loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FEIL: – Det er ikke endringer i TEK 17 som er så relevante for rørfornying, sier seniorrådgiver Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet.
FEIL: – Det er ikke endringer i TEK 17 som er så relevante for rørfornying, sier seniorrådgiver Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet.

Avviser strengere krav til rørfornying

/ 2017-10-31 12:01:08

TEK17 stiller ikke strengere krav til rørfornying, ifølge Direktoratet for byggkvalitet.

Innlegg av Mona Sprenger, Vitek AS

Ny byggteknisk forskrift, TEK17, trådde i kraft 1. juli. Et mål var at forskriften skulle bidra til å redusere byggekostnadene, primært for boliger, gjennom fjerning og forenkling av krav.

Ingen endringer

Den siste tiden har det derimot vært flere oppslag i fagpressen om at TEK17 stiller svært strenge krav ved rørfornying og at det inkluderer også krav om tredjeparts kontroll for våtrom. At kravene strammes til stemmer derimot ikke:

– Når det gjelder rørfornying, så medfører TEK17 ingen bestemte endringer som gjør at det er strengere krav til dokumentasjon. Sånn sett er ikke endringer i TEK17 så relevante for rørfornying, sier seniorrådgiver Frode Grindahl i Direktoratet for byggkvalitet.

Produktene må være godkjente

Han avviser at det er kun selskaper som har produkter med Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk som oppfyller kravene i TEK17 og dermed kan utføre arbeider med rørfornying inne i bygg.

– Hvem som helst kan kjøpe et produkt som har en teknisk godkjenning. Det er den tekniske godkjenningen som angir at byggevaren er vurdert, egnet og tilfredsstiller kravene i TEK 17 med de forutsetninger som er angitt i godkjenningen, sier Grindahl.

Flere enn SINTEF Byggforsk

Seniorrådgiveren i Dibk føyer til at ansvarlig prosjekterende og utførende selskap har et ansvar, for å passe på at arbeidet skjer i tråd med forskriften og at produktet brukes på en måte som gjør at det ferdige byggverket er i samsvar med TEK. Det betyr derimot ikke at selskapene må ha en Teknisk Godkjenning fra SINTEF Byggforsk.

– Det er produktene som må ha dokumenterte egenskaper, og SINTEF Byggforsk er bare en av flere aktører som kan utarbeide dokumentasjon. Teknisk godkjenning fra SINTEF er sidestilt med annen dokumentasjon.

– Uheldig

FORNØYD: Rørleggermester Anders Ramsøe er fornøyd med avklaringen fra Direktoratet.

Rørleggermester Anders Ramsøe i Vitek setter stor pris på at Direktoratet for Byggkvalitet klargjør at TEK 17 ikke stiller strengere krav til rørfornying.

– Det er uheldig hvis det skapes et inntrykk av enkelte store aktører i bransjen, at det er kun selskaper med godkjenning fra SINTEF Byggforsk som er godt nok for TEK 17. Det stemmer ikke.

Rivende utvikling

Ramsøes kollega, faglig leder og rørleggermester i Jan Erik Stephensen, viser til at det er mange nye produkter i markedet som er gode og som er godkjente, men ikke nødvendigvis av SINTEF.

– For ti år siden fantes det kun noen få leverandører på verdensbasis. I dag fyller rørfornyingsprodukter mange industrihaller på de største messene. De fleste produktene innen rørfornying kommer fra produsenter i Tyskland og USA, men også noen fra Norge, Sverige og Danmark. I disse landene finnes det forskjellige godkjenningsordninger, sier Stephensen.

Han synes det er uheldig hvis det skapes et inntrykk av at det kun er produkter godkjent av SINTEF som holder mål i Norge.

– Vår bransje er i rivende utvikling og det skal komme oss og våre kunder til gode. Det er som i de fleste andre bransjer: Produkter som var de beste for fem år siden, er antageligvis ikke det i dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse