loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TEKNODO: Det går an å bare gjøre sitt og reise seg igjen, men det mangler ikke på valgmulighetene.
TEKNODO: Det går an å bare gjøre sitt og reise seg igjen, men det mangler ikke på valgmulighetene.

Der dusjtoalettet dominerer

Georg Mathisen / 2017-10-09 09:40:55

Når Takahiko Sato har gjort rørleggerjobben, blir toalettbesøket en opplevelse. I Japan er det de oppvarmede dusjtoalettene som dominerer.

– Du finner dem overalt. Til og med på de offentlige toalettene på togstasjonene, fastslår Sato.

Han driver rørleggerbedrift i dusjtoalettenes hovedstad, Tokyo.

DOKYO: Takahiko Sato driver rørleggerbedriften Daiwa Setsubi i TokyoDOKYO: Takahiko Sato driver rørleggerbedriften Daiwa Setsubi i Tokyo

Huk og dusj

Japan byr på ytterpunktene i toaletteknologi. Her kan du fremdeles finne huktoalettene som brukes mange andre steder i blant annet Asia og Sør-Europa. Men først og fremst er det dusjtoalettene som står på rørleggernes jobbliste.

Eller «vaskalettene», som Takahiko Sato kaller dem. I Norge er det så mange som kaller potetchips for «potetgull» at det ikke kan brukes som varemerke lenger. I Japan brukes merkenavnet til den dominerende toalettprodusenten Toto, «Washlet», gjerne om dusjtoalettene fra andre produsenter, også.

Rumpedusjspørsmål

For 50 år siden var det vannklosett i bare hver sjette bolig i Japan. Ikke lenge etter, i 1980, var det toalettene med innebygd spyling som sørget for vekst på badet. Sato tror utviklingen vil komme til Norge, også:

– Det var det samme her: Først trodde folk det var umulig å bruke. Vi fikk alle «skal vi virkelig dusje i rumpa?»-spørsmålene. Men så fort du begynner å bruke det, oppdager du at du ikke kan leve uten, sier han.

Ettermonterer sete

Nå finnes dusjtoalettene i et utall varianter, med en rekke funksjoner. Sato og kollegene får også ofte jobben med å ettermontere oppvarmet sete med vask og tørk.

– Når kunden allerede har et toalett, er det enkelt å installere nytt sete, sier han.

Vann til spyling og vask hentes fra samme punkt. Etter at vannet er tilkoblet, må elektrikeren innom: Heller ikke de japanske dusjtoalettene er laget slik at samme mann kan gjøre hele jobben.

– Hvis strømmen allerede er der og jeg bare skal bytte vaskalett, så kommer vel jobben vanligvis på 50.000 til 100.000 yen, anslår Takahiko Sato. Det er fra drøye 3500 til drøye 7000 kroner.

Gassoppvarmet vann

Han forteller om en rørleggerhverdag som skiller seg fra den norske på ett viktig punkt til: Ofte kommer varmtvannet fra en bereder på taket som fyres med gass.

Gassen er billigere, men samtidig ikke helt risikofri. I bygården som Sato selv eier, bruker han gass til familiens egne boliger, mens leietagerne får vannet varmet opp elektrisk.

Bilbedring

Multimillionbyen Tokyo har et finmasket kollektivtrafikktilbud, men rørleggeren er avhengig av bilen sin.

– Det er faktisk blitt mye enklere å bruke bil de siste årene. Tidligere var det veldig vanskelig. Nå kommer vi frem, og det er blitt svært mange parkeringsplasser der du kan stå for 20 kroner halvtimen, forteller Takahiko Sato.

Få useriøse

Takahiko Sato har studert i USA, snakker flytende engelsk og spesialiserer seg på utrykninger til Tokyos mange fremmedspråklige. Firmaet hans, Daiwa Setsubi, merker ikke særlig mye til useriøse konkurrenter som kommer til Japan fra andre land.

– Ellers i byggenæringen er det mange som bruker billig arbeidskraft fra Kina og Filippinene. Blant rørleggerne er det ikke så mye av det, forteller han.

– Kundene spør aldri om vi er sertifiserte, men de velger stort sett seriøse firmaer likevel.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse