loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VIKTIG SAMARBEID: – Et godt samarbeid med leverandørene teller mye, sier Lene Lindbeck ved Sykehuset Østfold. Her er hun sammen med Uponors Hanne Zakariassen.
VIKTIG SAMARBEID: – Et godt samarbeid med leverandørene teller mye, sier Lene Lindbeck ved Sykehuset Østfold. Her er hun sammen med Uponors Hanne Zakariassen.

Her må alt virke hele tiden

/ 2017-05-11 09:52:23

Lene Lindbeck er fagansvarlig VVS og seksjonsleder for teknisk avdeling ved Sykehuset Østfold. Her bør og skal alt fungere hele tiden.

Det nye Østfoldsykehuset har vært i gang i to år nå. Mye lærdom er høstet og Lene Lindbeck møter arbeidsdagen med glede. Hun er VVS-ingeniør med bakgrunn fra blant annet ABB Miljø.

Løser utfordringene

Nedetid er ikke en aktuell problemstilling i sykehusdrift. Det betyr ikke at det dukker opp utfordringer og overraskelser med ujevne mellomrom. Det er stadig ombygginger, justeringer og utvidelser for å tilpasse sykehuset til bruken.

– Vi har opplevd få barnesykdommer, og det som oppstår er ikke verre enn at problemet løses raskt i samarbeid med de ulike leverandørene, forteller Lindbeck.

Krevende oppgave

Alle hjulene holdes i gang både på det nye Sykehuset i Østfold og i de øvrige byggene som teknisk avdeling har ansvaret for.

Samlet sett har avdelingene ansvaret for 200.000 kvadratmeter helse. Av dette utgjør sykehuset på Kalnes utgjør 92.300 kvadratmeter.

– Min oppgave er å sørge for at mine fag blir ivaretatt, understreker Lindbeck, som har 10 medarbeidere på laget. Det er totalt 50 ansatte innen drift når man tar med hele teknisk avdeling.

Lufta er for alle

– Ventilasjonen er veldig kompleks, vi sørger blant annet for at laboratorier og operasjonssaler får korrekt varme og kjøling. Det samme gjelder alle pasientrommene på sykehuset. Luften har veldig mange funksjoner her, ikke minst når det gjelder varme og kjøling, hygiene og sikkerhetskrav. Gasser skal også frem, og alt skal være sikret. Om et system bryter sammen, så skal reserveløsningen slå inn, forklarer Lindbeck.

Det er derfor dobbelt opp av mange løsninger.

Nødvendig vedlikehold

Jobben som gjøres med å holde VVS-løsningene på sykehuset i gang skjer nærmest i det skjulte.

– Vi skal ikke synes, ting skal bare virke. Det blir bare lagt merke til når det ikke virker, forteller Lindbeck, som ikke legger skjul på at etter to års drift melder vedlikeholdsbehovet seg.

Det er valgt solide komponenter og gode løsninger, men man kommer ikke unna utskifting av filtre og service på pumper – bare for å nevne noe.

Et eksempel på noe som bare må virke er tilgangen på rent, friskt vann. Lindbeck bruker Uponor som eksempel på vellykket leverandørsamarbeid.

Solide løsninger

Uponor har blant annet levert rørfordelerskap for tappevann. Rørfordelerskap går ut til dusj, toalett og vask.

– Dette er solide og gode løsninger. Uponors tappevannsløsninger for varmt og kald vann fungerer prikkfritt, det samme gjelder snøsmelting som sørger for at det er trygt for alle å benytte uteområdene til sykehuset, forteller Lindbeck.

Få problemer

De helt store tingene har ennå ikke dukket opp, men Lindbeck og hennes medarbeidere er forberedt på det verste. Alle de kritiske systemene er doble, bryter noe ned står reserven klar.

– Vi er fremdeles inne i en reklamasjons/garantiperiode. De aller fleste leverandørene stiller opp og ordner opp uten å klage. Det har vært svært få problemer, sier Lindbeck.

Fin faglig bredde

Medarbeiderne går daglige runder for å sjekke at alt fungerer som det skal.

– Vi går forebyggende runder for å påse at ting virker som de skal. Mye innen VVS-faget – og mer til – sjekkes grundig to ganger i uka i tillegg til de daglige prosedyrene.

Driftteamet har fagkompetanse fra flere felt: Rørleggere, kjøletekniker, automatiker, prosessoperatør med i teamet.

– Vi har også kompetanse innen elektro, forteller Lindbeck.

Henger seg på gutta

–Jeg er ikke alltid hands on ute for å løse problemer, men jeg henger meg på gutta når jeg har anledning, smiler Lindbeck.

– Det er moro å få være med på å løse problemer. Heldigvis har vi så langt unngått de store hendelsene med konsekvenser for liv og helse. Jeg ser at vi nå og fremover får igjen for kloke valgt som ble tatt tidlig i byggeprosessen. Langsiktighet og godt samarbeid på tvers av fagområdene og med leverandører gir oss styrke og handlekraft, understreker Lindbeck.

ALLTID ALVOR: – Her er ansvaret tungt, det er ikke rom for feil og når det går en alarm er det alltid alvor, forteller Lene Lindbeck.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse