loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Det svenskbaserte systemet Orbital Systems utvikler, produserer og selger vann- og energibesparende dusjsystemer.

Fremtidsdusjen

/ 2016-03-31 08:40:10

– Systemet gjør at vi bruker 90% mindre vann når vi dusjer. Samtidig sparer vi 80% av energibruken. Dette vil fullstendig endre moderne dusjing.

Audun Follerås er sales manager i Orbital Systems, som er et svenskbasert selskap som er dedikert til å utvikle, produsere og selge vann- og energibesparende dusjsystemer.

Av og til kommer det nye oppfinnelser som sies å være «grensesprengende», «noe helt nytt» og «tar et kvantesprang». Orbital Systems mener selv at de står for alt dette, og argumenterer godt for seg.

I tillegg er det et dusjsystem som er minst like enkelt å montere for rørleggeren som et hvilket som helst annet system.

What´s the catch?

– Alt dette høres utrolig ut, men hva er det som gjør at dette systemet ennå ikke har tatt av og befinner seg i de tusen hjem?

– Det er det nok flere grunner til. For det første er vi veldig nye i Norge, og har ikke hatt anledning til å fortelle både distributører, håndverkere og potensielle kunder om hvilke fordeler dette systemet faktisk byr på. Når det skjer, er jeg temmelig sikker på at den situasjonen kommer til å endre seg temmelig merkbart, sier han. Og legger ærlig nok til at en annen medvirkende faktor nok er at systemene ikke er av de billigste å holde seg med: Forbrukeren må nok regne med 40-50 tusenlapper i utlegg før herligheten er installert. Likevel er det ganske så mange som har sett mulighetene i Sverige, og man har bygget opp et produksjonsapparat som sies å kunne dekke et stort behov for dusjsystemer nærmest over natten.

– Så må vi ikke glemme innsparingene, skyter han inn: Orbital Systems er rett og slett et opplegg der vannet vi bruker når vi dusjer, resirkuleres umiddelbart. Dermed bruker vi ikke mer enn om lag 5 liter vann, uansett hvor lenge vi dusjer. Og det er en viktig grunn til at vi har valgt å kalle det for «fremtidens dusj». Det er ingen andre systemer som gjør akkurat dette, og det vil få voldsomme konsekvenser om det blir så utbredt som vi håper på. La oss ta den «grønne» siden av dette først: Vi bruker alle forskjellig tid i dusjen, men alle som har en tenåring i huset, vet at 10 minutter i alle fall ikke er å ta i når det gjelder dusjbesøk. Om vi så regner at vi i gjennomsnitt bruker rundt 15 liter vann i minuttet når vi tar en god dusj, betyr det faktisk et vannforbruk på om lag 150 liter. Dette er et formidabelt vannforbruk, og du skal ikke gange det opp med mange tenåringer, voksne og husstander før du finner ut at vi snakker om betydelige ressursforbruk. For i tillegg til selve vannet, er jo mye av den væsken vi bruker for å gjøre oss rene, varmet opp. Det krever ytterligere betydelige ressurser.

Resirkulerer

– Hva er så annerledes med Orbital Systems sine dusjer?

– Her kan du dusje så lenge du bare vil, uten at det går ut over naturressursene. Hvordan vi kan hevde det? Fordi du bare bruker 5 liter vann hver gang du dusjer, i tillegg til det lille som blir sprutet vekk og fordamper. Vannet går nemlig i en sløyfe, og resirkuleres umiddelbart. Dermed blir det også veldig lite energi som går med til å holde den temperaturen du ønsker deg – og som du kan stille inn digitalt inne i dusjen. Dette siste betyr for øvrig at du vil oppleve at vannet har riktig temperatur nær sagt umiddelbart, så komforten du får ut av dette, er også større og bedre enn ved bruk av konkurrerende systemer. Om du så befinner deg i et større anlegg på en skole, en svømmehall eller et hotell for eksempel, vil ikke din dusjing bli påvirket av naboen overhode. Så ingen ubehagelige overraskelser fordi andre bruker mer eller mindre varmt vann, for eksempel. Her kan hver enkelt dusje så lenge vedkommende ønsker seg, uten å tenke på hvordan dette påvirker miljøet. Flere sykehus i Sverige har allerede satset på dette systemet, og vi vet at flere vil komme.

– Hva med potensielle oppblomstringer av bakterier, hvordan håndterer systemet dette?

– Fint at du nevner det. For konsekvensen av måten dette systemet fungerer på, er at det kontinuerlig dreper det som måtte finnes av bakterier i vannet, så dette vil aldri kunne bli et problem ved bruk av Orbital Systems. Det gir oss ekstra håp om at vi vil bli foretrukket i større anlegg fremover.

Filter

– Hvordan sikrer man seg at renseprosessen går som den skal hele tiden?

– For å rense vannet, bruker systemet et filter. Det må skiftes fra tid til annen. Men dette er et moderne system, så du får såklart beskjed på en app du kan laste ned fra nettet om når det er på tide å skifte filter. Dette gjøres veldig enkelt, og jeg vil si tidsrammen på det kanskje er 10 sekunder eller noe slikt. Når det er sagt, vil jeg også understreke hvordan dette er gjennomtenkt helt gjennom filterets levetid: Vi resirkulerer nemlig filtrene, og gjenbruker hylsene de sitter i. Om folk ønsker, kan vi tegne en vedlikeholdsavtale med dem, slik at de ikke trenger å tenke på dette i det hele tatt.

– Jeg har selv bakgrunn fra å jobbe med forskjellige miljøvennlige produkter, men synes at dette er helt spesielt. Tenk bare på mulighetene: I Oslo regner man med et vannforbruk på 160-170 liter vann per person per døgn. Det alt overveiende forbruket finner vi i dusjingen. Nå kan man med et skifte av dusjsystem redusere dette betydelig, samtidig som energibruken revolusjoneres. En kjernefamilie vil spare om lag 7-8000 kroner per år på en slik installasjon, og samfunnet millioner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse