loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PASSER PÅ: Oddvar Stensrød advarer rørleggerne: Bytter du ikke til rør-i-rør når du utbedrer et bad, kan det bli dyrt.
PASSER PÅ: Oddvar Stensrød advarer rørleggerne: Bytter du ikke til rør-i-rør når du utbedrer et bad, kan det bli dyrt.

Varsler regress for kobberrør

Georg Mathisen / 2017-10-26 08:28:06

Hvis du bruker kobberrørene om igjen, risikerer du millionregning. Forsikringsselskapene varsler at rørleggeren må betale skadene hvis badet er bygd om uten nye rør.

– I over halvparten av jobbene vi regner på, prøver andre rørleggere å få kunden ved å si at han ikke trenger å bytte og kan bruke kobberrørene videre. Det fortalte Magne Halvorsen i Langesund Rør tidligere i år.

Satser du på kobberrørene, kan det bli dyrt.

ADVARER: Forsikringsselskapet Gjensidige advarer mot å bygge nye våtrom uten å skifte til rør-i-rør. (Foto: Shutterstock)ADVARER: Forsikringsselskapet Gjensidige advarer mot å bygge nye våtrom uten å skifte til rør-i-rør. (Foto: Shutterstock)

Regress

– Hvis kunden bygger nytt våtrom, dekker vi alle skader de ti første årene, forutsatt at arbeidet er gjort av godkjent rørlegger etter gjeldende forskrift. Men hvis rørleggeren ikke gjør arbeidene riktig, kan vi sende regningen til ham, sier Oddvar Stensrød, soussjef med ansvar for vannskader i Gjensidige.

Han understreker at forutsetningen for at forsikringsselskapet dekker slike skader, er at våtrommet er bygget etter gjeldende teknisk forskrift. Dersom mange bygger nye våtrom uten å skifte til rør-i-rør, varsler han nye tiltak – for eksempel å sette krav til alder på røropplegget.

Fagfolk er ikke enige om når kobberrørene må byttes ut.

– Så fort det blir en endring, skal de byttes ut. Så fort du skjøter, lodder eller legger ny membran, må du over til rør-i-rør, sier Stensrød.

Gjensidige vil ta initiativ for å få til en bransjestandard som krever at rehabilitering av bad skal gjøres med vannskadesikkert røranlegg.

Frarådingsplikt

Oddvar Stensrød minner om frarådings- og opplysningsplikten:

– Rørleggeren er en profesjonell part og skal gi råd til amatøren, altså kunden. Da må han si at disse gamle rørene har dårlig kvalitet, at de vil ha mange ulemper som ikke de nye rørene har, og at han ikke anbefaler å bruke dem. Rørleggeren som sier at kobberrørene er like gode, har ikke gjort jobben sin, uttaler han.

– Da må rørleggeren få underskrift på at kunden ikke vil skifte rør på tross av rådene. Du skal også si at kunden skal ta kontakt med forsikrings­selskapet sitt og høre om de aksepterer dette.

I forsikringsvilkårene til Gjensidige står det at rørarbeid skal utføres av en godkjent rørlegger etter gjeldende teknisk forskrift.

– Hvis det oppstår skade på gamle rør i et våtrom som vi oppfatter som renovert og rørene ikke er byttet i sin helhet, vil vi reparere første skade med en lokal reparasjon. Deretter vil vi kreve at kunden legger om til et godkjent rør-i-rør-system før vi dekker eventuelle nye skader, sier Stensrød.

Ønsker rettssak

Oddvar Stensrød innrømmer at det er et dilemma for forsikringsselskapene at kundene juridisk har full råderett over eget hus og kan si nei til vanntette rør og vanntett membran. Juristene i bransjen konstaterer at her er rettstilstanden uavklart. De vil gjerne ha en slik sak for retten slik at det kommer en dom som kan trekke opp grensene.

– Uansett er det ikke tvil om at rørleggeren som profesjonell part skal fraråde å bruke de gamle rørene, sier Stensrød.

Han peker også på konsekvensene for kunden den dagen boligen skal selges. Da må han oppgi at våtrommet ikke tilfredsstiller kravene. Dermed får han ikke noe igjen for å ha pusset opp, og takstmannen må sette prisen lavere. Hvis kunden ikke sier fra, rammes han av kravene i avhendingsloven og risikerer å måtte bytte ut hele
badet.

Millionregninger

Og hvis rørleggeren ikke sier fra, er det altså fare for en regning som svir:

– Hvis arbeidene ikke er gjort etter forskriftene, vil vi gå til regress mot rørleggeren. Når vi sender regningene til ham, kan det fort bli dyrere enn hele våtrommet, sier Oddvar Stensrød.

Når han holder kurs for RørNorge, viser han gjerne frem et eksempel på en skade som kostet 11,5 millioner kroner, fordi rørleggeren glemte å skru til en kupling.

– Blir skaden stor, må selskapet regne med å punge ut selv, fastslår Stensrød.

Mister jobber på rør-i-rør

Ett svar til “Varsler regress for kobberrør”

  1. Eva sier:

    Rehablitering av bad.Ny lov anngående kobberrør,når begynte den?Utskifting av kobberrør til plexrør ,hvor langt tilbake kan man gå,årstall.Ansvarsretten angående sluk i gulv på bad,er det fliselegger eller rørlegger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse