loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse

RørNorge: Ikke montér ukjente produkter

/ 2019-02-19 06:30:57

Rørentreprenørene Norge oppfordrer sine medlemsbedrifter til ikke å montere eller ta ansvar for ukjente produkter.

Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) avdekket nylig mangler på mange tappearmaturer, kraner og blandebatteri som er i kontakt med drikkevann. 27 firmaene og 228 produktene ble undersøkt.

Tilsynskampanjen avdekket feil eller mangler ved dokumentasjonen og mange ble markedsført under feil navn.

– Vi er glad for at Direktoratet for Byggkvalitet fører denne type tilsyn. Det rørleggerne monterer skal være godkjente produkter beregnet for norske forhold, sier direktør for kompetanse & utvikling Oddgeir Tobiassen.

Rørentreprenørene Norge er i god dialog med VVP som representerer produsentene og er medlem i «Forum for Tilsynet».

– VVP påpeker at mange av udokumenterte produktene stammer fra ulike nettbutikker og varehus, og ikke nødvendigvis er tilpasset det norske markedet i forhold til blant annet vanntrykk, sier Tobiassen.

Skal være dokumentert

Norsk Rørgrossisters Forening (NRF) er glade for at søkelyset DiBK retter mot produktene.

– Vi vil fortsette å sette krav til dokumentasjon som legges inn i NRF Databasen, og forsøke å kvalitetssikre disse opp mot lovverket. Grossistene har lenge hatt et sterkt fokus på at alle deres produkter skal være dokumentert i henhold til lovverket, skriver daglig leder Terje Røising i en epost til Rørentreprenørene.

Han legger til:

– Tilsynsrapporten viser tydelig at det er viktig å kjøpe produkter fra den organiserte del av bransjen og ikke shoppe rundt for rimelige alternativer.

Ikke montér

Oddgeir Tobiassen i Rørentreprenørene Norge mener økt direktehandel av varer gjør kontrollen med produktene vanskeligere for mange rørleggere.

– Rørleggeren har ansvar for å veilede forbruker. I de tilfellene forbruker ikke lar seg veilede og vil bruke egenkjøpte udokumenterte produkter, bør rørleggeren ikke montere disse, sier Tobiassen.

Rørentreprenørene Norge anbefaler aktuelle instanser og organisasjoner – som spesielt representerer kunder i forbrukermarkedet – om risikoen ved å kjøpe udokumenterte produkter.

– Det er tryggest å kjøpe produkter hos fagmannen, i dette tilfellet rørleggeren. Da er kunden sikret lovbestemt reklamasjonsrett for både produktet og installasjonen, påpeker Tobiassen.

Han anbefaler medlemsbedrifter å følge retningslinjene i brosjyren «Varer levert av kunden» – samt orientere kunden om risikoen ved å velge ikke godkjente produkter.

Ett svar til “RørNorge: Ikke montér ukjente produkter”

  1. Helge Underland sier:

    Det er produkter fra velrenomerte produsenter og leverandører som ikke er godkjent, men som selges på det norske markedet. I et større prosjekt ble leverandøren presset til å få de leverte og monterte produktene godkjent. Han hadde vært på markedet i mange år uten at et eneste armatur var godkjent. Et annet ikke godkjent produkt jeg fikk fant jeg kun til salgs i båtutstyrsforretninger, og rørleggeren nektet å koble dem til. Dette produktet ble selvfølgelig erstattet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse