loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ETTERLYSER KVALITETSTENKNING: Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom. (Foto: Arne Kongsnes)
ETTERLYSER KVALITETSTENKNING: Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom. (Foto: Arne Kongsnes)

– Tenk mer på kvaliteten

Arne Kongsnes / 2018-01-29 11:17:00

Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom mener rørleggerne må bli enda mer opptatt av kvalitet, ikke bare minimumsstandarder.

Den snart 64 år gamle VVS-ingeniøren med betydelig håndverksekspertise ikke minst på Byggebransjens våtromsnorm, har ingen umiddelbare pensjonistplaner.

Det er fortsatt mer enn nok av utfordringer å ta tak i.

Roser rørleggerne

– Vi erfarer at rørleggerne er den håndverkergruppen som er mest opptatt av å følge regelverket. Den honnøren fortjener rørleggerne, sier Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom (FFV).

For opptatt av minimum

Fra Facebook-forumet «Norges Rørleggere» i forrige uka:

«Det jeg vil frem til, er at det er sykt mye fokus på TEK ditt og TEK datt! Hva med å ha kvalitet i fokus?»

Det er en problemstilling Grimsrud har stor forståelse for:

– Alle er opptatt av minimumskravene som stilles, men ser ut til å ha glemt forbrukerlovgivningen om tilbørlig omsorg for forbrukeren og god håndverksmessig utførelse. I TEK er det jo minimumskrav til for å sikre bygget, ikke nødvendigvis forbrukeren.

For forenklet?

I den forrige utgaven av byggteknisk forskrift – TEK10 – stod det svart på hvitt i veiledningen:

«Veiledningen inneholder også en del råd om hvordan bygninger kan bli bedre enn minimum. Det er tillatt, og ofte klokt, å prosjektere og bygge bedre enn minimumskravene.»

– Denne formuleringen har jeg ikke funnet igjen i TEK17. Det er vel en forenkling det også, sier Grimsrud.

Han minner også om TEK17 ikke tas i bruk før 1. januar 2019. Ut dette året sikrer overgangsordningen at tiltakshaver kan velge å bruke TEK10.

I TEK17 heter det nå:

«Forskrift om tekniske krav til byggverk trekker opp grensen for det minimum av egenskaper et byggverk må ha for å kunne oppføres lovlig i Norge. Denne veiledningen forklarer forskriftens krav og gir preaksepterte ytelser som vil oppfylle kravene.»

Krav må tolkes

Laster du ned den sist oppdaterte veilederen til TEK17, sitter du igjen med 403 A4-sider.

– TEK17 er full av funksjonskrav. Dette er krav som må tolkes og da vet vi av erfaring at kravene tolkes ulikt, sier Grimsrud.

Den store hodepinen for bransjen har vært de såkalte preaksepterte ytelsene, altså utførelser som vil oppfylle kravene.

– Her har Direktoratet for byggkvalitet plukket litt herfra og litt derfra. Helheten mangler, du mister sammenhengen med det som opprinnelig stod der, sier Grimsrud.

Foretrekker bransjestandarder

Fagrådet for våtrom og Rørentreprenørene Norge var blant fagorganisasjonene som i høringsrunden til TEK17 helst så at hele veiledningsteksten til TEK ble fjernet og at bransjen selv fikk et større ansvar for å forholde seg til etablerte standarder fra for eksempel SINTEF Byggforsk, som for øvrig holder til vegg i vegg med Fagrådet for våtrom i Forskningsparken på Gaustad i Oslo.

–  Andre gode standarder er Rørhåndboka og Byggebransjens våtromsrom, som begge inneholder gode, detaljerte og konkrete løsninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse