loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ENGASJERTE: Stefan Hyttfors sitt foredrag om digitalisering ga salen noe å tenke på under VA/VVS Møteplass.
ENGASJERTE: Stefan Hyttfors sitt foredrag om digitalisering ga salen noe å tenke på under VA/VVS-Møteplass.

Digitalisering begeistret

Arne Kongsnes / 2017-10-24 18:03:52

– Hva skal våre bransjer gjøre? Det summet friskt blant deltakerne under VA/VVS-Møteplass etter svenske Stefan Hyttfors sitt foredrag «Henger du med i utviklingen?»

Nesten 100 topp- og mellomledere fra hele bransjen var samlet på Expo Fornebu da arrangørene VVS-foreningen, Norske Rørgrossisters Forening og VVP – VA og VVS produsentene, trommet sammen til VA/VVS-Møteplass 2017 med temaet «En bærekraftig digital framtid».

– Bestefar kan ingenting!

Svensken Stefan Hyttfors er en av Nordens mest etterspurte foredragsholdere.  For han er digitalisering «å skape mer verdi med mindre ressurser».

Med klar adresse til forsamlingens gjennomsnittsdeltaker, altså en mannlig toppleder rundt de 50, hadde han flere eksempler på hva dagens ledere og bedrifter har i vente. Han brukte barnebarna deres og hva de kom til å si om sine besteforeldre om noen år.

– Husker du bestefar, han visste ingenting!

Hyttfors tror selvstyrte biler er vanlig om bare fem år:

– Da kommer vi til å si: Se, han kjører selv – det er farlig! sa Hyttfors og oppfordret salens nåværende og kommende besteforeldre om å fortelle at de kjørte bil selv og måtte stoppe på rødt lys (!).

– Utviklingen går så fort at vi ikke helt skjønner det, sa Hyttfors.

Rørleggerne overlever

Litt trøst hadde svensken også med seg:

– Rørleggere trenger vi også i framtiden, vann og avløp blir ikke digitalisert.

Selv har han en brukt en halv million svenske kroner for å få innlagt vann i Stockholms skjærgård.

Andre bransjer er han atskillig mer bekymret for. Nå handler det ikke bare om «beste praksis», men om «ny praksis».

I USA tok det 80 år før bilen var allemannseie. I dag har oppstartselskapene bare noen måneder på seg.

– De kjennetegnes av at de er privateide og har råd til å tape penger i starten. Hvor mange av deres bedrifter har tillatelse fra eierne til å tape penger, spurte Hyttfors.

Et internasjonalt eksempel: I 2012 kjøpte Facebook Instagram for 1 milliard dollar og mange lo. I dag kalles kjøpet en av historiens beste teknologiinvesteringer.

– Unge i alderen 15-35 år står for nesten alle de naturlige oppfinnelsene. Se på dere som sitter her, sa Hyttfors til allmenn latter i salen.

FORNØYDE ARRANGØRER: Terje Røiseng i Norske Rørgrossisters Forening (til venstre), Bjarne Haugland i VVP og Thor-Jostein Egeland i VVS-foreningen.FORNØYDE ARRANGØRER: Terje Røiseng i Norske Rørgrossisters Forening (til venstre), Bjarne Haugland i VVP og Thor-Jostein Egeland i VVS-foreningen.

Digibygg viser vei

Hvordan skal bransjen møte digitaliseringsutfordringene? Her er noen eksempler på svarene fra noen av foredragsholderne under VA/VVS-Møteplass.

Prosjektdirektør for Digibygg i Statsbygg, Jan Myhre, var førstemann ut:

– Vi må gå fra digitale verktøy til digitale prosesser, sa Myhre.

Han viste blant annet til at Digibygg ikke er organisert i linjen i Statsbygg, nettopp for å kunne stå friere.

–  Alt som kan digitaliseres blir digitalisert. Dette er en trend Statsbygg ikke kan ignorere. Vi vil være med på å styre utviklingen, ikke løpe etter, sa Myhre.

Statsbygg gjør også alvor av digitaliseringen. Fra 1. november står kravet om BIM i alle prosjekter øverst i kontraktshierarkiet. Det er for øvrig gått ti år siden Statsbygg og mange andre bransjeaktører satte BIM på agendaen.

Daglig bimming i GK

For å demonstrere dagens digitaliseringsmuligheter, stilte konsernsjef Jon Valen-Sendstad i GK Gruppen med en bærepose med diverse trådløse sensorer med en batterilevetid på opptil 20 år.

– Vi kan ikke forandre GKs forretningsmodell over natta, sa Myhre og trakk fram BIM som et eksempel:

– Sykehuset Ahus var vårt første større prosjekt med BIM, det ble bare rot. I dag bimmer vi overalt, men fortsatt skulle vi hatt tilgang på enda mer data. Her er det særlig leverandørsida som har utfordringer.

GK har også ansatt egen CDO, Chief Digital Offiser.

Grossistens digitale strategi

Direktør Rune Flengsrud i Ahlsell Norge, en av de fire store grossistene, snakket om digitaliseringen i grossistleddet og hvordan det berører oss alle.

– Vi må bli mye bedre på egen digital produksjon og tilby våre kunder en komplett digital flate. Her har vi enorme muligheter.

– I bransjen vår er du talent til du er over 60 år. Vi må ta risikoen på å ansette folk som er betydelige flinkere oss på digitalisering. De må gjerne komme fra andre bransjer, sa Flengsrud.

Flengsrud mener det er viktig hva bedriftene bruker strategien til.

– Den skal være lønnsom for kundene og oss selv, i tillegg skal det være et bærekraftig perspektiv. Derfor skal vi støtte kundens hverdag, sa Flengsrud og trakk fram fem hovedpunkter for Ahlsell:

  • Automatisert og robotisert produksjon
  • E-handel
  • Integrert logistikk med komplekse kundegrupper, digitalt
  • Grønn og digital byggeplasslogistikk
  • Digital dokumentasjon og produktdata

 

Høster fruktene

To måneder brukte GPA Flowsystem AS i Ski på å legge inn og oppdatere 5.000 produkter i NRF Databasen. Gevinsten er mindre manuelt arbeid.

Direktør Per Ivar Søfteland viste blant annet til hvordan digitaliseringen har betydning i markedsføringen. Før skulle bedriften finne kundene, nå skal kundene finne bedriften.

– Beslutningene baserte vi før på erfaring, nå baserer vi dem på data.

Automatiske vannmålere kommer

Assisterende direktør Yngve Wold i Norsk Vann avrundet seminaret med et foredrag om bærekraft og digitalisering i vannbransjen. 

Norsk Vann eies av norske kommuner, kommunalt eide selskaper, kommunenes driftsassistanser og noen private samvirkevannverk. Som drikkevannsleverandør berører vannbransjen nesten alle i Norge. Investeringsbehovet fram mot 2040 er anslått til 280 milliarder kroner. Sektoren har over 6.000 ansatte. Bransjen er betydelig digitalisert, men en utfordring gjenstår:

– Samordning og deling for å samhandle bedre med andre sektorer. Her er vi ikke kommet så langt enda, sa Wold, som ser for seg seg at automatiserte vannmålere skal få like stort gjennomslag som automatiske strømmålere. Her pågår det flere prøveprosjekter.

– Dette må være den beste VA/VVS-Møteplass noensinne, konkluderte Terje Røiseng i NRF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse