loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KUNNSKAP VIKTIG: Heldigvis finnes det en del muligheter til å øke sin egen kompetanse, skriver blogger Thomas Olsen fra Comfort Karmøy. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Slik bygger jeg kompetanse

Thomas Olsen / 2017-02-08 12:55:35

I siste utgave av Rørfag trekkes kompetanse og kunnskap frem som noe av det viktigste for vår bransje fremover. Hvordan skal denne kompetansen utvikles, spør rørblogger Thomas Olsen.

Som nyutdannet ingeniør i en entreprenørbedrift har en ofte mange kunnskapsrike og kompetente personer på det faglige og utførelsen, men å videre utvikle seg på det teoretiske, det er mer krevende.

Da tenker jeg på den delen som går på prosjektering av anlegg, både om det er sanitær, varme eller kjøling. Her ser en at det å komme seg litt ut for å hente kunnskapen er helt nødvendig. Og heldigvis finnes det en del muligheter.

Mange kurs å velge i

Som Comfortør har vi vårt årlige fagseminar hvor de flinkeste i bransjen stiller opp og snakker om regelverk, utfordringer, muligheter og løsninger som vi bør satse på og jobbe mot for å holde tritt med utviklingen som kreves.

Etter et slikt fagseminar sitter jeg alltid igjen med et ønske om å komme meg mer i dybden på noen av de temaene som trekkes frem. Jeg tror at å jobbe med for mange tommelfinger-regler og store sikkerhetsmarginer ikke er positivt for oss eller noen andre. En mer nøye detaljert prosjektering gir bedre økonomi, større kunnskap om sitt eget anlegg og mer forståelse av hva som skjer hvis noe er galt og du må komme tilbake fordi en kunde ringer.

Det å jobbe seg inn i dybden er ikke alltid like lett.

Jeg synes at Novap og deres kurs med «Varmepumper for vannbåren varme», «Optimalt prosjektering av varmepumpeanlegg» og «F-gass» er veldig gode kurs hvor det gås i dybden og får studert helheten i det en holder på med.

Jeg synes også at Brødrene Dahls «Varmefaktor» klarer å komme inn på noe områder. Hadde disse blitt enda mer faglige og relasjonsbyggende og litt mindre salgsarena, ville de vært veldig bra.

Daglig tilgjengelighet viktig

Men vi vet alle at du ikke kan dra på kurs hver gang du lurer på noe.

Derfor trenger vi et alternativ som er litt mer tilgjengelig i det daglige. Heldigvis har vi dette, og jeg liker det bare bedre og bedre for hver gang jeg bruker det. VVSKunnskap.no og Kompetansebiblioteket til Skarland Press.

Minst en gang i uken er jeg inne, enten i Rørhåndboka, Vannbaserte oppvarmings- og kjølesystemer eller Prenøk for å studere tema jeg sitter å jobber med, enten for å kontrollere meg selv eller for å finne ut av noe jeg var usikker på. Et utropstegn til dere!

Videokonferanse

Jeg må også si litt avslutningsvis at videokonferansene til VVS-foreningen er veldig bra. Det er mye viktig informasjon som er der ute og som vår bransje må kunne. Å  få det forklart på 90 minutter av dyktige personer som jobber med tema er en veldig god måte å gjøre det på.

Så til dere leverandører, entreprenører og bransjeforeninger som jobber med utvikling av kompetanse i bransjen: Bra jobba, fortsett med dette!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OM Thomas Olsen

Jeg heter Thomas Olsen, er 25 år og utdannet ingeniør i Energi og miljø i bygg fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og BIM-tekniker fra Fagskolen i Oslo.

Jeg jobber i Comfort Karmøy som prosjekterende og prosjektleder. Dette er en en familiebedrift som snart er 60 år. Her jobber mine foreldre og mine besteforeldre har jobbet her.

Dette gjør at min interesse for faget og bransjen kom tidlig og jeg har fått en sterk glød for det vi driver med.

Jeg blogger om mine tanker og erfaringer rundt BIM, men også om bransjen generelt og hvordan jeg opplever denne. Det kan også være interessant og dele utfordringer og erfaringer fra egne prosjekter.

Når fokuset ikke er på jobb og faget, går det mye i håndball, både som spiller og trener på Karmøy.

annonse
annonse