loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FIKK RETT TIL SLUTT: Roger Jacobsen i Lørenskog VVS mente det var nok å plugge skikkelig, og fikk medhold til slutt.
FIKK RETT TIL SLUTT: Roger Jacobsen i Lørenskog VVS mente det var nok å plugge skikkelig, og fikk medhold til slutt.

Vant krangel om lekkasjestoppere

Georg Mathisen / 2017-05-31 12:00:32

Selv om det står «må» i en veiledning, kan du ikke pålegges å montere lekkasjestopper der det ikke er nødvendig. Rørentreprenørene reagerer på språkbruken i veiledningen til Tek10.

En bygningskyndig beboer reklamerte på ettårsbefaringen for en byggesak som det var søkt om i 2013. Han forlangte lekkasjestopper i kjøkkenbenken, selv om det ikke var montert noen oppvaskmaskin.

Byggherren viste til veiledningen til Tek10 og mente at rørleggerbedriften ikke hadde noe annet valg enn å levere automatisk lekkasjestopper.

– Vi prøvde som utførende å forklare at dette trengte vi ikke å gjøre. Men ingen hørte på oss, sier Roger Jacobsen i Lørenskog VVS.

Forhåndsakseptert

Rørleggermesteren ble møtt med klare krav fra byggherren siden Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) har definert i veiledningen til Tek10 fra 2013 at en automatisk lekkasjestopper er en preakseptert ytelse som oppfyller kravet i forskriften.

– Men dette utelukker selvsagt ikke andre forsvarlige metoder for å sikre mot fuktskader, understreker Oddgeir Tobiassen, direktør for kompetanse og utvikling i Rørentreprenørene Norge.

Bare en veiledning

– En veiledning er ikke å anse som en forskrift. Det er bare en veiledning for hvordan forskriftens funksjonskrav kan oppfylles, sier Tobiassen.

Han fastslår at installasjonen skal være sikret mot fuktskader i henhold til forskriften.

– Det står ingenting om konkret bruk av lekkasjestopper. DiBK har definert en automatisk lekkasjestopper som en preakseptert ytelse som oppfyller forskriftens krav. Dette utelukker selvsagt ikke andre forsvarlige metoder for å sikre mot fuktskader, skriver Tobiassen, som har hjulpet Lørenskog VVS i diskusjonen med beboer, byggherre og byggeleder.

Tek17 kommer 1. juli: Rørentreprenørene krever Tek17 uten «villedning»

– Uheldig

– En veiledning er ikke å anse som en forskrift. Det er bare en veiledning for hvordan forskriftens funksjonskrav kan oppfylles. Det er svært uheldig at DiBK i den forbindelse benytter ord som «må» og «skal», mener han.

– Fra bransjens side har vi lenge påpekt at så lenge rørlegger bare har lagt vann frem til koblingspunktet og oppvaskmaskinen ikke er montert, vil en forsvarlig plugging av ledningen være tilstrekkelig for å oppfylle forskriftens krav om en forsvarlig sikring mot fuktskader, understreker han.

Fagmessig plugget

Akkurat det fikk bransjen gjennomslag for da veiledningen ble endret. Fagmessig plugget rørstuss regnes som en fuktsikker løsning, fastslås det der.

– Poenget er at forskriften hele tiden har vært uforandret. Den inneholder ingenting om automatisk stengeventil. Veiledningen er bare myndighetenes forsøk på å gi anvisning på løsninger som kan oppfylle funksjonskravet i forskriften, ifølge Tobiassen.

– Veiledningen er ikke til hinder for at man kan velge andre, tilsvarende løsninger. Det interessante i denne saken er derfor at myndighetene etter hvert også har innsett at bruk av plugg før en oppvaskmaskin er tilkoblet, er fullt forsvarlig etter forskriftens krav, skriver Oddgeir Tobiassen.

Fakta om forskriften

Her er det som står i byggteknisk forskrift (Tek10): § 13-20. Våtrom og rom med vanninstallasjoner:

(1) Våtrom skal prosjekteres og utføres slik at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og materialer på grunn av vannsøl, lekkasjevann og kondens.

(2) Følgende skal minst være oppfylt:

(…)

c) I rom som ikke har sluk og vanntett gulv, skal vanninstallasjoner ha overløp eller tilsvarende sikring mot fuktskader. Gulv og vegger som kan komme til å bli utsatt for vannsøl, lekkasjevann eller kondens, skal utføres med fuktbestandige materialer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse