loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KOMPLISERT: Det er blitt noen utilsiktede virkninger av endringene som har skjedd med godkjenningsordningene, konstaterer Steinar Fretheim i BNL.
KOMPLISERT: Det er blitt noen utilsiktede virkninger av endringene som har skjedd med godkjenningsordningene, konstaterer Steinar Fretheim i BNL.

Håp for sentral godkjenning

Georg Mathisen / 2018-08-24 08:59:10

Byggenæringen står samlet for å få til en bedre ordning for sentral godkjenning. – Det er viktig å sette tydelige krav til kvalifikasjoner, sier BNL-direktør Steinar Fretheim.

Det gikk ikke bare bra da den kommunale godkjenningen av foretak i byggesaker forsvant.

– Kommunaldepartementet, som «eier» regelverket, har hatt forståelse for at ikke alt var som det burde. Utvalget som er satt ned nå er fristilt til å tenke nytt, sier Fretheim.

Kompetanse

Han er direktør for bygningspolitikk og kommunikasjon i BNL. Der har han blant annet jobben med å følge opp den sentrale godkjenningen. Tidligere har han vært DiBK-direktør og hatt ansvar nettopp for den sentrale godkjenningen.

Ønsker nye regler

Fretheim håper at det kommer nye regler som er tilpasset det som bransjen trenger.

– Én ting er den faglige kompetansen. En annen ting er den ryddigheten du skal ha med tanke på å følge annet regelverk. Den nye modellen må i tillegg til å sikre kvalitet i bygg også sette krav til et seriøst arbeidsliv, mener han.

Nytt utvalg

Først og fremst er jobben nå å følge opp det nye ekspertutvalget som har et år på seg til å utrede hvordan den sentrale godkjenningen bør være.

I utvalget sitter flere fra byggenæringen – blant andre daglig leder Ingunn Gjermundnes i Allier-eide Teknisk Entreprenør Vest (Tevas). Fretheim håper på god representasjon fra bransjen også i referansegruppene som skal opprettes.

– Holdningen vår er at vi vil ha fokus på kompetanse og at fagutdanningen skal bli verdsatt, og vi mener også at realkompetanse har en verdi, oppsummerer Fretheim.

Han roser Rørentreprenørene for å vise frem verdien av kompetanse, blant annet med NM på scenen under «Bygg Reis Deg».

Tar ikke omkamp

BNL har valgt å ikke overprøve den juridiske tolkningen av at sentral godkjenning skal forstås som en «forestå-ordning».

Tolkningen vil blant annet si at ingeniører med relevant fagretning og tilstrekkelig erfaring kan få sentral godkjenning uten å ha ansatte med fag- eller svennebrev.

– Vi er mer opptatt av å finne gode løsninger enn av å ta omkamper mot dem som eier regelverket, sier Fretheim.

Han omtaler det som «tung materie», men har håp om at sluttresultatet blir bra nå som departementet tar tiden til hjelp.

LES MER: Statsministeren utfordret om sentral godkjenning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse