loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SYMBOLSK: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sørger for at statssekretær Atle Simonsen får håret ordnet på Kuben yrkesarena under presentasjonen av den nye yrkesfagopplæringen fra 2020-
SYMBOLSK: Kunnskapsminister Jan Tore Sanner sørger for at statssekretær Atle Simonsen får håret ordnet på Kuben yrkesarena under presentasjonen av den nye yrkesfagopplæringen fra 2020.

Mer spesialiserte fagarbeidere fra 2024

Arne Kongsnes / 2018-03-05 12:31:21

Fra 2020 blir yrkesfagene mer spesialisert. Dermed er de første lærlingene ferdige først i 2024.

To sentrale hendelser av stor betydning for bransjen i dag:

 

Mangel på fagfolk

– Det har vært stabilt underskudd på kvalifisert arbeidskraft de siste årene. Bedriftene bekrefter også at dette er den viktigste årsaken til at de tar inn lærlinger. Det anses som den beste måten å sørge for etterveksten av fagarbeidere på, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil Norge mangle 90.000 fagarbeidere i 2035. Dette er også hovedårsaken til at regjeringen nå går inn for å styrke yrkesfagopplæringen fra 2020:

– Regjeringen forsterker satsingen på yrkesfag og fornyer yrkesfagutdanningen. Yrkesfagelever skal få tidligere spesialisering og lære mer om faget de skal jobbe med. Vi gir også IKT, salg, frisør og tradisjonshåndverk et løft i nye utdanningsprogrammer, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Fra TEK17 til byggfag

Han kjenner byggebransjen godt etter arbeidet med TEK17, som Sanner var ansvarlig statsråd for som kommunalminister.

KJENNER BRANSJEN: Jan Tore Sanner hadde hovedansvaret for innføringen av TEK17. Som utdannignsminister betyr det at han kjenner behovene i bygg- og anleggsbransjen godt.

–  Her er det jo også en viss overlapping av kunnskaper for meg, sier Sanner med adresse til byggfagene.

Der kommer det også viktige endringer som vil ha betydning for byggebransjen, selv om flere mener endringene kommer for sent:

 • Vg2 Byggteknikk bli delt i Vg2 Tømrer og Vg2 Betong og mur.
 • Vg2 Klima, energi og miljø blir delt i Vg2 Rør og Vg2 Tak, membran og blikkenslager.

 

LES MER: De nye rørleggerne blir flinkere

Spesialisering fra start

Den nye strukturen for yrkesfag i videregående skole er største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

Med dagens utdanningstilbud kommer yrkesfagelever ikke i gang med spesialiseringen før andre året. Næringslivets tilbakemelding er at elever ikke får nok kunnskap i faget før de blir lærlinger. Det første året bruker elever for mye tid på fag de ikke trenger, fordi elever med svært ulike yrkesfag tar de samme fagene.

Fra 2020 vil den nye yrkesfagutdanningen samle yrkesfagelever som har mer faglig til felles. Utdanningen vil bli mer tilpasset arbeidslivets behov. Flere elever skal få spesialisering helt fra start, og det skal bli enda mer spesialisering i andreåret.

Tilpasset behovet

– Elevene skal lære mer om faget de skal jobbe med tidligere i utdanningsløpet. En som skal jobbe med IKT skal få mer av IKT-faget, og mindre av andre ting. Det vil motivere elever og redusere frafall og omvalg, sier Sanner.

Regjeringen vil utvide antall utdanningsprogrammer fra åtte til ti, for å samle elever som har mer faglig innhold til felles.

– Den nye yrkesfagutdanningen vil gi elevene den kompetansen bedriftene og arbeidslivet trenger. Det vil styrke elevenes muligheter til å få læreplasser, og de med fagbrev vil få lettere jobb enn ufaglærte, sier Sanner.

Her er de utdanningsprogrammene fra 2020:

 • Bygg- og anleggsteknikk
 • Elektro
 • Helse- og oppvekstfag
 • Naturbruk
 • Restaurant og matfag
 • Teknikk og industriell produksjon
 • Design og tradisjonshåndverk
 • IKT og medieproduksjon
 • Salg, service og reiseliv
 • Frisør, blomster- og interiørdesign

 

Nå får Utdanningsdirektoratet i oppdrag å gjennomføre endringene, oppdatere innholdet i læreplanene og vurdere navnene på de nye utdanningsprogrammene.

Fakta

 • Annenhver elev som begynner på videregående skole tar yrkesfag. Det utgjør ca 30.000 elever hver høst. Elever som fullfører får et fag- eller svennebrev.
 • Yrkesfag er fireårige utdanningsløp på videregående. De to første årene er elevene på skolen, de to siste årene er elevene lærlinger i lærebedrift. Elever som starter i den nye strukturen i 2020, vil dermed med være ferdig utdannet i 2024.
 • Forslaget gjelder kun strukturen for de yrkesfaglige utdanningsprogrammene, ikke det konkrete innholdet i opplæringen. Et eget utvalg jobber med å vurdere innholdet i hele videregående skole.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse