loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KVALITETSSJEFEN: Martin Andersen er kvalitetssjef i RørNorge og mener det kastes bort mye penger på unødvendig lekkasjesikring.
KVALITETSSJEFEN: Martin Andersen er kvalitetssjef i RørNorge og mener det kastes bort mye penger på unødvendig lekkasjesikring.

– Vi har en bransje å ta vare på

Arne Kongsnes / 2018-09-26 09:35:59

Hva er god nok lekkasjesikring? Martin Andersen i RørNorge mener bransjen bruker unødvendig mye penger på lekkasjesikring.

– Vi har en bransje å ta vare på. Vi kan ikke sette opp automatisk lekkasjesikringer overalt, det koster rett og slett for mye. Vi må tørre å stå i ilden og foreslå det vi mener er gode og tilstrekkelige løsninger, som er i henhold til regelverket, sier Andersen.

Vannskadesikre installasjoner var da også et sentralt tema da RørNorge arrangerte faglærer- og utdanningskonferansen med rundt 50 deltakere på Kiel-ferga 13.-15. september.

«Tappestedet» avgjørende

Rørfag har forelagt Andersen et konkret eksempel: I et kjøkken er det montert magnetventil kun på kaldtvannet under vasken med tilkobling til oppvaskmaskin, kaffemaskin og lignende. Vasken har overløp. Er dette da tilstrekkelig lekkasjesikring i henhold til regelverket?

– Ja, svarer Martin Andersen og viser til Tek17, nærmere bestemt veiledningen til § 15-5, punkt 4:

«Der tilkoblingspunktet eller tappestedet på bygningens vanninstallasjon er uten overløp, må det være montert automatisk lekkasjestopper. Automatisk lekkasjestopper er en fuktføler som gir signal til en ventil som stenger vanntilførselen.»

– Her er «tappestedet» det sentrale. Tappestedet vil da være sikret med overløp, sier Andersen, som understreker at det er det vanntilkoblete utstyret som oppvaskmaskin og lignende som må sikres med automatisk lekkasjestopper.

– Overløpet i kjøkkenkummen i dette tilfelle sikrer tappestedet og da vil det ikke være krav til at tilkoblingspunktet til kjøkkenbatteriet må sikres ytterligere.

Fagsjef Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom (FFV) er ikke helt enig med Andersen i det konkrete eksempelet:

– Dersom røranlegget er utført slik at det kan bli lekkasjer på varmtvannet skal det også sikres. TEK setter krav til lekkasjesikring av vanninstallasjonene. Her skilles det ikke på varmtvann og kaldtvann, sier han.

Støtter RørNorges tolkning

RørNorge har tidligere tatt opp sin tolkning av § 15-5, punkt 4 med Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Senioringeniør Knut Helge Sandli i DiBK svarer slik:

– Det er ikke ment at det skal være noen vesentlig endring for denne bestemmelsen i Tek17 kontra Tek10. Står det for eksempel et klosett i et rom uten sluk utløses ikke krav om egen automatisk lekkasjesikring når installasjonen har overløp.

Økonomisk kan tolkingen av kravene i Tek17 få store konsekvenser: Tenk deg et nytt leilighetsbygg med 100 leiligheter. Da kan det bli store forskjeller i anbudene når et rørfirma sikrer bare kaldtvannet under vasken og andre sikrer både kaldt og varmt vann.

Byggforsk: – Ikke godt nok

Forskningsleder Lars-Erik Fiskum fra SINTEF Byggforsk viste i sitt foredrag også til Tek17, som han mener mangler noen krav:

–Vasken som har overløp er ikke problemet, det er det som er under vasken som skaper problemene i forhold til vannskader, sier Fiskum.

Bjørn Grimsrud i FFV mener det ikke er nødvendig med nye våtromskrav til kjøkkenet:

– Dagens krav er i utgangspunktet gode nok. Utfordringen er i første rekke hvordan vi tolker og etterlever de kravene som finnes. Her må RørNorge, Fagrådet for våtrom og andre bransjeaktører fortsette samarbeidet med hvordan vi tolker kravene og omsetter disse til enkle, gode praktiske løsninger for rørleggeren, sier Grimsrud.

– Det er jo min «våte drøm» at FFV, SINTEF Byggforsk og vi kunne danne en samlet front for å få endret Tek17 der vi mener det er nødvendig, sier Martin Andersen i Rørentreprenørene Norge.

Monteringsanvisning er et krav

Håndverkerfeil er jo også en utfordring:

– Rørleggerne er ikke alltid like flinke til å lese monteringsanvisningen, som er en del av kravet til dokumentasjon i Tek17. Automatiske lekkasjestopper, typisk en magnetventil, krever at det monteres slamsamler eller filter foran magnetventilen, såfremt ikke komponentene på hovedinnlegget har dette. Å undersøke at denne er montert bør være en del av rørleggernes sjekkliste, sier Andersen.

Leverandørene er også klare på at garantien ryker dersom monteringsanvisningen ikke er fulgt.

Andersen oppfordrer særlig rørleggerne til å undersøke om kunden har førstegenerasjons lekkasjestoppere, som rett og slett ikke virker når batteriet er tomt – med den risikoen det medfører.

LES MER: Rørleggeren viktigst for vannskadekutt

«Store unødvendige kostnader»

Martin Andersen sier han har sett mye rart i for eksempel næringsbygg:

– Jeg har vært på befaringer der det ser ut til at det er plassert lekkasjestopper og fuktfølere nærmest overalt. Det er både dyrt og unødvendig. Holdningen «bare-kast-en-lekkasjestopper-på-det-så-er-du-safe» må opphøre.

Andersen ser også dette opp mot plan- og bygningsloven § 29-5. Tekniske krav:

«Ethvert tiltak skal prosjekteres og utføres slik at det ferdige tiltaket oppfyller krav til sikkerhet, helse, miljø, energi og bærekraftighet, og slik at vern av liv og materielle verdier ivaretas.»

– Det er ikke bærekraftig eller miljøvennlig å montere vannstopperventiler på vanninstallasjoner når dette er overflødig. Vi snakker om store unødvendige kostnader om ikke tiltaket prosjekteres godt nok.

Varsler nye løsninger

I den nye Rørhåndboka 2019 kommer det nye løsninger for blant annet toalettkjerner i næringsbygg.

Servanter med overløp har ikke krav om lekkasjesikring, så her er det toalettene som er utfordringen:

  1. Med fuktføler og lekkasjestopper: Overløp for lekkasjevarsling – lekkasjevann ledes mot ett stykk gulvføler som stenger vannet. Føler må plasseres på gulvets laveste punkt.
  2. Med sluk: Overløp for lekkasjevarsling, lekkasjevann ledes til sluk.
  3. Med lyssensor: Lys med sensor forrigles opp mot magnetventil. Når lyset slukkes automatisk, stenges vanntilførsel til toalettene.

 

Krevende definisjon

I Tek17 er en «vanninstallasjon» definert slik:

«Vanninstallasjoner omfatter alle innvendige rørledninger for forbruksvann. I tillegg omfatter det installasjoner og utstyr som er fast tilknyttet ledningsnettet, og som inngår som en nødvendig del av byggverkets drift, inkludert utvendig tappested.».

– Skal alle rørledninger være sikret gjennom sluk eller lekkasjestoppere blir det veldig dyrt å bygge når vi kommer opp i veldig store bygg. Leverandørene har i dag enkle, innovative og gode løsninger på rør og deler som nærmest ikke kan benyttes i slike anlegg fordi da må vi sikre disse med lekkasjestopper eller sluk. Vi snakker her om stagnasjon – ikke utvikling! Særnorske tilfeller ødelegger for hele bransjen. Dette strider igjen mot plan- og bygningsloven § 29-5. Slik kan vi ikke ha det, her må forskriften endres, konkluderer Martin Andersen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse