loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ØNSKER SAMARBEID: – Vi trenger et nært samarbeid med alle involverte. Dette må vi gjøre sammen. Vi må ta en diskusjon med de store som setter premissene. Produsentene må finne dokumentasjonen. Vi som er utførende må sette parameterne, sier innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.
ØNSKER SAMARBEID: – Vi trenger et nært samarbeid med alle involverte. Dette må vi gjøre sammen. Vi må ta en diskusjon med de store som setter premissene. Produsentene må finne dokumentasjonen. Vi som er utførende må sette parameterne, sier innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.

Ønsker dialog om dokumentasjonskrav

Georg Mathisen / 2018-02-22 09:53:56

– Hvorfor blir ikke vi som bruker dokumentasjon rådført og spurt om hva vi trenger, spør innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.

Kravene til produktdokumentasjon er blitt kraftig skjerpet de siste årene, blant annet som følge av BIM-utviklingen og miljøkrav i byggeprosjekter. Stadig flere byggherrer krever at dokumentasjonen leveres elektronisk. Det har Assemblin, som er involvert i mange av landets største byggeprosjekter, fått merke.

Stor utfordring

– Digitaliseringen skjer i alle bransjer og markeder. Det er en stor utfordring og en endring som skjer over hele Europa. Det skjer mye nå og det settes flere krav til utførende. Det er tydeligere markedskrav mot Assemblin nå enn for bare et år siden. Vi må levere fullstendig og komplett dokumentasjon – og kravet er at det skal være digitalt. Og det holder ikke å skanne et dokument, innholdet i dokumentet må være søkbart, understreker innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.

Han legger til at de oftere og oftere må levere dokumentasjon på forhånd i prosjekter for i det hele tatt være prekvalifisert.

Knallharde krav

En byggherre som setter strenge krav er Statsbygg som i fjor tildelte Assemblin kontrakten for rørarbeidene på laboratoriet (bygg 143) i det nye Veterinærbygget i prestisjeprosjektet Campus Ås.

– Dokumentasjonskravene i det prosjektet er knallharde. Det samme er kravene vi møter i prosjekter som Nytt Sentralsykehus Vestfold og nye Jotun fabrikker. Og det liker vi. Men vi er avhengig av resten av bransjen for å kunne oppfylle kravene. Vi kan ikke digitalisere alene, dette må vi gjøre sammen.

For mye slurv

I dag håndteres produktdokumentasjonen i rørbransjen i NRF Databasen og via Cobuilder ProductXchange.

– Men der mangler det mye. I tillegg er det ikke søkbart på de delkravene som stilles. Det har skjedd mye forbedringer i NRF databasen, men det er veldig mye som er mangelfullt og av ikke rett dokumentkvalitet. Det må arbeides mer rigid i forhold til standarden på hva som skal inn av dokumentasjonsopplysninger. Her kan det ikke slurves, det er særdeles viktig, poengterer Nygaard.

– Det virker som det er for mange aktører som tar altfor lett på sin oppgave med å legge inn rette opplysninger, opplever Nygaard.

Må bli rådført

Han mener det er helt avgjørende at rørbransjen får på plass et brukertilpasset system som tilfredsstiller rørleggerens behov og byggherrenes krav, og som er effektivt og rasjonelt å jobbe i.

– Jeg er redd for at det både velges og bygges et system som ikke er tilpasset vårt behov ute i prosjektverdenen, men ut fra leverandørens hode. Hvorfor blir ikke vi som bruker rådført og spurt om hva vi trenger, spør han.

Nygaard etterlyser dialog:

– Vi trenger et nært samarbeid med alle involverte. Dette må vi gjøre sammen. Vi må ta en diskusjon med de store som setter premissene. Produsentene må finne dokumentasjonen. Vi som er utførende må sette parameterne. Det er ikke for sent å gjøre dette nå, men det haster. Kravene fra byggherrene vil øke og flere enn Statsbygg har signalisert at de er klare til å sette krav.

Krever ressurser

Assemblin bruker mye tid og ressurser på innhenting av dokumentasjon. Mye av arbeidet må gjøres manuelt, bekrefter Tron Heidenstrøm, utviklingsansvarlig for driftssystemene i Assemblin.

– Konsekvensen er at byggherren må ta regningen for at vi skal ha det på plass, sier han.

– Opplever dere at resten av rørbransjen forstår hva byggherrene krever?

– Nei. Jeg er redd for at toget nå går og at man velger et tog som ikke kjører i helt riktig retning. Det kan fortsatt unngås hvis aktører sammen setter seg ned og definerer hva det er som trengs og forventes av oss. Jeg kan ikke forstå at det ikke lyttes til og vil samarbeides med kunden som i dette tilfelle er rørleggeren. Det er synd at vi ikke kan få til noe i sammen slik at faktisk rørbransjen kan vise at vi er framoverlent og arbeider innovativt. Det vil føre til at bransjen blir mer attraktiv for rekruttering og en bransje de unge ønsker å søke seg mot, sier Nygaard.

Svaret fra NRF

– Over halvparten av våre varenumre har GTIN nummer, svarer daglig leder Terje Røising i Norske Rørgrossisters forening som eier og drifter NRF databasen.

– Alle produkter som registreres nye i dag må ha FDV-dokumentasjon for å bli aktivisert. Vi har en dokumentasjonsdekning på 80 prosent på 60.000 av produktene som selges gjennom grossistmarkedet i dag. Vi ønsker dialog på tvers av alle aktørene både i og utenfor bransjen. Alle bør snakke sammen. På den måten kan vi digitalisere byggebransjen på en bred måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse