loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SKAL FORANDRE BRANSJEN: Deltakerne under Ingeborg-nettverkets inspirasjonsdag 19. oktober samlet på ett brett. (Foto: Lars Opstad)
SKAL FORANDRE BRANSJEN: Deltakerne under Ingeborg-nettverkets inspirasjonsdag 19. oktober samlet på ett brett. (Foto: Lars Opstad)

Full gass for Ingeborg-nettverket

Arne Kongsnes / 2018-10-19 20:48:36

Ingeborg-nettverkets inspirasjonsdag samlet full sal under VVS-dagene. Nå er det full gass mot målet: En kvinneandel på 20 prosent i rørbransjen.

En av de inviterte inspiratorene var nytiltrådt toppleder i Rørentreprenørene Norge, Marianne W. Røiseland.

– Her på VVS-dagene føler jeg at jeg kommer til en mannsverden. Her er det aldri kø på dametoalettene, sier hun.

Endring tar tid

Kvinneandelen i rørbransjen er 8 prosent. Tar du 100 lærlinger, finner du tre kvinner. Blant de utøvende rørleggerne er kvinneandelen 1,5 prosent, med andre ord: Stiller du opp 1.000 rørleggere på rekke, skal du se godt etter for å finne de 15 kvinnene blant dem.

– Kvinnene er ønsket, men det finnes barrierer. Det tar tid å endre en så bestandig kultur. Dere som sitter her – nettverket – er kjempeviktige for å få ting til å skje, til å rulle i en retning som vil gi oss en morsommere og mer fargerik framtid i rørbransjen, sier Røiseland.

Mange barrierer

Barrierene er for eksempel mangel på garderober på arbeidsplassene, vernesko der minste tilgjengelig størrelse er 41, og en usunn konkurranse kvinnelige rørleggere knapt vet om:

– Selv om vi gang etter gang beviser at vi kan, føler gutta at de må være bedre enn oss. Jeg ønsker meg en bransje der forutinntatte holdninger ikke eksisterer, sier Marie Linn Havsgaard, styremedlem i Ingeborg-nettverket og til daglig utøvende rørlegger hos Vestrheim i Bergen.

SIKTER MOT 20 PROSENT: Marie Linn Havsgaard viser de nakne fakta om kvinnene i rørbransjen. Målet er 20 prosent. (Foto: Arne Kongsnes)SIKTER MOT EN AV FEM: Marie Linn Havsgaard viser de nakne fakta om kvinnene i rørbransjen. Målet er 20 prosent. (Foto: Arne Kongsnes)

Hun har selv opplevd å bli skreket til av kundene, som har ringt arbeidsgiver og bedt dem sende en rørlegger.

– Men også at de tar bilder av meg i ren begeistring over at jeg er kvinne. Som kvinnelig rørlegger er det du kjempetøff, eller så blir du kjempetøff – ellers forsvinner du.

Ingeborg-nettverkets arbeid legges merke til. Sjekk bare denne videohilsenen fra statsminister Erna Solberg:


Nakenkalendere gir konsekvenser

Morten Grongstad er konserndirektør i AF Gruppen, en av Norges største entreprenører. Der er kvinneandelen 9 prosent, men fortsatt er bare 1 prosent av fagarbeiderne kvinner.

– Skal vi bli beste entreprenør, må vi rekruttere riktig. Vi må se for oss en likestilt arbeidsplass, en attraktiv arbeidsplass, det er et krav alle lederne våre må forholde seg til. Jeg må være ekstremt tydelig i min bestilling – begrunnet i konkurransekraft, sier han.

Grongstad er toppsjef og mener det er avgjørende at signalene kommer fra toppen:

– Kommer det nakenkalendere fra leverandørene våre, så skal vi ikke bestille fra dem. Dette skjer i 2018!

Innsatsen virker også: Helt uten kvotering er 28 prosent av årets ansettelser kvinner og undersøkelser viser at AF Gruppen er mer populær som arbeidsgiver hos kvinner enn menn.

MENNENE BIDRAR: Morten Grongstad i AF Gruppen (til venstre) og Jon Sandnes fra BNL gjør sitt for å bidra til flere kvinner i bransjen. Her sammen med RørNorges Marianne W. Røiseland og Ingeborg-nettverkets Eli Heyerdahl Eide og Marie Linn Havsgaard. (Foto: Arne Kongsnes)MENNENE BIDRAR: Morten Grongstad i AF Gruppen (til venstre) og Jon Sandnes fra BNL gjør sitt for å bidra til flere kvinner i bransjen. Her sammen med RørNorges Marianne W. Røiseland og Ingeborg-nettverkets Eli Heyerdahl Eide og Marie Linn Havsgaard. (Foto: Arne Kongsnes)

– Helt på trynet

Jon Sandnes er sjef i Byggenæringens Landsforening (BNL) og var invitert for å svare på hvordan byggenæringen kan tiltrekke seg flere kvinner.

– Det er helt på trynet at så få kvinner er med på å bygge landet vårt, sier Sandnes.

Han er sjef for Norges største fastlandsnæring med 236.000 ansatte, med en kvinneandel på 9 prosent. Andelen kvinnelige fagarbeidere er bare 2 prosent.

– Vi klarer ikke å bygge bærekraftige samfunn uten å få med flere kvinner. Altfor mye som omgir oss er preget av oss mannfolk. Fagfolkene vi mangler må vi først og fremst hente hos kvinnene, sier Sandnes, som erkjenner at bransjen bærer på en kulturell bagasje mennene ikke kan være stolte av.

Sandnes har blant annet søkt råd hos Sintef-sjef Hanne Rønneberg, og ramser opp: Unngå kvinnealibiene i bedriftene, en plan er ikke nok, slå ned på hersketeknikker, diskriminering og trakassering, tenk gjennom hvem som løftes fram som helter.

–Vi må jobbe med kulturen, vise at det går an å ha et liv ved siden av jobben. Jeg er stolt av hva dere i Ingeborg-nettverket holder på med. Stå på – det er en lang vei å gå, sier seksbarnspappa Sandnes.

Fornøyde deltakere

En av deltakerne var Julie Bøtun (34). Hun eier og driver Fresvik Røyrleggjarservice AS i Vik i Sogn.

VELDIG FORNØYD: Rørlegger Julie Bøtun fra Fresvik Røyleggjarservice AS i Vik i Sogn reiste langt for å få med seg Ingeborg-nettverkets inspirasjonsdag under VVS-dagene. (Foto: Arne Kongsnes)VELDIG FORNØYD: Rørlegger Julie Bøtun fra Fresvik Røyleggjarservice AS i Vik i Sogn reiste langt for å få med seg Ingeborg-nettverkets inspirasjonsdag under VVS-dagene. (Foto: Arne Kongsnes)

– Det er kjempekjekt med samlinger som dette, sier servicerørleggeren, som blant annet lot begeistre av hvordan sjefen i AF Gruppen håndterte nakenkalenderne.

– Jeg har jo sett dem selv da jeg var lærling.

Mange nye støttespillere

Administrerende direktør Line Ekroll Dyb i Norsk Rørallianse er styremedlem med markedsansvar i Ingeborg-nettverket. Hun forteller at VVS-dagene har gitt nettverket flere nye sponsorer.

– Men vi har plass til mange flere partnere. Det har vært dødsmorsomt å få så mye positive tilbakemeldinger som vi har fått her under VVS-dagene.

Ingeborg-nettverket nærmer seg nå 550 medlemmer.

HJERTELIG TIL STEDE: Ingeborg-nettverket har vært godt synlige under VVS-dagene. (Foto: Lars Opstad)HJERTELIG TIL STEDE: Ingeborg-nettverket har vært godt synlige under VVS-dagene. (Foto: Lars Opstad)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse