loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PROSJEKTLEDER: Oslo kommunes prosjektleder Kathrine Steen Andersen med mobilen, som spiller en en viktig rolle i kampen mot useriøse aktører i byggebransjen. (Foto: Arne Kongsnes)

Nytt hinder for useriøse aktører

Arne Kongsnes / 2017-02-06 15:23:48

Oslo kommunes innføring av elektroniske mannskapslister er et nytt hinder for byggebransjens useriøse aktører. Systemet hilses hjertelig velkommen.

Nesten 200 aktører fra hele byggebransjen – innkjøpere, leverandører og kontrollmyndigheter – møtte opp da Oslo kommune sist uke inviterte til fagseminaret «Tiltak mot arbeidslivskriminalitet og byggherrens rolle for å skape en bedre bygg- og anleggsbransje.»

Gigantiske innkjøp

Oslo kommune er både en av Norges største byggherrer og største innkjøpere. Hør bare her:

  • Driftsanskaffelser: 17,5 milliarder kroner per år
  • Investeringer: 13 milliarder kroner per år
  • 400 kunngjorte anskaffelser i året
  • 550.000 fakturaer per år

 

Dermed er kommunens virksomhet også en av byggebransjens viktigste markeder.

Selma ser deg

I 2016 undertegnet kommunen en kontrakt med IT-selskapet Omega AS. Kontrakten til 6 millioner kroner skal bidra til å sikre «systematisk kontroll og analyse av leverandører og deres mannskap på alle bygg og anlegg der Oslo kommune er byggherre».

Nå er pilotperioden over, og i løpet av april og mai skal alle Oslo kommunes virksomheter være i gang med systemet Selma:  Sentralt system for elektroniske mannskapslister.  Systemet er skybasert og heter hmsreg.no.

Målet er klart nok: Redusere arbeidslivskriminalitet og sosial dumping innen bygg- og anleggsvirksomhet der Oslo kommune er byggherre.

Prosjektleder Kathrine Steen Andersen forklarer hvordan systemet virker:

1. Opplasting av mannskapslister og leverandører fra kontrakt
2. Oversiktslister basert på inn- og utpasseringer
3. Søknad om godkjenning av nye underleverandør og mannskap underveis
4. Løpende oppfølging mot Enhetsregisteret, HMS-kort og StartBANK

Kathrine Steen Andersen 761 Oslo kommune oversiktKARTVISNING: Eksempel fra hmsreg.no, som viser elektroniske mannskapslister i sanntid for byggherren Oslo kommune. Her er det bare å dra ut på kontroll for å sjekke at det stemmer. 

Andersen forteller at det så langt er rundt 700 leverandører inne i systemet. En av erfaringene er at noen leverandører bedriver utstrakt bruk av lånekort HMS.

Kommunen vil derfor innføre et gebyr på 750 kroner for manglende registrering eller ugyldig HMS-kort.

Kontroller avgjørende

Oslo kommune mener selv den har god kontroll på sine store inngjerdede byggeplasser. Det nye nå er en helt annen oversikt på de mindre jobbene, knyttet for eksempel til rammeavtaler for vedlikehold/rehabilitering av kommunens over 180 skoler og rundt 14.000 kommunale leiligheter.

Mobilappen knyttet til systemet fungerer slik at arbeidstaker får en oversikt over tilgjengelige arbeidssteder innenfor en radius på 500 meter, og deretter registrerer seg inn på det aktuelle oppdraget.

Bjørn Marhaug fra Skatt Øst leder det tverretatlige senteret mot arbeidslivskriminalitet i Oslo. Han understreker også nye tider på kontrollfronten med færre store, koordinerte aksjoner og heller flere og mer målrettede kontroller mot mindre byggeplasser og virksomheter.

Avdelingsdirektør konserninnkjøp i Oslo kommune, Gunnar Wedde, trekker fram renholdsbransjen som et område der kontrollen kan intensiveres ved innføringen av de nye systemet.

Fellesforbundets forbundssekretær Per Skau og BNLs direktør for næringspolitikk, Audun Lågøyr, gratulerte begge kommunen med det nye systemet.

Ett svar til “Nytt hinder for useriøse aktører”

  1. Glenn sier:

    Hvor lenge vil mitt besøk være lagret i systemet tro?
    Synes Datatilsynet at dette er ett flott tiltak?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse