loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SI FRA: Når kunden har betonggulv i gangen og vil ha det kaldt på soverommene, blir konsekvensene store av å gjøre det «på gamlemåten». Fagsjef Eli Heyerdahl Eide (innfelt) i Rørentreprenørene mener rørleggerne må lære av denne dommen. (Illustrasjonsfoto
SI FRA: Når kunden har betonggulv i gangen og vil ha det kaldt på soverommene, blir konsekvensene store av å gjøre det «på gamlemåten». Fagsjef Eli Heyerdahl Eide (innfelt) i Rørentreprenørene mener rørleggerne må lære av denne dommen. (Illustrasjonsfoto)

Kald gang kostet 240.000 kroner

Georg Mathisen / 2017-09-18 15:11:25

Rørleggeren sa ikke fra om at varmen i gangen ikke kunne styres uavhengig av varmen i soverommene. Det kostet ham 240.000 kroner.

Kunden ville ha det kaldt på soverommene, men varmere i gangen. Slik ble det ikke. Nå har tingretten bestemt at rørleggerbedriften må gi prisavslag.

Pass på hva du lover

Her ligger det viktig lærdom, konstaterer fagsjef Eli Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene:

– Rørleggeren er nødt til å ha veldig fokus på hva han snakker om og forespeiler kunden sin om gulvvarmesystemet. Og det han har lovt kunden sin, er han nødt til å formidle til leverandøren. Det er jo leverandøren som i praksis prosjekterer gulvvarmesystemet, sier hun.

I denne saken la rørleggeren tilførselsrørene til fire soverom gjennom gangen. Kunden bruker ikke soverommene til daglig. Gangen, derimot, er i bruk.

For kald gang

– Når kunden ville ha det kaldt på soverommene, medførte det at det ikke var gulvvarme i gangen. og kunden har polert betonggulv. Det er ikke helt A4, og med flisgulv eller betonggulv kan det bli det store konsekvenser hvis det ikke er varme, fastslår Eli Heyerdahl Eide.

– Vi har lagt rørene som tilførsel fordi gangen normalt ikke trenger varme. Det er slik rørbransjen har gjort dette i alle år. Har det vært parkett, har ikke kunden kommet og klagd. Men for dette huset fikk det negative konsekvenser, sier hun.

Gi alternativer

Fagsjefen er ikke enig i alt i dommen, men ser tydelig lærdom likevel:

– Skal vi ha kunder som er fornøyde, er vi nødt til å fortelle dem om konsekvensene av det vi ønsker å tilby, og være «på tilbyder’n». Selv om en annen løsning koster litt mer, er kundene ofte villige til å betale for det. Her kunne for eksempel rørleggeren sagt at gangen er veldig liten og at de fire rørene til soverommene kommer til å fylle hele og avgi nok varme, men at gulvet kunne bli kaldt om alle soverommene stengte varmetilførselen. Alternativt at han kunne isolere de rørene og legge en egen kurs i gangen, men at det ville koste mer. Gi alternativer, og ikke ta sånne snarveier uten at kunden er informert om det, råder hun.

Ett svar til “Kald gang kostet 240.000 kroner”

  1. Per sier:

    enig med kunde – rom med stort energibehov kan ikke styres av rom med lite energibehov – alle rom med stort energibehov bør ha egen energikilde og regulering.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse