loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SAK? Noen ganger koster det så mye å gå til sak at det lønner seg å avskrive pengene du har krav på, forklarer Klaus Døscher.
SAK? Noen ganger koster det så mye å gå til sak at det lønner seg å avskrive pengene du har krav på, forklarer Klaus Døscher.

For dårlige til å lese kontrakter

Georg Mathisen / 2017-12-28 10:01:51

De store entreprenørene er flinke; de små rørleggerne er det ikke. Leser du ikke kontrakt og referater skikkelig, kan det bli dyrt.

Som regel går det bra. Men den dagen noe skjærer seg, kommer entreprenøren med bestemmelsene som du ikke var forberedt på. De har stått i mange kontrakter gjennom mange prosjekter, men det har ikke du tenkt over.

Ikke ålreit likevel

– Man tror ting er ålreit, og så er det ikke ålreit i det hele tatt, oppsummerer Klaus Døscher.

Advokaten har et langt yrkesliv med mange entreprisesaker bak seg. I Entreprenørenes Landssammenslutning og i både mellomstort og større advokatfirma.

Karrieren fikk en bråstopp da lymfekreften slo til i 1998. Etter beinhard behandling og flere tilbakefall ble han friskmeldt i 2008. Da var han 62 år.

Men Tor Backe og det som den gangen het NRL, ville ikke la ham gå helt over i pensjonistenes rekker.

– Jeg begynte med de små sakene. Så ble det mer og mer. Nå har jeg passert 70, men jeg har lyst til å fortsette litt til, sier han.

Samtidig snakker han varmt om Help og ordningen med rettshjelpsforsikring.

LES MER: Kald gang koster 240.000 kroner

Byggemøtereferat

De gangene det trengs advokat, er det altfor ofte fordi rørleggermesteren ikke har lest papirene sine godt nok. Selv bedrifter som normalt har god orden, leser ikke detaljene i kontrakten skikkelig.

– Entreprenørbransjen er flinke med tvistestoff. Mindre bedrifter som ikke har det samme backupapparatet og ikke liker å skrive, derimot – den dagen det skjærer seg, har de problemer med å føre bevis for hva som ble sagt.

Døscher anbefaler å  bruke Norsk Standard uten endringer. Standardene har alle i bransjen vært med på å forhandle frem, så de skal være balanserte.

I neste omgang gjelder det å følge med på byggemøtereferatene:

Det er ofte den sterke part som fører referatene i pennen. Dem må du også være våken på. Si at «det var ikke det vi diskuterte» hvis du mener det er feil. Byggemøtereferater vil kunne gi et fordreid bilde av det som er realiteten, advarer Klaus Døscher.

Det du ikke synes er så viktig når referatet kommer, kan ha en helt annen betydning når du står i retten tre år senere og hører på at advokaten til motparten leser det opp.

Må droppe sak

Likevel mener Døscher at byggebransjen tross alt er flink til å løse konflikter uten å involvere advokater og rettsvesen.

– Det kunne lett vært det mangedobbelte av saker som kommer til domstolene, sier han.

Det er viktig: Det koster tid og penger å kjøre en sak gjennom rettssystemet. Har du en sak mot en privatkunde, kan det koste så mye at det er like greit å avskrive kravet og droppe saken.

– Hvis du krangler med huseieren om under 125.000 kroner, er det en småkravprosess. Da kan du maksimalt bli tilkjent 20 prosent av summen i saksomkostninger. Hvis du får de 50.000 kronene som du har krav på, men så får en advokatregning på 70.000, er hele saken meningsløs. I praksis er det ofte en ubalanse i hva som det er fornuftig å krangle om, sier Klaus Døscher.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse