsteetasjen. Det var lenge meningen å beholde radiatorer og høytemperaturoppvarming i andreetasjen, men enden på visa ble varmepumpe i hele huset. Og i huset ved siden av.

LES MER: Varmepumpesalget 2016 viser oppgang

Stabilt

– Elektropluss, som leverte systemet, ville innregulere det slik at hvis vi ikke skrudde eller endret noe som helst, skulle det fungere uten regulering. Det har det gjort. Vi behøver ikke å gjøre noen ting, og temperaturen i huset er helt stabil, forteller Tomas J. Tenden.

Det eneste de gjør utenom, er å bruke elektriske varmekabler på badet når det er rundt null grader ute og det kjennes kaldt ut på flisgulvet i en overgangsperiode. Så er det peis i stuen, til unntakstilfeller eller kos.

Kjøling

I tillegg har de sørget for nedkjøling på soverommene om sommeren. En egen sløyfe kortslutter kursen og henter brønnvann.

– Det kostet ikke mye, og det bruker ikke energi. Tvert imot er det med på å lade energibrønnene til vinteren, sier Tenden.

Han fikk ideen fra et eiendoms­prosjekt han arbeidet med, der overskuddsvarmen fra en dagligvarebutikk ble levert til leiligheter.

Lang inntjeningstid

Men det har kostet. Kanskje tar det 20 år å tjene inn igjen investeringen. Det er ikke paret spesielt opptatt av:

– Vi synes dette har vært et vellykket prosjekt. Selv om tilbakebetalingstiden er lang, ja, selv om vi aldri skulle komme dit, er det andre kvaliteter som er vel så viktige. Vi har kjølig hus om sommeren, vi har et system som fungerer av seg selv. Det er aldri noe tullball, og vi har aldri temperatursvingninger. I tillegg er det miljøvennlig, sier de.

Basseng?

Løsningen gir mersmak. Nå leker de med tanken på å gjøre virkelighet av drømmen til den forrige eieren – hun var i 80-årene da hun solgte huset og hadde alltid ønsket seg svømmebasseng. I så tilfelle blir det et solfangersystem for å holde vannet passe varmt.

– Det må da være en innertier sammen med solfangersystemet, mener Gine og Tomas Tenden.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse