loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
LEDER STYRET: Eli Heyerdahl Eide leder rørbransjens kvinnenettverk, som har fått navnet Ingeborg-nettverket. (Foto: Arne Kongsnes)
LEDER STYRET: Eli Heyerdahl Eide leder rørbransjens kvinnenettverk, som har fått navnet Ingeborg-nettverket. (Foto: Arne Kongsnes)

Ny fadder- og mentorordning for jenter

Arne Kongsnes / 2017-06-12 12:31:53

Rørbransjens kvinnenettverk skal starte en landsdekkende fadder- og mentorordning for jenter.

Kvinnenettverket har nå også fått navn: Ingeborg-nettverket, oppkalt etter avdøde Ingeborg Markussen, den første kvinnelige rørleggermesteren i Norge. Hun fikk mesterbrev i 1968 i en alder av 62 år.

Snart 400 medlemmer

Nettverket ble startet under VVS-dagene høsten 2016, og nå er det blitt fart på sakene.

Ingeborg-nettverkets Facebook-gruppe nærmer seg 400 medlemmer.

Terskelen for å delta i nettverket skal være lav. To krav skal oppfylles:

  • Du er kvinne
  • Du jobber med oppgaver relatert til rørbransjen

 

Fadderordning

23. juni inviteres alle kvinner til samling i Oslo med foredrag, inspirasjon og sosialt samvær.

Der skal også innholdet i fadder- og mentorordningen utformes og konkretiseres.

Marit Tøn er nettverkets ansvarlige for fadderordningen.

– Vi ønsker å få til en landsdekkende fadderordning. Målet er at våre rørleggerjenter skal hjelpe nye jenter som kommer inn i bransjen nærmest mulig der de bor. Om våre faddere også kan være en slags støtte for bedrifter som er usikre på det å ta inn jenter, så bidrar vi selvsagt med det også, forteller leder Eli Heyerdahl Eide i Ingeborg-nettverket.

Hun er til daglig fagsjef for energi og miljø hos Rørentreprenørene Norge.

Mentorordningen skal Inger Nerdrum i Heidenreich holde tak i.

– Vi ønsker at Mentorordningen skal være et tilbud til rørleggere og andre i bransjen som vil opp og frem eller som nylig er kommet inn i lederposisjoner. Da er det viktig å ha en mentor som kjenner bransjen godt og kan introdusere henne for bransjen, forklarer Heyerdahl Eide.

Trenger guttas hjelp

Rørbransjen er utvilsomt mannstung, men likevel:

– Vi vil også ha innspill fra gutta der ute om rørleggerjenter og jenter i lederposisjon som de mener kan egne seg som faddere og mentorer i vårt nettverk, sier Heyerdahl Eide.

Hun understreker at alle jentene i rørbransjen er velkommen i nettverket, uansett posisjon og hva de jobber med.

Vil ha slutt på fordommer

Hun mener uvitenhet, fordommer og usikkerhet om det å ansette en jente som rørlegger eller lærling hos daglig ledere i rørbransjen er den store utfordringene som må overvinnes for å øke kvinneandelen i bransjen – ikke minst i forhold til å få inn den første kvinnen i bedriften.

Hun viser til Rørfags intervju med konsernsjef Jon Valen-Sendstad i GK, der han sa:

«Jeg tror ikke kvinner finner det attraktivt å legge bunnledninger i en iskald byggegrop en vinternatt eller å ta de tyngste løftene som for eksempel ventilasjonsmontørene våre må gjøre.»

– Slike uttalelser synes jeg er et typisk eksempel på ting som blir sagt som jeg er redd også kan være en medvirkende faktor til at jenter – og faktisk gutter – ikke er spesielt interessert i å bli rørlegger eller å begynne å arbeide i byggenæringen generelt. Det er tillegg dårlig markedsføring av rørfaget. Det er helt sikkert en slags omtanke for jenter som ligger bak uttalelsen, men det er akkurat det jeg mener, at vi jenter vil gjerne få lov å velge og bli rørleggere selv – ikke bli advart mot det! Jeg tror Jon Valen-Senstad og jeg må ta en prat en dag.

Misforstått omsorg

Heyerdahl Eide har også hørt historier om voksne jenter som har kommet til medlemsbedrifter og spurt om å få bli rørlegger, men har fått beskjed at hun ikke fikk lov til å være utførende rørlegger, men at de hadde andre jobber hun kunne få.

– Slikt synes jeg er synd, men også her ligger det sikkert en slags misforstått omsorg bak. Det er sånne hendelser jeg håper vi i fremtiden unngår om vi får til en felles dugnad om å rekruttere fra hele befolkningen – ikke bare den ene halvdelen som består av menn.

Dette er styret

Styret i Ingeborg-nettverket ser slik ut:

  • Eli Heyerdahl Eide fra Rørentreprenørene Norge, leder
  • Inger Nerdrum fra Heidenreich, ansvarlig for mentorordningen
  • Marit Tøn fra Rørentreprenørene Buskerud, ansvarlig for fadderordningen
  • Iselin Abel Nilsen fra AF Energi & Miljøteknikk, økonomiansvarlig
  • Siw Holter fra Comfort-kjeden, ansvarlig for markedsføring
  • Anette Fondevik fra Allier AS, kommunikasjonsansvarlig

 

Ingeborg-nettverket etterlyser også en eventansvarlig, som kan hjelpe til med å tilrettelegge  fremtidige arrangementer for jentene i nettverket.

Jakter sponsorer

Ingeborg-nettverket er inspirert av Oda-nettverket i IKT-næringen.

– Jeg fikk selv gleden av å være med på deres inspirasjonsdag med 1.400 deltakere i Oslo konserthus, betalt av sponsorer i deres bransje. Jeg drømmer om å få til noe lignende i vår bransje, men da trenger også vi bedrifter som er villige til aktivt å vise seg frem som en attraktiv bedrift for kvinner via kvinnenettverket og dermed bidra til drift av kvinnenettverket økonomisk, sier Heyerdahl Eide.

Hun mener bransjen må gjøre ting som også viser at den mener alvor med ønsket om å få opp kvinneandelen:

– Det at det er få kvinner nå er ingen grunn til å ikke sette seg hårete mål for kvinneandelen av rørleggere i fremtiden. Jeg oppfordrer bedrifter som virkelig mener at de gjør, eller ønsker å gjøre noe for å få flere kvinner inn i bransjen, til å ta kontakt med oss i Ingeborg- nettverket.

 LES MER OM LIKESTILLING

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse