loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PLAN I 2019: Regjeringens handlingsplan for fossilfrie bygge- og anleggsplasser er ventet i 2019. BNL ønsker en skrittvis utvikling. (Foto: Moment studio)
PLAN I 2019: Regjeringens handlingsplan for fossilfrie bygge- og anleggsplasser er ventet i 2019. BNL ønsker en skrittvis utvikling. (Foto: Moment studio)

Fossilfrie byggeplasser nærmer seg

/ 2018-11-16 11:22:10

BNL ser frem til at handlingsplanen for fossilfrie bygge- og anleggsplasser skal komme på plass i løpet av 2019.

– Vi håper at våre innspill vil bli lyttet til, sier Jon Sandnes adm. dir. i BNL.

Samferdselsminister Jon Georg Dale har i skriftlig svar på spørsmål fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) signalisert at handlingsplan for fossilfrie bygge- og anleggsplasser vil komme i 2019. 

Næringen har allerede testet ut fossilfrie og til dels utslippsfrie byggeplasser på flere prosjekter, også anleggsprosjekter. Det er også utarbeidet en egen veileder for fossilfrie byggeplasser for og av næringen.

LES MER: – Ingen i nærheten av det Norge gjør

Byggherrer må gå foran

– Vi er helt avhengig av ambisiøse byggherrer som stiller krav om fossilfrie bygge- og anleggsplasser i sine prosjekter – og de bør tidlig signalisere hvilke krav man vi stille slik at næringen rekker å omstille seg, sier Sandnes.

Å skifte ut en stor maskinpark er en stor og langsiktig investering.

– Det må sikres arbeid for de nye maskinene på flere prosjekter fremover, for at det skal bli bærekraftige investeringer. Forutsigbarhet er viktig. Spesielt er det viktig å signalisere hvilke krav man vil stille til store prosjekter i god tid slik at næringen kan omstille seg i tide, sier Sandnes

Skrittvis utvikling

Sandnes anbefaler at man tar ting skrittvis.

– Still krav på en måte som gjør at det er mulig å strekke seg. Det finnes ikke løsninger for absolutt alle områder i dag, men etterspørsel kan trigge utviklingen.

Sandnes peker på at det er viktig at det stilles krav som det er mulig å måles på, og som sikrer fair konkurranse.

– CEEQUAL er et bra verktøy for å miljøsertifisering anlegg. Her er det konkrete målepunkter også på andre områder enn klimagassutslipp.

Støtter CO2-fond

BNL støtter for øvrig NHOs forslag til CO2-fond for næringslivets transporter og håper Krf prioriterer dette i budsjettforhandlingene. BNL tror det vil bidra til at flere skifter ut maskinparken på et tidlig stadium (også der hvor byggherren ikke stiller krav).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse