loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
UTKONKURRERES: Han forteller kundene at de er nødt til å velge rør-i-rør – konkurrentene sier at reglene ikke er slik. – Dermed blir vi fort 30–50.000 kroner dyrere når vi skifter ut alle vann- og avløpsrør, forteller rørleggermester Magne Halvorsen.
UTKONKURRERES: Han forteller kundene at de er nødt til å velge rør-i-rør – konkurrentene sier at reglene ikke er slik. – Dermed blir vi fort 30.000 – 50.000 kroner dyrere når vi skifter ut alle vann- og avløpsrør, forteller rørleggermester Magne Halvorsen.

Mister jobber på rør-i-rør

Georg Mathisen / 2017-09-07 09:14:50

Magne Halvorsen i Langesund Rør mister jobber fordi han forteller kundene at de må skifte til rør-i-rør. Jobbene går til dem som mener det ikke er noe krav om å bytte.

– Vi sier at de må skifte til rør-i-rør fordi det er påbudt. Så kommer det andre firmaer og sier at de kan bruke de gamle kobberrørene og at de nye reglene ikke gjelder, forteller daglig leder Magne Halvorsen i Langesund Rør i Telemark.

Her går han glipp av mange privatjobber rett og slett fordi reglene ikke er klare nok.

Hva er «ombygging»?

Men er det noen tvil om at den som skal bygge om badet, må over til rør-i-rør?

– Nei, sier Lars-Erik Fiskum, forskningsleder i Sintef og daglig leder på Vannskadekontoret.

Spørsmålet er når det egentlig er snakk om en ombygging.

– Dette er egentlig litt komplisert for mange, innrømmer Fiskum.

Tek 97 stilte krav om at vannrørene skulle være utskiftbare og at en lekkasje ikke skulle føre til en skade. Dermed kom rør-i-rør og overtok markedet. De samme kravene gjelder ennå.

Flytte rørene

– Så skal du bygge om et bad som er bygd på 1980-tallet, der det er kobberrør i veggen. Da heter det at når du gjør en ombygging og flytter på rørene, skal du følge siste tekniske forskrift. I Tek10 står det også at vannrørene skal være utskiftbare og at lekkasjer ikke medfører skade. Det betyr i praksis at du skal bytte ut kobberrørene med rør-i-rør.

Så kommer det vanskelige: Hvis du skal flytte en servant en meter, er det da en ombygging? Må du bytte ut kobberrørene i hele huset med rør-i-rør bare for den lille endringen?

– Sunn fornuft

– Noen ganger vil det være forferdelig tungvint. Er det bare en liten flytting, kan du bruke fornuft og la kobberrøret stå. Men hvis det er et 70-tallshus der kobberrørene har stått i 40 år og rørleggeren ser at de er slitte når han bygger om badet så det skal vare i nye 30 år – da må han tilrå kunden å bytte. De rørene vil ikke stå i 30 år til, sier Lars-Erik Fiskum.

I utgangspunktet er det rørstrekket frem til det tappestedet der det er utført endringer, som må skiftes. Men i praksis er det nesten umulig å legge bare det ene nye strekket med rør-i-rør.

Han understreker at rørleggeren er pliktig til å følge forskrift og pliktig til å gi råd:

– Her sier forskriften at du skal bytte og følge siste Tek. Det er det enkle svaret. Men noen ganger der du gjør små endringer og rørene er i god stand, vil det bli uhensiktsmessig å bytte til rør-i-rør i hele huset.

Lekkasjestopper

For å gjøre tolkningen litt enklere trekker Fiskum parallellen til en lekkasjestopper.

– Hvis du bygger nytt hos og setter inn oppvaskmaskin på kjøkkenet, da må du ha lekkasjestopper for å sikre tilkoblingspunktet. Men hvis det er et gammelt hus fra før 1997 der du setter inn ny oppvaskmaskin, men bruker eksakt de samme koblingene, da kan du gjøre det uten å montere lekkasjestopper. Vil du flytte oppvaskmaskinen til den andre siden av kjøkkenet, derimot, da blir det endring i røropplegget og du må inn med en ny lekkasjestopper.

Parallellen er klar: Hvis rørene forblir på samme sted med samme tilkobling, da trenger du ikke å bytte. Hvis rørene skal flyttes, må de følge kravene i gjeldende Tek – det vil si rør-i-rør.

Over halvparten av jobbene

I Langesund håper Magne Halvorsen at det ikke skal være nødvendig å konkurrere med andre rørleggere om hvordan de tolker reglene.

– I mer enn 50 prosent av de jobbene vi regner på, møter vi det at andre rørleggere prøver å få kunden ved å si at han ikke trenger å bytte og kan bruke kobberrørene videre. Så kommer kunden og ber oss dokumentere når vi sier at han må bytte til rør-i-rør. Vi blir uglesett fordi kundene opplever at vi prøver å prakke på dem rør-i-rør når det ikke er nødvendig, sier Halvorsen.

Han snakker gjerne om avløpsrørene, også.

– De gamle rørene av PVC begynner etter hvert å bli slappe i pakningene. Vi bytter alltid alle avløpsrør som går i vegger og gulv i badet.

Garanti

Magne Halvorsen understreker at de som forteller kundene at de kan beholde kobberrørene, er seriøse firmaer.

Men selv vil han ikke slutte med å råde kunder til å bytte til rør-i-rør.

– I Bademiljø gir vi ti års garanti på bad. Vi er nødt til å være sikre på at det vi leverer, holder mål. Så vi hopper av i stedet for å legge kobber. Det er helt uaktuelt for oss å gå på kompromiss med lover, regler og kvalitet, erklærer Magne Halvorsen.

Dette sier Tek17

Etter 1. juli i år gjelder Tek17, der det nå heter:

§ 15-5. Innvendig vanninstallasjon (1) Installasjoner skal prosjekteres og utføres slik at god helse ivaretas ved at a) det velges produkter som ikke avgir stoffer som kan forringe kvaliteten på drikkevannet eller medføre helsefare b) bakterievekst forebygges c) vanntemperatur ikke kan forårsake forbrenningsskade d) installasjonen er sikret mot tilbakestrømning og inntrengning av urene væsker, stoffer eller gasser og mot tilbakesug og tilførsel av vann fra annen vannkilde. (2) Utstyr og rør skal gi de forutsatte ytelser ved normalt driftstrykk. (3) Installasjoner skal a) tilrettelegges for framtidig vedlikehold og være lett utskiftbare b) tåle indre og ytre belastninger og kjemiske påvirkninger c) sikres mot frostskader d) ha tilstrekkelig tetthet mot lekkasje. (4) Lekkasje skal kunne oppdages enkelt og ikke føre til skade på installasjoner og bygningsdeler. (5) Det skal være tilfredsstillende avstengningsmulighet med stoppekran som er lett tilgjengelig og merket.

Veiledningen til Tek17 sier:

Tilrettelegging for fremtidig utskiftning av installasjonen er spesielt viktig for ledninger som ligger skjult i bygningskroppen. 

Og:

Vannskadesikre installasjoner er vannledninger som er prosjektert og utført med spesiell vekt på å hindre at det oppstår vannskader. Slike løsninger kjennetegnes ved at de har lang levetid, er lett utskiftbare og at det legges til rette for enkel betjening, ettersyn og vedlikehold. Vannskadesikre installasjonsmetoder kan være:

 1. åpent rørsystem i rom med vanntett gulv og sluk
 2. plassering av rør i skap eller innredning, men slik at lekkasjer synliggjøres og stoppes
 3. plassering av rør i sjakt eller innkassing, men slik at lekkasjer synliggjøres og stoppes
 4. rør-i-rør-system når rør legges skjult i vegg/tak eller i systemhimling, og legges med fordelersystem i vanntett skap med avløp til våtromsgulv

 

Ett svar til “Mister jobber på rør-i-rør”

 1. Tor Jarle sier:

  Eg vågar påstanden at minst 30% av alle «røyr i røyr»-hus Ikkje fungerar etter hensikt.
  Har da vore eller er da mus i huset, so har ein ingen garanti for at varerøyra er tette lenger.
  Sjølv måtte eg skifta 3 gonger på ein månad. Her var da lekkasje med vass-skade og forsikringssak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse