loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
LUNKENT: Når ekspansjonskaret sitter på toppen av berederen, holder vannet gjerne mellom 30 og 40 grader, sier Arne Vold-Johansen.
LUNKENT: Når ekspansjonskaret sitter på toppen av berederen, holder vannet gjerne mellom 30 og 40 grader, sier Arne Vold-Johansen.

Ventilkrav gir legionellafare

Georg Mathisen / 2018-03-19 08:22:38

Ekspansjonskaret er en legionellabombe. Aller helst bør karet monteres rett etter hovedvanninntaket, der vannet er kaldt, mener Arne Vold-Johansen i Høiax.

I Rørfag nummer 1 sluttet både Høiax og Oso seg til fortvilelsen fra Mike Kristiansen i Sotra Rør over reglene som mange rørleggere ikke følger.

Lekkasjer

Resultatet av dagens løsninger med tilbakeslagsventil og ekspansjonskar er at sikkerhetsventilen begynner å lekke – om ikke rørleggeren tilbyr og kunden takker ja til årlig service. Det fører til ekstrautgifter og misfornøyde kunder.

– Tilbakeslagsventilen gir problemer for oss som berederprodusenter, og den gir installatørene utfordringer. De er jo pliktige til å sette opp tilbakeslagsventil på nyanlegg. Det fører til at du må sette inn ekspansjonskar hvis du har en varmtvannsbereder. Det må rørlegger montere. Hvis ikke, så begynner sikkerhetsventilen å lekke, og så får vi reklamasjoner, sier Arne Vold-Johansen, teknisk direktør i Høiax.

Bransjefolk

Han har inntrykk av at mange i bransjen ikke forstår hvordan det funker: Vann utvider seg i oppvarming. Vannet kan ikke komprimeres, rørsystemet kan ikke ekspandere, og dermed blir det trykkøkning og lekkasje.
Men i tillegg advarer Høiax-direktøren mot legionellafaren som alt dette fører til:

– Ekspansjonskar er i prinsippet en legionellabombe. Det står i romtemperatur. Det er veldig lite bevegelse av vann inn og ut. Står det nært berederen, får det i tillegg ofte inn lunkent vann, sier han.

Han har målt temperaturen i karene, både egne og andre produsenters. Den varierer gjerne mellom 30 og 40 grader.

– Da er det grobunn for at det kan vokse opp legionella inne i karene. I alt stillestående vann med den rette temperaturen vil det kunne blomstre opp legionella, sier Arne Vold-Johansen.

LES MER: Armaturjonsson anbefaler gjennomstrømming mot legionella

– Flytt hele karet!

Han mener at løsningen er å flytte hele karet:

– Ekspansjonskaret burde egentlig sitte på kaldtvannssiden av berederen, så nær hovedvanninntaket som mulig, mener han. Der er vannet kaldt og bakterien vil ikke blomstre opp.

Vold-Johansen ser likevel ikke for seg at legionella i ekspansjonskaret vil være noen alvorlig helsefare:

– De fleste alvorlige tilfellene her i landet har vært koblet til kjøletårn eller våtscrubbere. Det har vært tilfeller der det er funnet legionella, men jeg har ikke hørt om at noen er blitt dårlige, sier han.

Forklaringen er at legionellabakterien bare smitter når den pustes inn.

– Du kan drikke så mye du vil bare du ikke inhalerer. I de fleste tilfellene venter folk til det kommer varmt vann før de går inn i dusjen. Vi har aldri fått tilbakemelding om at noen er blitt dårlige på grunn av produktene våre, sier han.

Ett svar til “Ventilkrav gir legionellafare”

  1. Poul L. sier:

    Gør som i Danmark, lad vandet rende fra sikkerhedsventilen til sluk kunden må kontrollere sik.vent. 2 gange i året og tilbageslagsventil er monteret ret før sikkerhedsventilen nærmest berederen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse