loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FRYKTER IKKE FLERE BOMBER: Spesialrådgiver Olav Berge i Direktoratet for byggkvalitet mener markedet for prefabrikkerte bad er nyttig og mener det er liten grunn til å frykte lignende skandaler som med baderommene i to kvartaler i Kværnerbyen. (Foto: DiBK)
FRYKTER IKKE FLERE BOMBER: Spesialrådgiver Olav Berge i Direktoratet for byggkvalitet sier markedet for prefabrikkerte bad er ryddig og at det er liten grunn til å frykte lignende skandaler som med baderommene i to kvartaler i Kværnerbyen. (Foto: DiBK)

– Kværnerbyen veldig spesielt

Arne Kongsnes / 2017-09-21 15:39:41

Direktoratet for byggkvalitet mener baderomsskandalen i Kværnerbyen er veldig spesiell og sier sjansen er liten for at dette skal skje flere steder.

Tidligere denne måneden ble det kjent at 266 prefabrikkerte bad i Peltonkvartalet og Franciskvartalet i Kværnerbyen i Oslo må rives og bygges på nytt etter en konstruksjonsfeil. Obos har startet en rettslig prosess mot italienske Bathsystems, som hadde teknisk godkjenning fra Sintef, men ikke på den typen moduler som ble levert i Kværnerbyen.

Obos anslår at det vil koste flere titalls millioner kroner å rette opp baderomsfeilene.

Mangler virkemidler

Olav Berge er spesialrådgiver i Direktoratet for byggkvalitets (DiBK) avdeling for tilsyn og produkter.

– Denne saken er veldig spesiell. Siden entreprenøren Reinertsen er konkurs, blir dette et privatrettslig oppgjør mellom Obos og den italienske leverandøren. Vi kan ikke forfølge et utenlandsk foretak, forklarer Berge.

Det er altså konkursen i Reinertsen som skaper den største utfordringen for Direktoratet her:

–  Det er to obligatoriske ansvarssystemer i plan- og bygningslovgivningen. Produsentansvaret, i form av dokumentasjon av byggevarers egenskaper, og ansvarsrettssystemet i plan- og bygningsloven som utfyller hverandre. Vi vil anta at Reinertsen var ansvarlig foretak for utførelsen og, siden de har kjøpt direkte fra produsent, også vært distribusjonsleddet og ha en form for produsentansvar for baderomsmodulen. Dersom Reinertsen hadde vært i drift, kunne vi som markeds- og produkttilsyn ilagt selskapet et overtredelsesgebyr. Det kan vi ikke når selskapet er konkurs, sier Berge.

God oversikt 

Berge mener DiBK har god oversikt over markedet for prefabrikkerte bad eller såkalte baderomsmoduler eller -kabiner.

– Vi har undersøkt dette grundig i en egen kampanje og vår erfaring er at de som leverer i Norge, har dokumentasjonen i orden i form av Sintefs tekniske godkjenning. Vårt inntrykk er at dette er et ryddig marked.

All produksjon av moduler er underlagt produksjonskontroll og derfor mener også Berge at risikoen er liten for at det skal flere slike «tikkende bomber» rundt i landet.

– Risikoen for at det gjøres feil under installasjon er nok større enn faren for feil på produktet.

Risiko med direkteimport

Reinertsen importerte baderomsmodulene direkte fra den italienske leverandøren.

Olav Berge mener denne saken viser at direkteimport har større risiko:

–  Handler du via grossist, vil grossisten i utgangspunktet ha et ansvar for feil ved produktet, sier han.

Ansvarsretten avgjørende

– Hva slags ansvar har rørleggerfirmaet som installerer baderomsmodulen for feil ved modulen?

– Dersom hovedentreprenøren har ansvarsrett for utførelsen, vil ikke rørleggeren ha noe ansvar i byggesaken så lenge hovedentreprenørene ikke har delt opp ansvarsretten, sier Berge.

Han understreker likevel at hovedentreprenørene kan velge å dele opp ansvarsretten, men da må det gjøres formelt i byggesaksprosessen.

– Ansvarlig utførende er ansvarlig for at anvisning for innbygging og montasje foreligger for de produkter som anvendes. Ansvarlig utførende må alltid undersøke produsentens deklarasjon for å være sikker på at produktet kan og blir brukt slik det er forutsatt av produsent og eventuelt der det foreligger produktgodkjenning.

Berge opplyser også at de kontraktmessige forhold mellom hovedentreprenør og rørlegger vil være av privatrettslig karakter.

 SE OVERSIKTEN: Disse prefabrikkerte modulene er godkjent av Sintef

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse