loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
DEMONSTRERER: I butikken kan Arild Tønnessen vise kundene hva han tilbyr og hvordan det fungerer.
DEMONSTRERER: I butikken kan Arild Tønnessen vise kundene hva han tilbyr og hvordan det fungerer.

Gjør vannbåren varme billigere

Georg Mathisen / 2017-04-26 08:47:42

Prisen må ned hvis utbyggerne skal velge vannbåren varme. Sig. Halvorsen standardiserer for å gjøre den billigere.

– Vi må ta grep hvis ikke vannbåren varme skal forsvinne til andre som er mer innovative. Det er vanlig i bransjen å holde ting tett inntil brystet, men vi har prøvd å tenke at vi har et bransjeansvar.

Slik begrunner Arild Tønnessen det at han snakker såpass åpent om hvordan han og kollegene prøver å få flere til å bruke vannbåren varme. Tønnessen er avdelingsleder for bolig hos Sig. Halvorsen i Sandnes.

Merkostnad

Én ting er å snakke åpent om det til kolleger og konkurrenter. En annen ting er å snakke åpent og klart om priser og muligheter til kundene. Arild Tønnessen gjør begge deler.

Han viser frem på skjermen en løsning for et boligprosjekt med bereder i hver leilighet. En løsning som ikke er representativ for det Sig. Halvorsen ønsker å gjøre. Så bygger han på derfra og legger frem bedre og bedre alternativer med klare priser.

– Et sentralt berederanlegg blir en merkostnad på cirka 5.000 kroner per leilighet pluss moms. Da får du berederen vekk fra leiligheten. Så sier vi at vi kan utvide det. Varmepumpe og beredersystem med vannbåren varme og viftekonvektor i leiligheten og gulvvarme på badet blir en merkostnad på cirka 40.000 per leilighet, forklarer han – til Rørfag og til kunden.

Standardisering

Skal det gå an å levere billigere, så må det standardiseres.

– Vi må samarbeide tett med utbygger, og vi må levere de samme løsningene om igjen og om igjen. Det er alltid litt tilpasning, selvsagt, men prinsippene må være mest mulig standardiserte løsninger, sier Tønnessen.

– Er det «custom made», så må det igangkjøres og tunes. Gjør vi det om igjen og om igjen, vet vi hva vi leverer og blir gode på det.

Han går også ut og sier at han kan legge 60 kvadratmeter gulvvarme til prisen av en viftekonvektor, for å øke standarden.

Forskjellige energikilder

Sig. Halvorsen frister med fleksible løsninger som gir valgfrihet også i fremtiden.

– Løsninger basert på vann kan bruke veldig mange forskjellige energikilder. Sånn som myndighetene holder på nå, vet du aldri om det er varmepumper, gass eller fjernvarme som gjelder. Det endrer seg. Har vi vannbårne distribusjonssystemer, har vi mye større fleksibilitet i valg av energikilde. Det er viktig, understreker Arild Tønnessen.

Byggherrene møter utspillet på forskjellig vis. Noen forstår at fleksibilitet er viktig. Andre er skeptiske.

– Vannbårne systemer har bare fordeler når vi klarer å holde prisen nede. Det viktigste er å levere problemfrie anlegg hver gang, sier Tønnessen.

Der ligger det viktigste poenget hans: Hvordan klare å styre vannbåren varme, og hvordan skal det reguleres.

– Det er fullt av folk som har nesten greie på det, hevder han.

Mindre varmepumper

Tønnessen sammenligner med bil: Det er forskjell på Toyota og BMW, likevel er det konkurranse mellom dem.

– Så må leverandørleddet henge med på utviklingen og de tekniske kravene. For eksempel vil behovet for mindre varmepumper være større i fremtiden, sier han.

– Når energibehovet går ned, vil behovene endre seg. Varmepumper og systemløsninger må henge med. Produkter tenker vi at blir mer helhetlig integrert med plug-and-play-løsninger på de minste anleggene. Samtidig må prisene ned.

Avdelingslederen tar også til orde for bedre samarbeid med de andre fagene. Han vil stå sammen med elektriker, tømrer og arkitekt og tilby den beste løsningen for hvert enkelt prosjekt.

– Det viktige er å ha fokus på sluttbrukers mulighet til å forstå og bruke det han får. Det er ikke jeg som rørlegger som skal forstå det – det er sluttbruker, sier Arild Tønnessen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse