loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FAGFOLK: I lokalene til CTM Lyng i Klæbu er det ikke en eneste lysbryter – lys- og varmestyring er blant produktene som leverandøren selger. Administrerende direktør Terje Lillemo vil være sikker på at det er faglærte elektrikere og rørleggere som monterer produktene.
FAGFOLK: I lokalene til CTM Lyng i Klæbu er det ikke en eneste lysbryter – lys- og varmestyring er blant produktene som leverandøren selger. Administrerende direktør Terje Lillemo vil være sikker på at det er faglærte elektrikere og rørleggere som monterer produktene.

Fortsetter kampen mot Megaflis

Georg Mathisen / 2018-02-28 13:56:22

CTM Lyng tapte i retten, men prøver likevel å holde produktene sine unna Megaflis. – Vi er på forbrukernes side, protesterer Megaflis-sjef Ståle Lindgren.

Leverandøren vil ikke ha inn produktene sine der. Rørleggeren vil ikke montere produktene derfra. Men Megaflis konstaterer at forretningsmodellen i kjeden er beskyttet under norsk lov.

Bare fagfolk

– Produktene våre skal kun selges til elektrikere og rørleggere via avtaler med grossistene våre, melder CTM Lyng i en pressemelding.

Derfor trakk leverandøren Megaflis for retten. Kjeden selger produkter fra CTM Lyng over disk til privatpersoner.

– Vi mener at vi kan bestemme at Megaflis og andre ikke kan selge våre produkter uten avtale med oss, sier administrerende direktør Terje Lillemo.

Han peker dessuten på at leverandørens sju års garanti forutsetter at produktene er montert av fagfolk.

CTM Lyng er ingen lilleputt i bransjen. Selskapet omsatte for 148 millioner kroner i 2017 og fikk et driftsresultat på 23,3 millioner kroner.

Megaflis vant i retten

Lillemo tok Megaflis til retten, men tapte. Retten legger mer vekt på forbrukernes rett til tilgang til produktene enn på produsentens rett til å bestemme hvem som skal få selge produktene og til hvem, konstaterer CTM Lyng.

– Dommen har vært viktig fordi den har bekreftet at vår forretningsmodell med å levere billigst mulige kvalitetsvarer til forbrukere, er beskyttet under norsk lov, kommenterer Ståle Lindgren, eier og administrerende direktør i Megaflis.

Nekter å montere

I Drammen sitter ett av flere rørleggerfirmaer som nekter å montere produkter som er kjøpt hos blant andre Megaflis.

– Det er mange som er der og handler først og ringer etterpå for å spørre om vi vil montere. Da sier jeg tvert nei, sier rørleggerformann Helge Zachariassen hos Jensen Varme & Sanitær.

Comfort-medlemsbedriften har opplevd mange kunder som ikke setter pris på det svaret.

– De får jo ikke hjelp der de har handlet. Der er det bare snakk om å selge og bli ferdige. Folk tror at det de kjøper, er det samme som det vi har. Hvis alle hadde sagt nei til å montere ting som er kjøpt sånn, så hadde det stoppet seg selv. Du har ansvar når du monterer, og reklamasjonene på sånt har jeg ikke særlig lyst på, sier Zachariassen.

Billig fra andre land

Ståle Lindgren kommenterer at Megaflis alltid opplyser om kravene til montering og bruk og at når en produsent først har sluppet et produkt på markedet, får alle som kjøper produktet, samme garantier og kjøpsrettigheter. Men han innrømmer at noen rørleggere ikke vil montere produkter som kjeden hans er solgt.

– En del rørleggere har tilknytning til andre kjeder og en del rørleggere har som forretningsmodell at de skal legge store påslag på varene de monterer. Det har hendt at slike rørleggere ikke har vært villige til å montere produktene til Megaflis, sier Lindgren.

LES MER: Ikea: – Kom til oss hvis rørleggeren nekter å montere

– Vi er først og fremst på forbrukernes side. Får vi ikke tak i produktet i Norge til en god nok pris, ser vi om det er mulig å få tak i samme produkt billigere i et annet land, sier han.

– Underbygger svart arbeid

Hos CTM Lyng skulle Terje Lillemo ønske seg at flere leverandører tar et standpunkt og arbeider for at produktene deres bare skal selges via grossistene.

– Vi opplever at veldig mange er positive til initiativet, men de tør ikke å ta en så bastant beslutning, sier han.

Nå prøver han å tette hullene slik at ikke Megaflis skal få tak i CTM Lyng-produkter. Hvordan han skal gjøre det, vil han ikke si. Samtidig arbeider han for å få med seg NHO-organisasjonene Norsk Industri, BNL og Nelfo til å samarbeide mot parallellimporten av proffprodukter.

– Vi vil ha garanti for at det er fagfolk som monterer produktene våre. I tillegg mener vi at salg til private av elektromateriell og rørmateriell som private ikke har lov til å montere, underbygger svart arbeid. Det ønsker vi å kjempe imot, sier Terje Lillemo i CTM Lyng.

2 svar til “Fortsetter kampen mot Megaflis”

 1. Trond E sier:

  Tjaa. Med mulighet for 14.8 mill i bot for markedsmanipulasjon burde nok Lillemo legge seg litt lavere i terrenget, og droppe forsøket på å hindre Megaflis i å få kjøpt varer.

  CTM Lyng har ikke verdens beste kort for hånden hvis dette havner hos ESA med en norsk dom som allerede bekrefter lovbruddet.

  Megaflis tjener sannsynligvis penger på det de selger. Det bør være en tankevekker, spesielt for rør- og elektrobransjen at deres egne forhandlere ikke klarer å selge samme produkter til tilsvarende pris.

  Det er noe alvorlig galt med vareflyten i det to bransjene, og den eneste grunnen til at de kan fortsette, er monopolet på jobbene som lovverket gir dem.

  Folk er ikke dummere enn at de skjønner at noe er galt med prisingen nå de kan få kjøpt identiske varer i vanlige butikker for mye mindre en det rørleggere og elektrikere vil selge det for.

  Kundene skal ikke betale for håpløse opplegg med grossister som skal skumme penger uten å tilføre noe annet enn økt pris.

  Jeg har som næringskunde fått pris fra elektrogrossist med 70% rabatt, uten at de kunne matche vanlige butikker på pris på identisk produkt. Da blir det bare tragikomisk å klage på bransjeglidning.

  Få orden på vareflyten, og mer edrulige priser, så vil problemet løse seg selv.

  • Ove Hansen sier:

   Har du prøvd å kjøpe bremseklosser på biltema, deretter dratt på et verksted for å få de montert?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse