loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
JAKTEN PÅ TYVENE: Kristin Skogen Lund i NHO vil forsterke kampen mot arbeidslivskriminalitet. (Foto; Thomas Haugersveen)
JAKTEN PÅ TYVENE: Kristin Skogen Lund i NHO vil forsterke kampen mot arbeidslivskriminalitet. (Foto; Thomas Haugersveen)

Nye tiltak mot arbeidslivskriminalitet

/ 2018-01-19 09:03:42

NHO-sjefen varsler sterkere lut for å få bukt med arbeidslivskriminaliteten.

– Jeg frykter at selve fundamentet i det norske velferdssamfunnet kan forvitre, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Nå varsler hun sterkere lut for å få bukt med arbeidslivskriminaliteten.

Stadig mer krevende

– For de aller fleste har vi et godt og velfungerende arbeidsliv, men over tid har arbeidslivskriminaliteten blitt stadig mer avansert og krevende, sier Skogen Lund.

Nå har NHO og NHOs landsforeninger blitt enige om seks hovedtiltak mot arbeidslivskriminalitet. Dette er både tiltak rettet mot myndighetene, og også tiltak næringslivet vil gjennomføre selv.

NHO-sjefen er krystallklar på at arbeidslivskriminaliteten er en trussel mot det gode arbeidslivet vi har i Norge. Mange av NHOs medlemsbedrifter opplever at de taper oppdrag i konkurranse med useriøse aktører.

Resultatet er færre jobber. I NHOs økonomibarometer forteller hver fjerde bedrift at arbeidslivskriminalitet er et hinder for nyansettelser.

Tyveri fra fellesskapet

Beregninger gjort av Samfunnsøkonomisk analyse viser at vi går glipp av anslagsvis 28 milliarder kroner i tapte verdiskaping – per år.

LES RAPPORTEN: Analyse av former, omfang og utvikling av arbeidslivskriminalitet

– De er tyver som stjeler fra fellesskapet. Dette er penger vi skulle brukt på blant annet sykehjemsplasser, veier og utdanning. Klarer vi å bekjempe arbeidslivskriminaliteten har det en stor gevinst for velferden i samfunnet vårt.

– Det er allerede gjort mye bra arbeid, men arbeidslivskriminaliteten finner stadig nye veier. Derfor trenger vi treffsikre virkemidler for å holde de kriminelle aktørene unna markedet, sier Kristin Skogen Lund.

Dette er NHOs seks forslag

  1. NHOs bransjer er i gang med, og vil ytterligere forsterke, målrettede tiltak som adresserer deres spesifikke utfordringer
  2. Bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet krever myndighetenes koordinerte og prioriterte innsats. Særlig må A-krimsentrenes operative slagkraft styrkes og tilsyn baseres på risiko.
  3. Det må lages en handlingsplan mot svart arbeid i forbrukermarkedet
  4. Private innkjøpere må ta et større ansvar gjennom å etterspørre virksomheter som ikke bryter regelverket i sine innkjøp. Næringslivsorganisasjonene vil hjelpe med dette arbeidet.
  5. Offentlig innkjøpsmakt må brukes til å motvirke arbeidslivskriminalitet i enda større grad, og praksis må være lik over hele landet.
  6. NHO vil forplikte seg til å styrke det organiserte arbeidslivet og fremme et arbeidsliv preget av transparens, høye etiske krav til aktørene og trygge lønns- og arbeidsforhold.

 

Byggenæringen har etablert et eget leverandørregister for enklere å kunne kontrollere at virksomhetene har betalt skatt. I tillegg har BNL sammen med en samlet byggenæring utarbeidet rapporten «Enkelt å være seriøs», samt veileder for valg av seriøse samarbeidspartnere.

LES MER: Mange konkrete forslag i tiltaksplanen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse