loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KURSSTEDET: Kursene gjennomføres på If Sikkerhetssenter i Hobøl i Østfold.

Kurser rørleggere i sprinkleranlegg

/ 2017-02-07 14:16:31

– Gjennom Sprinklerskolen gjør vi rørleggerne bedre i stand til å gjøre jobben på byggeplassene, sier Anders Thømt, leder for sprinkler og brannsikkerhet hos Brødrene Dahl.

Sprinklerskolen skal bidra til at rørleggere får økt kunnskap om sprinkleranlegg, og gjøre dem i stand til å montere ulike typer anlegg i tråd med regelverket. Kurset er praktisk, og gir kunnskap om de produktene som finnes i markedet.

Sprinklerskolen er et samarbeid mellom Forsikringsselskapenes Godkjenningsnevnd (FG), If Sikkerhetssenter og Brødrene Dahl. Målet er å bidra til at rørleggere får nødvendig kompetanse til å kunne montere ulike anlegg korrekt. Det gir nye markedsmuligheter for rørleggerne, og reduserer skader både på liv, verdier og miljø når branner oppstår.

Første kurs gjennomført

Kursene gjennomføres på If Sikkerhetssenter i Hobøl i Østfold.

På det første kurset i januar fikk 33 deltakere oppleve hvordan realistiske branner utvikler seg, og hvor effektivt sprinkleranlegg tar kontroll over brannen, eller slukker brannen.

If Sikkerhetssenter har lokaler og anlegg som gir en helt unik mulighet til praktisk trening og demonstrasjon av hvor effektive sprinkleranleggene er. Tilbakemeldingen fra deltakerne etter første kurs er svært god.

Nyttig å se

Lars Arne Kvarberg er prosjektleder hos Asbjørn Nordsveen AS, og deltok på Sprinklerskolen sammen med to kolleger.

– Vi har jobbet mye med sprinkler gjennom årene, men det var likevel mye å hente ved å delta på Sprinklerskolen. Mest nyttig var det å se hvordan en faktisk brann slukkes av sprinkler, og hvordan spredningsmønsteret er, forteller Kvarberg.

Kvarberg sier at de har planer om å øke aktiviteten på sprinkleranlegg, og jobber nå for å få FG-godkjenning.

– Jeg vil absolutt anbefale rørleggere å delta på Sprinklerskolen. Vi var i alle fall veldig godt fornøyd med opplegget, sier han.

Sprinklerskolen skal også virke rekrutterende til en spennende og interessant bransje, og motivere deltagerne til videre kurs og opplæring.

LES MER: Slik blir du vannskadesikker

Brannåret 2016

Totalt ble det meldt inn mer enn 16.000 saker med brannskader til forsikringsselskapene. Siden 1979 har i gjennomsnitt 64 personer omkommet hvert år i brann. Særlig de siste par årene har antall omkomne gått ned, og i 2016 omkom 40 personer.

– Denne nedgangen er selvsagt gledelig, men det må fortsatt jobbes målrettet for å få tallet ytterligere ned. I tillegg til tap av menneskeliv, medfører branner store tap av materielle verdier og skader på miljøet. Det blir gjort svært mye godt brannforebyggende arbeid både for bedrifter og norske hjem, sier Morten Kolverud, som leder If Sikkerhetssenter.

Lover, forskrifter, tilsyn og opplæring helt avgjørende for å oppnå god brannsikkerhet. Effektive systemer for tidlig varsling av brann og slukking av brann kan også bety mye for brannsikkerheten. I Norge er vi i toppen på bruk av sprinkleranlegg.

Forsikringsselskapene gir opptil 60 prosent rabatt på forsikringen for et «topp sprinkleranlegg», som er FG-godkjent og fungerer slik det er ment.

Sprinkler skolenFØRSTE RUNDE: 33 deltok på det første kurset i januar i år. 

Realistisk trening

Sprinklerskolen går over to dager, og avsluttes med eksamen.

– Vi ser at vi har truffet veldig godt med Sprinklerskolen, og deltakerne i første runde ga oss nesten full score i evalueringen. Vi tar med oss innspillene og skal videreutvikle dette. Målet er å hjelpe rørleggerne å redde liv og utføre jobbene profesjonelt, sier Anders Thømt.

– De realistiske omgivelsene hos If Sikkerhetssenter gjør at disse kursene er veldig praktiske og lærerike, sier Lars Arne Kvarberg.

Han mener at selv svært erfarne bransjefolk vil lære mye av kursene.

– Jeg fikk nye innspill til hvordan vi kan gjøre en bedre jobb for kundene når vi monterer sprinkleranlegg. Da blir vi bedre til å veilede kundene, og resultatene blir bedre, avslutter Kvarberg.

Sprinklerskolen vil arrangeres jevnlig, og neste kurs med ledige plasser er 4. og 5. april.

PS! Sprinklerskolen gir foreløpig ingen egen FG-sertifisering.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse