loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SPØRRETIMEN: Statsminister Erna Solberg ble kraftig utfordrert i Stortingets spørretime. Flere partier protester om at kravet til egne ansatte med fagbrev ikke gjelder lenger. (Foto: Skjerdump fra stortinget.no)

Utfordret om sentral godkjenning

Arne Kongsnes / 2017-11-17 12:07:54

Statsminister Erna Solberg ble i Stortingets spørretime kraftig utfordret om bortfallet av krav til at selskaper må ha egne faglærte ansatte for å få sentral godkjenning.

Saken kom opp i Stortingets muntlige spørretime onsdag denne uka, samme dag som den politiske streiken mot innleie ble gjennomført.

Hele seansen ser du i videoen over.

Kraftige reaksjoner

Fram til 1. oktober i år har Direktoratet for byggkvalitet satt som krav at foretak med faglig ledelse med utdanning på ingeniørnivå, må ha egne ansatte med relevante fag-, svenne- eller mesterbrev for å få sentral godkjenning som utførende. Nå har Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) snudd:

«Fra 1. oktober 2017 kan foretak med faglig ledelse med utdanning på ingeniørnivå få sentral godkjenning som utførende uten å ha egne ansatte med fag-, svenne- eller mesterbrev. Foretaket må som tidligere i tillegg oppfylle krav til nødvendig og relevant praksis.»

Hele byggenæringen har reagert kraftig.

– Departementet og DiBK har sådd vind og høster nå storm. Reaksjonene blant rørleggere har vært unisone – denne «lille justeringen» i byggesaksforskriftens tolkning vil utvilsomt bidra til å rive ned alt det arbeidet som har vært gjort de senere årene for å få en byggenæring som skal holde kvalitet og kompetanse, sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge.

Krevde svar av Solberg

Arbeiderpartiets Hadia Tadjik stilte spørsmålet slik i spørretimen onsdag:

– Hvorfor aksepterer regjeringen at det ikke lenger skal være krav om egne ansatte med fagbrev for å få sentral godkjenning, spurte Tadjik.

Arne Grande (Ap) stilte også oppfølgingsspørsmålet:

– Hvilket signal sender dette til unge mennesker som i dag vurderer om de skal ta seg en utdanning innen byggfag? Og hvis folk nå rømmer fra disse yrkene, hvem skal da bygge landet?

Skal følge opp

Politisk press fra en samlet byggebransje har nå altså ført til at forskriftsendringen har nådd Stortinget.

Statsminister Erna Solberg (H) svarte slik på Tadjiks spørsmål:

–  Jeg må innrømme at forskrifter i en underliggende etat er litt langt nede på forberedelseslisten for en statsminister før en muntlig spørretime. Men siden jeg har vært statsråd med ansvar for dette for veldig lenge siden, må jeg bare si at det har vært en utfordring at byråkratikravene knyttet til en del av de sentrale godkjenningssystemene har vært store. Det har vært et behov for å gjøre forenklinger i dem. Og kvalitetskravene til foretakene er styrket. Foretakene skal levere enda bedre på det, og så får de et ansvar for å vurdere om folk innenfor sitt selskap klarer å følge opp kravene til selskapet som helhet.

Solberg ga ingen løfter, men lover i det minste å følge opp saken:

– Vi skal følge det opp, og ikke minst skal vi sikre at det vi sier til Stortinget at skal gjennomføres med høyere kvalitet, skal gjennomføres med høyere kvalitet.
Så er spørsmålet om det betyr at alle skal ha en eksakt type fagkompetanse definert i forskrift, eller om man skal ha et krav til at selskapet kan levere på kvalitetskravene som fastsettes, det sjekkes gjennom den sentrale godkjenningen – og om det er to forskjellige typer normer.

Fortsetter presset

RørNorge-sjef Backe er mener myndighetene er på ville veier hvis de mener det er nok med en VVS-ingeniør uten noen fagarbeidere ansatt for å forestå sanitær- og varmeinstallasjoner i tiltaksklasse 1.2 og 3.

– Dersom ikke Regjeringen tar disse signalene alvorlig, ser det tynt ut for fremtiden til sentrale godkjenning. For byggenæringen må fortsatt hovedregelen være fast ansatte fagfolk, lærlingordning og kompetanseoverføring i bedrift. Hvis man i enda større grad åpner for utstrakt bruk av innleie og tilfeldig kompetanse på byggeplass, vil ikke byggebransjen være et attraktivt mål for ungdommen som søker seg utdanning. Vi får håpe at Solberg-regjeringen tar fornuften fatt og snur mens det ennå er mulig, sier Backe.

Gode søknader, slett arbeid

Solberg har vært statsråd for dette området tidligere, for 15 år siden. Hun fortalte om da hun besøkte teknisk sjef i Bømlo kommune:

– Han fortalte at etter at vi hadde gjort dette med sentral godkjenning og innført alle disse kompliserte kravene, så sa han at ja, , de har ett firma som leverer de beste søknadene, men bygger de skjeveste husene, for snekkeren klarer visst ikke dette med vater, men sekretæren jobbet på kontoret her før, og hun er god til å skrive søknader!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse