loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Tek17 John Roar Råken
SKEPTISK: Rørlegger John Roar Råken skulle aller helst sett at Tek17 inkluderte et forbud mot varmtvannsberedere i kjøkkenbenker. Slik blir det ikke. (Foto: Arne Kongsnes)

Tek17: Fortsatt bereder i kjøkkenbenken

Arne Kongsnes / 2017-02-15 12:54:47

Rørlegger John Roar Råken fikk mye oppmerksomhet da han foreslo forbud mot beredere i rom uten sluk. RørNorge tror ikke det er mulig, men vil skjerpe kravene.

I november i fjor foreslo den nå 57 år gamle rørleggeren og prosjektlederen i Larmerud Rørservice AS på Sofiemyr i Oppegård at «det må umiddelbart bli forbudt å plassere varmtvannsberedere i rom uten sluk i alle nybygg».

Med over 40 års erfaring bra bransjen har han sett sin del av vannskadene på nært hold. Saken skapte stort engasjement, og ble den mest leste på rorfag.no i 2016.

Fagsjef sanitærteknikk Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge deler bekymringene fra John Roar Råken i medlemsbedriften Larmerud Rørservice og sa dette i november:

–  Jeg tror det blir vanskelig å selge inn ovenfor arkitekter og utbyggere å droppe benkebereder til fordel for teknisk rom, men vi kan i hvert fall håpe å få til en omforent løsning hvor det ikke monteres beredere i kjøkken og stuer, slik som det gjøres nå.

Flere bestemmer

Nå er høringsfristen for Tek17 ute og noe forbud mot beredere i rom uten sluk blir det ikke. Rørentreprenørene Norge hadde gjerne sett et slikt forbud, men erkjenner at det er  for mange aktører involvert i et nybygg til at rørbransjen alene kan bestemme dette.

– Vi tror ikke på at myndighetene vil forby plassering av bereder i kjøkkenbenk. Til det vil det bli for mange krangler med utbyggere og byggherrer, sier Are Skaar Nielsen i dag.

Vanntett trau

Rørentreprenørene foreslår derimot å stramme til regelverket, og det kommer klart fram i høringsuttalelsen til Tek17:

«§ 13-15. Våtrom og rom med vanninstallasjoner. Kjøkkenbenk med vanntilkoplinger skal plasseres i vanntett trau slik at lekkasjevann ikke sprer seg i gulv‐ og veggkonstruksjoner. Lekkasjevannet skal føre til automatisk stenging av vannet til utstyret, via sensor som enten stenger kaldt‐ og varmtvanntilførsel lokalt eller til en sentralt plassert magnetventil etter hovedstoppekranen.

– Jeg holder nok fast på mitt ønske om forbud. Forslaget til nye regler fra RørNorge ser fint ut på papiret, men jeg er skeptisk til om det vil fungere i praksis. Men jeg skal aldri si aldri, i nybygg kan jo dette fungere, sier John Roar Råken.

Så er det store spørsmålet om RørNorge får gjennomslag for strengere regler. Det svaret får vi neppe før nærmere sommeren. Nye Tek17 skal etter planen gjelde fra 1. juli.

LES MER: Nesten 200 innspill til Tek17

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse