loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VANNBÅREN VARME: Eli Heyerdahl Eide fra Rørentreprenørene Norge og Ragnhild Slettebø fra entreprenøren Veidekke under Fjernvarmedagen.
VANNBÅREN VARME: Eli Heyerdahl Eide fra Rørentreprenørene Norge og Ragnhild Slettebø fra entreprenøren Veidekke under Fjernvarmedagen.

Utfordrer varmerørleggerne

Arne Kongsnes / 2017-10-17 13:48:32

Rørleggerne og -bransjen har litt å gå på. Det kom klart fram under Fjernvarmedagenes seminar om «Vannbåren varme i bygg».

– Vår største utfordring er å få rørleggeren til å koble seg på fjernvarmen og fjernvarmen til å koble seg seg på rørleggeren, sa fagsjef for energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide,  da hun åpnet seminaret på Fjernvarmedagene 2017 tirsdag formiddag.

To tettpakkede timer med temaet vannbåren varme i bygg inneholdt flere utfordringer for både rørleggere og rørleggerbransjen.

Norsk Fjernvarme:  – Sammen skaper vi en sterkere vannbåren næring

Ikke snakk ned fjernvarme

Dag Halvorsen er styreleder i Sig. Halvorsen og nestleder i BNL. Han  føler seg truffet over påstandene om at rørleggerne planlegger for dårlig.

– Vi må redusere omfanget av anleggene, levere enklere løsninger, produsere mer effektivt og vi må få til mer innovasjon hos produsentene, sier han.

Halvorsen viser blant annet til el-forkjemperne i Boligprodusentene og hvordan rørbransjen må håndtere konkurransen derfra.

– Rørleggerne snakker fjernvarmen ned. Vi trenger bedre samarbeid på tvers av faggrensene, mer akademisk kompetanse inn i rørleggerbransjen i form av ingeniører, ledere og økonomer.  Ventilasjonsbranjsen leverer tegninger i 3D, det gjør ikke rørleggerne, sier Halvorsen.

Pris og kvalitet

Prosjekteringsleder Ragnhild Slettebø i Veidekke representerte utbyggerne og legger ikke skjul på at vannbåren varme i bygg ikke er enkelt. Hun legger vekt på tilbakemeldingene fra utbyggere og boligkjøper, som er opptatt av både pris og kvalitet:

–  Kalde soner langs veggene på badet, lang responstid før varmen «oppleves» og radiatorer som er vanskelige å styre på temperatur. Dette er noen av tilbakemeldingene vi får, sier Slettebø.

Som utbygger er ikke erfaringene med rørleggeren som underentreprenør bare gode for Veidekke:

– Det er vi som må spørre etter nye løsninger. På dette området opplever vi rørleggerne som tradisjonelle og forsiktige. Vi opplever også at innovative løsninger prises høyt. Vi trenger nye gode løsninger for vannbåren varme som gir god kundetilfredshet. Vi kan akseptere dyrere løsninger med bedre kvalitet, sier Slettebø.

Aksept for vannbåren varme

TEK 17 krever 60 prosent av energien skal være energifleksibel. Markedssjef Fredrik Dahl-Paulsen i Fortum Oslo Varme viste til et prosjekt i Bispevika i Oslo, der det i deler av leilighetsbyggene er valgt helelektriske løsninger fordi bruken av varmt tappevann innfrir kravet til energifleksibilitet.

– Jeg tror ikke Direktoratet for byggkvalitet forutså at helelektriske løsninger skulle være mulig med de nye kravene, sier Dahl-Paulsen.

Samtidig sier han at de fleste utbyggere nå aksepterer at vannbåren varme på bad er fremtidens løsning. Obos velger nå dette i alle nye prosjekter.

– Likevel ønsker utbyggerne panelovner i oppholds- og soverom. Det er lite innovativt, de vil ikke ta funksjonsrisiko, sier Dahl-Paulsen.

LES MER: Dobler støtten til oljefyrkutt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse