loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KOMMUNIKASJON: Rørleggeren får ikke vite hvordan anlegget skal fungere. Resultatet er at det blir altfor mange feil, ifølge Jonas Gustumhaugen – her på et tilfeldig valgt anlegg i Oslo.
KOMMUNIKASJON: Rørleggeren får ikke vite hvordan anlegget skal fungere. Resultatet er at det blir altfor mange feil, ifølge Jonas Gustumhaugen – her på et tilfeldig valgt anlegg i Oslo.

– Finn ut hvor det svikter

Georg Mathisen / 2018-11-09 10:42:59

– Rørentreprenørene har ikke nok kunnskap om
eller innsikt i de tekniske anleggene vi leverer på nye bygg, sier VVS Engineering-sjef Jonas Gustumhaugen.

– Bransjen er dyktige på håndverket og lager flotte røranlegg, men vet vi hvordan de fungerer?
Eller viktigere; hvordan skal de fungere? spør han.

Gustumhaugen er daglig leder i Bravida-eide VVS Engineering.

– Du må forstå hva du driver med, konstaterer Gustumhaugen.

Han oppfordrer rørleggerentreprenørene til å sette seg i førersetet og fortelle hvordan de tekniske anleggene de leverer, skal fungere.

Større krav, samme løsning

De rørtekniske anleggene er blitt mer avanserte og mer ømfintlige for avvik. Flere og flere komponenter knyttes opp mot SD-anlegget. Anlegget leser av informasjon fra hele bygget og avdekker avvik raskt. Kravene til at de tekniske anleggene er nøyaktige, øker, men utførelsen er fremdeles ganske lik slik den var for 20 år siden, sier han.

– Tidligere var det høyere toleranse i anleggene med større vannmengder og mindre temperaturavlesning som avdekket avvik.

Designdokument

Gustumhaugen mener at det bør utarbeides et designdokument for hvert teknisk anlegg. Det skal beskrive funksjon, styring, settverdier og grenseverdier.

– Da forklarer vi hvordan anlegget skal fungere, til samarbeidspartnerne, rådgiverne og kunden, sier han.

– Vi kan ikke overlate styringen til hovedentreprenøren og konsulenter. Skal du sitte i førersetet, så må du ha tid til å være der. Har du ikke tid til å gjennomføre jobben, så burde du ikke ta på deg oppdraget.

Prosjektlederen

Jonas Gustumhaugen viser til bransjeanalysen som Rørfag presenterte i november i fjor.

– Prosjektlederen er nøkkelen til suksess, fastslår den.

– For at dette skal være sant, må ledelsen i bedriften gi prosjektlederen de rette rammene til å skape suksess. Tid og ressurser nok til å gjennomføre alle trinnene i prosjektet, sier han.

– Flere prosjektledere jeg kjenner, får for dårlige rammebetingelser av lederne sine. De blir pålagt flere prosjekter som pågår samtidig. Vi må erkjenne hvor viktig prosjektlederen er og gi de nødvendige rammene for å levere et godt produkt til kundene våre.

Godtar lavere kvalitet

– Ved å akseptere at flere faser kjøres parallelt, og at avsatt tid til igangkjøring, idriftsetting og prøvedrift kuttes ned, aksepterer vi også å levere lavere kvalitet til kunden. Ikke bare blir kvaliteten dårligere, men marginene for feil og avvik økes betraktelig. Tid til prosjektering, kvalitetskontroll og rasjonell produksjon kuttes, og taperen er alltid kunden.

– Kunden må leve med kvaliteten vi leverer, hver dag gjennom byggets levetid. Da kan vi ikke ta snarveier og fomle i mørket. Vi kan heller ikke skylde på prisnivået i markedet, for om vi ikke kan være stolte av det vi leverer, så bør vi ikke levere det, hevder Gustumhaugen.

Tidlige rådgivere

Gustumhaugen mener at de prosjektene han har deltatt på med best planlegging og gjennomføring, har vært prosjektene der byggherren har engasjert rådgivere tidlig for å gjennomføre prosjekteringsfasen. Da kan rørleggerentreprenørene bruke tid på planlegging og kvalitetskontroll av prosjekt mens råbygget settes opp, i stedet for å prosjektere samtidig som det bygges.

For å ta hensyn til at byggene blir mer og mer kompliserte, anbefaler han å engasjere en ITB-koordinator med riktig kompetanse, forståelse og tid til å samle de tekniske funksjonene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse