loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SLUTT PÅ MOROA? BNLs markedsrapport for 2016-2018 viser at byggenæringen går hardere tider i møte. (Foto: Shutterstock)
SLUTT PÅ MOROA? BNLs markedsrapport for 2016-2018 viser at byggenæringen går hardere tider i møte. (Foto: Shutterstock)

BNL varsler tøffere tider

/ 2017-11-23 09:49:32

BNL ber bedriftene i byggenæringen rigge seg for et tøffere marked framover.

Dagen etter at Høyre, Frp, Venstre og KrF ble enige om statsbudsjettet for 2018, der blant annet bransjen kan glede seg over at maskinskatten blir fjernet, kommer det en klar advarsel fra Byggenæringens Landsforening (BNL):

– Prognoser for byggenæringen viser at bedriftene må forbedre seg på at den historiske høye veksten som har vært i de siste årene vil avta, og rigge seg for et tøffere marked fremover, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

LES MER: Her er BNLs siste markedsrapport 

Faller med 6 milliarder

Frem til 2019 vil investeringene i boligbyggingen falle med 6 milliarder. I samme periode vil anleggsinvesteringene øke med over 20 milliarder, viser rapporten om markedsutsikter og prognoser som BNL har fått utarbeidet av Prognosesenteret for hele bygge- og anleggsmarkedet.

Bygge- og anleggsmarkedet totalt har falt mindre enn fryktet etter at oljeprisen stupte, men det er store forskjeller mellom de ulike markedene.

Anlegg tar mer av kaka

Totalt vil byggenæringen øke aktiviteten med over 25 milliarder fra 2017 til 2019 og er forventet å omsette for over 470 milliarder i 2019.

– Aktiviteten i anleggsmarkedet har vært særlig sterk de siste årene og dette ser ikke ut til å avta. Prognosene viser imidlertid at anlegg står for den største vekstimpulsen med 23 milliarder og tar dermed også en stadig en større del av samlet omsetning i byggenæringen, sier Sandnes videre.

BNL mener at når det offentlige som investerer så mye i samferdsel er det viktig å være en krevende kunde med tydelig byggherre og leverandørstrategi som forutsetter digitale prosesser i planlegging, bygging, drift og vedlikehold.

– Samtidig er det viktig at det offentlige sørger for verdiskaping og arbeidsplasser blir lokale gjennom kontrakter med en størrelse som gjør det mulig for nasjonale aktører å konkurrere, sier Sandnes videre.

Oppussing i revers

Rapporten viser svakere vekst i ROT-markedet (Rehabilitering, ombygging og tilbygg) – også omtalt som oppussingsmarkedet går fra 2,7 prosent i år deretter faller den med 2% i 2018 og 2019 både når det gjelder privatboliger og yrkesbygg.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse