loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TILRETTELEGGER: – Det er ikke sånne som meg som skaper verdier – det er de som skrur ute, sier innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.
TILRETTELEGGER: – Det er ikke sånne som meg som skaper verdier – det er de som skrur ute, sier innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.

Assemblin arresterer tidstyvene

Georg Mathisen / 2017-04-03 12:00:19

Rørleggerne kan bli 30 prosent mer effektive, men det er ledelsen som må gjøre jobben og planlegge bedre, mener innkjøpssjef Geir Nygaard i Assemblin.

– Det er ikke snakk om å jobbe hardere eller fortere. Det er snakk om å jobbe smartere. Rørleggeren har altfor mye plunder og heft, sier Nygaard.

Han er rørleggermester og VVS-ingeniør, og han har arbeidet med innkjøp også internasjonalt, slik at han har sett hvordan det arbeides andre steder.

Planlegging

– Nøkkelordet er planlegging, konstaterer han.

Det vil si at tegningene må ut og at alle som skal arbeide på prosjektet, må være med på oppstartmøter og gå gjennom hvordan ting skal løses – noe som er obligatorisk hos Assemblin. Men det går også på å få på plass logistikken og materialflyten.

– Ute i prosjektene er tidstyven generelt at rørleggeren har altfor mye gangtid. Han går og går, og ting er ikke tilrettelagt. Det er viktig at vi får materialene direkte transportert dit gutta skal produsere. Når du først begynner å produsere, må alt være klart slik at du har tilkomst og slik at du får gjort deg ferdig. Eller «ferdig ferdig», som vi sier i Assemblin. Det går utrolig mye tid til at rørleggeren rigger seg opp, men ikke blir ferdig og må komme tilbake senere. Da har du heller ikke timekontroll, sier Geir Nygaard.

Han ser også på prefabrikkering og hva som kan gjøres ferdig før det kommer ut på byggeplassen. Her kommer det til å skje mye i raskt tempo fremover, for eksempel med fullskala BIM-prosjekter.

Store bestillinger

– Alt bestilles elektronisk i eget innkjøpssystem. Vi drar ikke og henter materiell. Det er en fallitterklæring i denne bransjen at vi ikke kan se en uke frem i tid og se hva vi har bruk for av materiell. Hvis vi har daglige bestillinger, små ordreverdier og til og med drar og henter materiell hos grossisten, da tjener vi ikke penger. Vi tilstreber større, kostnadseffektive bestillinger og får det transportert rett dit hvor det skal produseres, fastslår han.

Klikk på lenken under og svar på hvor ofte du besøker et hentelager i løpet av arbeidsuka.

Før aktiviteten begynner, må det lages detaljerte fremdriftsplaner som viser hva alle skal gjøre fra uke til uke gjennom hele byggeperioden. Planleggingen må foregå før oppstart, ikke underveis. Bemanningen bør være mest mulig flat gjennom prosjektet – de store svingningene er ikke produktive.

– Og så jobber vi akkord på alle jobbene. Bas og prosjektleder vet til enhver tid hva vi har produsert, hvor mange timer vi har brukt og hva vi har igjen. Ikke bare på totalprosjektet, men også på alle delaktiviteter. Når gutta våre går inn i en etasje, vet de hva som er kalkulert både av time- og materiellforbruk. De vet hvor mye de skal produsere daglig, og de må vite hvordan det står til med økonomien til enhver tid. Det handler om å være profesjonell, understreker Nygaard.

Andre som hindrer

Rørleggeren må tenke selv, også, men det er ofte de andre på prosjektet som står for hindringene, mener han. Når det ikke er tilrettelagt på prosjektet, får ikke rørleggeren gjort jobben sin effektivt nok. Hvis ikke tilkomsten og fremdriftsplanene er på plass og rørleggeren vet hva han skal gjøre, er det samme hvor flink han er – han får ikke gjort seg ferdig likevel.

Geir Nygaard er også opptatt av å arbeide sammen med de andre fagene og planlegge bedre i fellesskap. Når relasjonene til hovedentreprenøren er gode, er det lettere å tjene penger.

– Og så er det veldig viktig å kommunisere. Å informere gutta godt så vi har team-ånden.  Involvering skaper engasjement. Det er ikke sånne som meg som skaper verdier – det er de som skrur ute, sier han.

Moro på jobb

Dessuten skal du ha det moro på jobb. De prosjektene som virkelig går bra, er de prosjektene det er god stemning på. Orden og kontroll skaper trivsel og en god arbeidsplass.

Men viktigst, altså: Orden, et prosjekt med skikkelig lager der alle vet hvor materiellet er, gjerne byggekran som heiser alt rett inn der det skal produseres.

– Rørleggeren bruker altfor mye tid på alt annet enn å skru rør, sier Geir Nygaard i Assemblin.

Gjennomføring er forskjellen

– Det er på gjennomføringen vi tjener og taper penger. Det er der vi kan gjøre forskjell fra konkurrentene våre, sier administrerende direktør Torkil Skancke Hansen.

Han samlet nylig alle funksjonærene i Assemblin for å gå gjennom ny prosjekthåndbok og hvordan gjennomføringen kan bli enda bedre.

– Sluttproduktet venter folk at er der uansett. Det skal være varme i radiatoren. Men målet er å komme dit på en fin måte, sier han.

– Det er seriøsitet, kvalitet og ærlighet som gjør at vi vinner på sikt. På alt det vi gjør: Kalkyle, gjennomføring og behandling av mennesker, sier Torkil Skancke Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse