loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SKADEFOREBYGGER: Oddvar Stensrød var første rørlegger som arbeidet full tid med forebygging av vannskader i Gjensidige. (Arkivfoto)
SKADEFOREBYGGER: Oddvar Stensrød var første rørlegger som arbeidet full tid med forebygging av vannskader i Gjensidige. (Arkivfoto)

Vannskadenes arvefiende

Georg Mathisen / 2018-03-15 09:36:07

Han har kjempet mot vannskader i flere tiår. Nå slutter Oddvar Stensrød i Gjensidige og skriver historien om karrieren sin for Rørfags lesere.

Som lærling spiste han matpakken sin i den lune septiktanken. De siste 40 årene har han brukt på å hindre vannskader.

LES MER: Her er Oddvar Stensrøds egen historie

Nypensjonerte Oddvar Stensrød har skrevet historien om 55 år i arbeidslivet.

– De ti årene jeg jobbet i rørleggerfirmaet Brødrene Lie, var kanskje de beste årene i mitt liv, sier Stensrød.

Niste og kloakk

Der begynte han som rørleggerlærling i 1965. Mens han ventet på å bli gammel nok, hadde han vært både visergutt med altfor tung sykkel, avisgutt som ble bilsyk baki en av Dagbladet-bilene, arkivar hos pantelåner, pikkolo på KNA-hotellet og lagerarbeider med stemplingsur.

– Den gangen måtte vi ofte gå eller ta trikken, forteller Oddvar Stensrød.

For en ungdom var det flaut når det kom på pene jenter mens han sto med stakefjærer og luktet kloakk. Men den lukten ble han fort fortrolig med.

– En vinter jobbet jeg på Nordstrand i en diger septiktank. Det var bikkjekaldt ute. Vi spiste matpakka nede i den luke septiktanken og nøt måltidet, forteller han.

De ti årene han arbeidet som rørlegger, var hendene gjerne svært skitne.

– Men to ganger om dagen spiste vi den matpakka vi hadde med, nesten alltid uten å vaske hendene, og ingen jeg kjenner, ble syke av dette! fastslår Stensrød.

Forsker

Etter at svennebrev og mesterbrev var på plass, ble det kampen mot vannskadene som kom til å prege karrieren hans. Først hos Byggforsk, så i Gjensidige. I 24 år forsket han ved Norges Byggforsknings-
institutt.

– Vi startet arbeidet med vannskader på slutten av 1970-tallet, forteller Oddvar Stensrød.

Han ledet Vannskadekontoret på Byggforsk i ti år. I 1987 startet han Fri-prosjektet, som var begynnelsen på det at vi nå bygger med vannskadesikre installasjoner og rør-i-rør i Norge.

Vannskadesikkert hjemme

Han testet ut ideene hjemme hos seg selv, i et vannskadesikkert hus. Rør-i-rør, sluk i alle våtrom og lekkasjestoppere, våtromsbelegg, smøremembran og foliebelegg på badet og vanntett membran under oppvaskmaskin og kjøkkenbenk.

– Alt fungerer fortsatt bra og holder vann 30 år senere, fastslår han.

Byggforsk håndbok 42, Rør og våtrom, ble utgitt i 1992, stilte kravene til vannskadesikre installasjoner slik de brukes den dag i dag. I 1993 kom Våtromsnormen, der han også var en av inistiativtagerne. Og så ble det tegnebøker, da:

– Det er jo nesten komisk at jeg som aldri har klart å tegne ei ku, ble forfatter av to håndbøker om tegning. Riktignok med god hjelp av tegner Terje Viestad på Byggforsk. Bøkene ble til min store forundring brukt ved opplæring av personell som jobbet i oljeindustrien på Vestlandet og på fagskoler i Danmark.

Skadeforebygger

De siste nesten 20 årene har Oddvar Stensrød vært Gjensidiges mann på skadeforebygging. Forsikringsselskapene må punge ut med store beløp for vannskader. En rørforsker var det som måtte til for å ta tak i alt fra lekkasjestoppere til muggsopp.

– Da jeg sluttet som skadeforebygger i 2016, var jeg den siste heltidsansatte skadeforebyggeren på de tradisjonelle skadeområdene i Gjensidige Forsikring, forteller han.

Etter et drøyt år med risikovurderinger og kurs for rørleggerbedrifter, var det slutt på fast jobb fra nyttår.

Men Oddvar Stensrød er ikke helt ute av bransjen. Han må vente litt før kona Torunn også kan gå av med pensjon:

– Jeg har startet opp et enkeltmannsforetak, Stensrød Informasjon, og håper noen tar kontakt hvis de fortsatt kan bruke meg til noe, sier han.

Hele fortellingen om Oddvar Stensrøds reise gjennom 55 år i arbeidslivet finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse