loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ADVARER: Rørleggeren som fjerner oljefyren, er ofte ikke oppmerksom på asbestfaren, peker Steinar Amlo i Norconsult på. På skjermen har han bilde av et bend med asbestholdig kiselgur; i hånden en pose med slik asbest som er funnet i en bygning.
ADVARER: Rørleggeren som fjerner oljefyren, er ofte ikke oppmerksom på asbestfaren, peker Steinar Amlo i Norconsult på. På skjermen har han bilde av et bend med asbestholdig kiselgur; i hånden en pose med slik asbest som er funnet i en bygning.

Kreftalarm i fyrrommet

Georg Mathisen / 2018-02-15 13:34:51

Rørleggere setter liv og helse på spill for å bytte ut oljefyrene. Mange fyrrom er fulle av asbest, og rørleggerne tar ikke helsefaren på alvor.

I år og neste år skal de siste oljefyrene bort. Det er bra for miljøet, men det kan være livsfarlig for helsa til rørleggeren. Bokstavelig talt.

Asbest i fyrrommet

– Forbudet fører til at mange konverterer til bioolje eller til at de river ut oljekjelene og setter inn varmepumper i stedet. Det medfører veldig mye arbeid i fyrrommet. Fyrrommet er det stedet i ethvert bygg hvor det er mest asbest, fastslår Steinar
Amlo.

Sivilingeniøren arbeider med bygg- og anleggsavfall i Norconsult.

Nå slår han alarm fordi mange går inn og setter helsa på spill i stedet for å sørge for asbestsanering.

VANLIG: Slik ser en av de to vanligste asbestvariantene ut: Rosa masse på rørbend og T-ledd, brukt i årene mellom 1955 og 1985. (Foto: Steinar Amlo) VANLIG: Slik ser en av de to vanligste asbestvariantene ut: Rosa  masse på rørbend og T-ledd, brukt i årene mellom 1955 og 1985. (Foto: Steinar Amlo) 

– Det er flere former for asbest i fyrrommene. I de tekniske installasjonene, men også i selve rommet. Rørleggerne som skal inn der, må vite hva de gjør. Asbest er helsefarlig, men jeg har inntrykk av at mange rørleggere ikke tar dette veldig seriøst, sier Amlo.

Må saneres

Han mener noe av forklaringen er at mange nye fagfolk er kommet til siden alle snakket om asbest.

– For 20 år siden visste folk hva asbest var. Nå er det kommet til nye generasjoner som ikke har samme kunnskap om asbest som eldre rørleggere hadde, konstaterer han.

Men det er nå fyrrommene skal skiftes ut. Oppsummeringen fra Steinar Amlo er enkel:

– Du har ikke lov å gjøre arbeid på det. Du må foreta asbestsanering på forhånd, og da må du ha inn et asbestsaneringsfirma, sier han.

LES MER: – Det blir et kjør uten like, sier sjefen i Energiverket

Problemet er at ingen kalkulerer inn de ekstra titusenene som må til for å gjøre den jobben. I dag er det under 400 som har lov til å drive asbestsanering i Norge, og mange av dem er kommuner med tillatelse begrenset til å sanere vann- og
avløpsrør.

Lungekreft

Asbest ble brukt fra slutten av 1800-tallet. Det brenner ikke, det tåler varme utrolig godt og det isolerer godt.

Så lenge det ligger i ro og er i orden, så er det ikke noe problem. Men så fort du begynner å røre på det, så avgir det asbestfibre til luften.

Når du puster dem inn, kan de sette seg fast i lungene. Resultatet: Lungesykdommer, blant annet lungekreft, og i verste fall død.

– Dette var veldig i fokus på 1980-tallet og langt opp på 1990-tallet, men så forsvant interessen litt. Mange av dem som er rørleggere i dag, tror jeg ikke at har hørt om asbest. De har i hvert fall ikke fokus på det, sier Amlo.

Han har vært på prestisjebygg fra 1890-tallet med asbest på sentralvarmeanlegget. Fra 1955 til 1980 ble den mye brukt. Så var det slutt på 1980-tallet. Da ble asbesten forbudt.

Sjelden hel

– Hvis du tar ut oljekjelen hel, kan du klare deg uten å røre asbesten. Da kan du bare levere den som asbestholdig avfall. Men ofte er de så store at de må skjæres opp på stedet, sier han og viser bilde av en kjele fra 1959 med asbest som mantling rundt brennkammeret.

HIMLING: Ingen rom har mer asbest enn fyrrommet. Her i himlingen. (Foto: Steinar Amlo)HIMLING: Ingen rom har mer asbest enn fyrrommet. Her i himlingen. (Foto: Steinar Amlo)

Hva du skal gjøre når du møter på asbest, det kommer an på hvor mye du skal gjøre på røranlegget.

Hvis du kan la rørene være i fred, skrur du bare av kuplingen på oljekjelen og setter et endelokk på rørene.

Men som regel skal du gjøre mer. Huseieren ønsker å få fjernet alt for å få mer plass i kjelleren, eller å få satt inn en varmepumpe.

Da må det spesialister inn for å sanere. Hvis ikke, er det de som er på stedet, som er mest utsatt.

– Rørleggerne. De som har nærkontakt med asbesten. Hvis ikke de gjør det riktig, kan de i verste fall få kreft 25 år senere, sier Steinar Amlo i Norconsult.

2 svar til “Kreftalarm i fyrrommet”

  1. Kjell Grov sier:

    Jeg har drevet mye. Med fyrkjeler og rør med asbest på 80 tallet uten at vi viste hva det var. Alt på Akershus Festning var av asbest. Vi spiste matpakka i fyrrommet uten og nesten se hverandre pga støvet som lå i lufta. I dag har jeg mistet flere kolegaer og isolatører pga asbest. Men når vi etterhvert på 80 tallet ble informert og lærte mer om det, så fikk vi kurs og egent KS system på det og alt blir sjekket og sånn har det vært siden.

  2. […] I disse tider forsvinner de siste olje­fy­rene og erstattes av blant annet varme­pumper. For rørleg­gerne betyr det mange timer i fyrrom hvor vi vet at asbest­fore­komsten er høy – faktisk høyere enn noe annet sted i en bygning, i følge denne artik­kelen i Rørfag. […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse