loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KNIVSKARP: Rør til daglig og kniver på fritiden – Roy Bergersen har håndverk både som jobb og hobby.
KNIVSKARP: Rør til daglig og kniver på fritiden – Roy Bergersen har håndverk både som jobb og hobby.

Eldstemann leder ungt laug

Georg Mathisen / 2017-08-14 11:04:45

Roy Bergersen (66) er eldste oldermann på lenge i Oslo Rørleggerlaug, men leder et laug fullt av unge mestere.

Han er opptatt av lærlinger, mesterbrevet og det å komme til for å få gjort jobben sin i en hovedstad der det er vanskelig å bruke bil.

Han markerte 35-årsjubileet som laugsmedlem med å overta som oldermann. Roy Bergersen har sett en rivende utvikling i faget siden han begynte hos Andreas Mithassel i 1971 (samme Mithassel var for øvrig oldermann den gangen og har vært fadder for to generasjoner Bergersen da de ble tatt opp som laugsmedlemmer). Men han snakker mer om fremtiden enn om fortiden.

Nye lærlinger

– Jeg er veldig opptatt av tilvekst av håndverkere generelt og i aller høyeste grad av å få med nye rørleggerlærlinger, sier han.

– Og så er jeg veldig opptatt av mesterbrevet vårt. Det har og skal ha en verdi, og den opplæringen som skal til for å få det, bør ha substans.

LES MER: Tror på strykefri mesterutdanning

Roy Bergersen forteller raskt at han er en av de eldste oldermennene på lenge i Oslo Rørleggerlaug.

– Men jeg leder nok det yngste styret på fryktelig lenge. Vi har veldig god tilgang på yngre krefter – unge mestere som kommer inn i lauget vårt. Det er veldig inspirerende og gøy. Og så har vi jo en kvinnelig nestoldermann, Mari-Ann Amundsen, som jeg fikk gleden av å være fadder for, sier han.

Kvinnelige rørleggere, det er bare en av mange ting som har endret seg siden han begynte i faget.

Biltrøbbel

En av sakene han har lyst til å engasjere seg i som rørlegger, er muligheten til å komme til på arbeidsplassen. Hvis Oslo sentrum skal bli bilfritt, blir det vanskelig for rørleggerne å få gjort jobben sin.

– Da jeg begynte i lære, hadde vi en liten verktøyveske i metall med noen tenger og en drill oppi. Da kunne vi utføre veldig mye med det vi hadde i vesken. Men sånn er det ikke lenger. Vi er avhengige av en hel haug med kofferter og spesialverktøy. Da må vi komme til, sier han.

Restaurantkjøkken

Bergersen VVS, der rørleggermester Roy Bergersen er sjef og sønnen Andreas er på plass som mester, har de kjente restaurantene Engebret og Gamle Raadhus på kundelisten. Begge ligger godt innenfor det som er planlagt som et bilfritt sentrum.

– Restaurantkjøkken har ganske høy slitasje. Vi må komme til. Jeg venter jo at vi skal kunne slippe til på en eller annen måte, men det blir litt rart om vi skal få klokkeslett når vi har lov til å kjøre, sier Bergersen.

I gågater er det jo vanligvis mulighet til å levere varer i bestemte tidsrom.

Lekkasjer uansett tidspunkt

– En vannlekkasje forholder seg ikke til klokkeslett. Jeg snakker ikke bare om oss – alle som jobber i servicenæringen, på tvers av bransjer, må komme til i sentrum, sier han.

Den ferske oldermannen snakker varmt om både faglig og sosialt engasjement på laugsmøtene. Ikke minst etter møtet, når laugsmedlemmene samles rundt taffelet til både faglig og sosial prat. Og så skulle han ønske at alle var med i Rørentreprenørene Norge i tillegg til lauget, fastslår han.

Fra boksing til kniv

Forgjengeren i oldermannskjedet, Helge Ranheim, er gammel norsk og nordisk mester i boksing. Roy Bergersen, på sin side, satser heller på kniven som hobby.

– Jeg er veldig glad i å lage kniver. Tollekniver. Det har jeg fått gjort for lite av. Vi får se nå som jeg begynner å nærme meg pensjonsalder, sier han.

Det var før hans tid at smiing var en del av rørfaget.

– Det å lage kniv er også et håndverk. Og knivene skal brukes. Alle barnebarna mine får tollekniv i dåpsgave, og de fleste har nok skåret seg litt. Da sier bestefar: «Så flott. Det er ikke farlig med et lite sår.» Et menneske uten kniv er et halvt menneske, sier Roy Bergersen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse