loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Her må det ettergåes litt, men danske Henrik David Holm fikser det enkelt. (Foto: Jørn Wad)

Rørkobling får rørlegger-ros

/ 2016-05-03 12:29:41

– Victaulic vinner stadig større markeder, og det kommer nok av både at BD har begynt å lagerføre det og at det er enkelt å montere. Dessuten er det lett å kontrollere for feil før trykktesten.

Prosjektleder Are Kristiansen hos Caverion Rør på byggeplassen for ny ungdomsskole i Rygge er krystallklar: Victaulic tar prisen for enkel, rask og sikker montering. Systemet for mekanisk sammenføyning av rør vinner stadig flere tilhengere, og selv om det er alternative metoder for dette, blir det flere og flere som velger nettopp dette på prosjektene.

Veldig gledelig

– Jeg synes dette er gledelig, men i grunnen ikke veldig overraskende, sier Jarle Amble, som er salgsansvarlig for varme- og kuldeproduktene til Victaulic i Oslo-regionen. Han er selv rørleggermester av bakgrunn og har så visst hatt sine dager, uker og måneder på prosjektarbeid. Han registrerer at det er stadig færre rørleggere som ønsker å jobbe med sveising, og det gjør at de som vil og kan, både blir veldig flinke og skikkelig etterspurt. Men det er få av dem, og Amble viser til at det spesielt kan være vanskelig å få tak i kvalifisert personell om man kommer i den situasjonen at man trenger å leie inn folk. Da er det imidlertid utrolig greit å kunne bruke et sammenkoblingssystem som det er lett å lære opp folk på, og hvor det er enkelt å kontrollere at jobben er riktig gjort, slår han fast.

– Hva består Victaulic systemet av?

– Ganske enkelt sagt er dette et mekanisk system for sammenføyning av rør. Det består av boltede koplinger og en pakningsforsegling som kobles til rør med riller uten varmebehandling. Det er faktisk mer enn 95 år siden Victaulic fant opp systemet, og man har patentert både koplingen og flere lignende løsninger, slik at de ikke skal være enkle å kopiere. Pakningen som ligger inni, og som er det virkelig bærende elementet i koplingen, har de ikke patentert. Den er trykkfølsom, og er innkapslet i koplingshuset når det koples til rillene rundt omkretsen til røret.

– Hvorfor er pakningen så viktig?

– Selskapet produserer dem selv, og hva den er laget av, er hemmelig. Men det er en helt utrolig kvalitet på disse pakningene. Om man for eksempel av en eller annen grunn trenger å skru opp sammenkoplingen, for eksempel for å bytte ut en rørstump eller noe slik, kan man fint bruke den samme pakningen når dette skrus sammen igjen. Altså er dette utrolig bra både sett fra prosessen ved den første monteringen og ved seinere vedlikehold eller reparasjoner, peker han på.

Redusert tid

Victaulic leverer forskjellige typer koplinger i et vidt spektrum av størrelser og materiale, så det passer til ulike systemer. Delene er fargekodet, og skal dermed ikke kunne forbyttes så lett. Selv oppgir produsenten at det kan spares mellom 10 og 30 prosent av totale installasjonskostnader ved å bruke dette systemet, om man sammenligner med systemer som krever sveising, gjenging og flensing.

– Hvordan er deres erfaringer, prosjektleder Are Kristiansen?

– Jeg kan ikke si at vi har gjort egne målinger som kan bekrefte dette. Men det er ingen tvil om at vi monterer raskere ved å bruke Victaulic. Spesielt gjelder dette vårt «dreamteam», Gøkan Gøckan og Simon Skjeldnes. Det er to av våre rørleggere som virkelig holder steamen oppe når de monterer, og de sier selv at det ikke går mange sekundene på hver sammenkopling. Selv liker jeg systemets skrådelte deler, som skal skrus sammen med bolter. Og man trenger ikke bruke moment i det hele tatt: Når det står metall mot metall, vet vi at det er tett. Motsatt vei er det også lett å se: Om det er en glippe mellom metallbitene, vet vi at det må ettertrekkes. Dermed blir også kontrollen, som kan gjøres visuelt, veldig enkel. Vi ser ganske enkelt med det blotte øyet hva som er rett og hva som er feil, og kan rette det opp med en gang. Veldig positivt å jobbe med, synes Kristiansen. Som medarbeider i et stort selskap vil han ikke si noe om hvor stor andel av produksjonen som skjer med Victaulic-deler, men han mer enn antyder at det er ganske mye.

Bredt spekter

– Vårt system finnes over hele verden, og brukes i ventilasjonssystemer, rørlegging, brannbeskyttelse, vann- og spillvannsbehandling, drift av oljefelt, industrielle prosesser, kraftverk, militære og marinesystemer og annen krevende væskebehandling, forteller Jarle Amble.

Han kommer selv rett fra USA hvor han er blitt presentert for en rekke nye deler i sortimentet, men er litt tilbakeholden med å «slippe» nyhetene:

– Alt jeg kan si nå, er at spekteret av deler kommer til å bli enda bredere enn før. Vi har jo fra før to forskjellige koplinger, nemlig fleksible og faste. Stivheten oppnås enkelt med stive koplinger, mens den vinklede plattformsdesignen for fortrengningspenning av røret brukes for å motstå vridnings- og bøyningsbelastninger. Fleksible koplinger muliggjør kontrollert vinklet, lineær og roterende bevegelse. Begge løsningene gir sikkerhet og god yteevne ved høyt trykk, men den fleksible løsningen hjelper også ved røravbøyning samt termisk ekspansjon og sammentrekning, forklarer han.

– Men dere leverer ikke bare koplinger?

– Nei, det er jo et så bredt spekter innenfor flere områder at det har tatt meg litt tid å sette meg inn i alt. Det handler nemlig om et fullstendig system i tillegg til koplingene: Adaptere, ventiler, fittings, pakninger, verktøy og tilbehør. Dette kan brukes på de aller fleste rørmaterialer, inkludert tynnvegg, standard og ekstra tungt stål, rustfritt (som blant annet skal brukes på Rygge ungdomsskole), aluminium, PVC, ABS og plast, samt FRP og HD-­polyetylen (HDPE), sier den relativt nyansatte salgsansvarlige for Oslo-regionen.

Ett svar til “Rørkobling får rørlegger-ros”

  1. mika sier:

    Firman heter Caverion å inte Camelion 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse