loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ANBEFALER FAGFOLK: Sigurd Clementz i If mener et besøk av rørleggeren er det beste kunden kan gjøre for å sjekke varmtvannsberederen. (Foto: If)
ANBEFALER FAGFOLK: Sigurd Clementz i If mener et besøk av rørleggeren er det beste kunden kan gjøre for å sjekke varmtvannsberederen. (Foto: If)

Forsikringsselskapene trenger rørleggeren

Arne Kongsnes / 2017-11-06 09:00:47

Nye tekniske krav hjelper ikke mot gamle varmtvannsberedere. Derfor trenger forsikringsbransjen hjelp av dyktige rørleggere.

Nylig fortalte Rørfag at varmtvannsberedere eldre enn 30 år stod for hele 952 vannskader med en snittpris på nesten 60.000 kroner i første halvår.

Fortsetter utviklingen blir 2017 et rekordår for denne typen skader.

Liten hjelp i nye krav

Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If opplyser at de fleste forsikringsselskapene i bransjen følger myndighetenes krav til sikkerhet ved varmtvannsberedere.

– Vi forholder oss til det bygningstekniske regelverket. Utfordringen er at det ikke har tilbakevirkende kraft, sier Clementz.

Dermed hører det også til sjeldenhetene at kundene får avkortet forsikringen på grunn av skader på gamle beredere.

Rørleggeren best

If bruker mye tid på å informere borettslag og sameier om skaderisikoen ved eldre varmtvannsberedere.

–  For forbrukerne er kanskje varmtvannsberederen huset aller kjedeligste gjenstand. Vi kan informere så mye vi vil i sosiale medier, men det viktigste skadeforebyggende tiltaket kundene våre kan gjøre er å få en godkjent rørlegger på besøk. Da får kunden god informasjon og god rådgivning, forklarer Clementz.

Det handler selvsagt også om at en rørlegger kan gi en faglig vurdering av tilstanden på berederen og eventuelt anbefale skifte og lekkasjesikring.

– Forbrukeren kan se selv se at yttersiden av berederen ser fin ut, mens rørleggeren kan avdekke for eksempel innvendige feil og dårlige pakninger.

Vilkårene varierer

Mange forsikringsselskaper gir rabatter for ekstra sikkerhetstiltak.

Finansportalens sammenlikningsside for husforsikringer viser blant annet til rør-i-rør-system, sprinkleranlegg og vannstoppventiler.

If tilbyr kunder med produktet «Super husforsikring» gratis gjennomgang av boligen, berederen inkludert. Mer enn 50.000 kunder i Norge har tatt denne hussjekken.

– Hva er levetida for en varmtvannsbereder?

–  Her ser vi jo at det det er delte meninger i bransjen, vi forholder oss til 15-20 år, svarer Clementz i If.

De dominerende leverandørene av beredere i Norge, Oso og Høiax, gir henholdsvis 10 og 12 års garanti på nye beredere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse