loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VERKSTEDSTART: På verkstedet utfordrer serviceleder Rune Presteseter (til venstre) og daglig leder Morten Erichsen de nye kem-elevene.
VERKSTEDSTART: På verkstedet utfordrer serviceleder Rune Presteseter (til venstre) og daglig leder Morten Erichsen de nye kem-elevene.

Vurderer læreplassgaranti

Georg Mathisen / 2018-08-15 09:52:02

Rørleggerne kjemper om lærlingene i Oppland og Hedmark. Nå går konkurrenter, grossist og skole sammen for å rekruttere bedre.

– Vi ser på muligheten for garantert læreplass, forteller Morten Erichsen.

Erichsen er daglig leder hos Knut Malmberg. Den tradisjonelle gjøvikbedriften har alltid vært svært opptatt av å tilby læreplass til mange, men nå er lærlingene vanskelige å få tak i.

Kamp om folk

– Det er kamp for å få tak i gode folk, og spesielt rørleggere. Alle rørleggerbedriftene rundt Mjøsa annonserer etter nye folk. Da bli det press, sier Erichsen.

Det gjelder faglærte rørleggere, men det gjelder også lærlinger.

– Det går nok an å få tak i voksenlærlinger, men vi skulle gjerne hatt flere fra skolen. Folk som vi kan lære selv, ungdommer som er takknemlige for å drive i faget. Vi ser at noen av dem ikke er motiverte ute i skolen, men at de blomstrer ute i bedriftene, konstaterer Malmberg-sjefen.

Streng

Den første måneden i skoleåret får han besøk av en busslast med kem-elever.

– Så tar vi dem inn på lageret og prater vett til dem. God, gammeldags folkeskikk. Jeg er litt streng og sier at «når du kommer ut i arbeidslivet, da er du voksen, og da er det arbeidslivets regler som gjelder». Jeg forteller at jeg ser på tre ting: Fravær, fravær og fravær. At det hjelper ikke om du er verdens beste rørlegger hvis du holder deg hjemme. Det taper vi 10.000 kroner dagen på.

Tordentalen skremmer mange.

– Men de som ringer oss da og spør om å få komme hit på utplassering, dem er det tak i. De blir stilt krav til, men tilbake får de en bedrift med 97 års erfaring som de kan nyte godt av, sier Morten Erichsen.

Service først

Nå har bedriften tre lærlinger. Sistemann ut på svenneprøve besto meget godt i februar.

– Når de er utplassert, setter vi dem gjerne sammen med servicerørleggerne våre. Da er det fart, og rørleggerne arbeider ofte alene, så de elsker å ha med seg noen ut. Samtidig får elevene grei tilbakemelding hvis de ikke oppfører seg, understreker han.

Når de så kommer inn som lærlinger, blir de satt på prosjekt en liten periode.

– Men vi ser tidlig forskjell på en prosjektrørlegger og en servicerørlegger. Service er problemløsing hele veien, mens prosjekt er å blåse av gårde med en tegning for å bygge nytt, ifølge Erichsen.

Han har seks servicerørleggere og 14–15 på prosjekt, i tillegg til to i butikken, to prosjektledere og to serviceledere. Tradisjonelt har Knut Malmberg vært en prosjektbedrift. Nå bygges serviceavdelingen opp, men uten at prosjektdelen skal reduseres. Avtale med Boligpartner på Gjøvik er siste bidrag som gjør at det trengs flere på service.

Går sammen

Morten Erichsen prøver å gå nye veier for å rekruttere. Nå har Knut Malmberg slått seg sammen med den største konkurrenten, GK Rør, med Brødrene Dahl, med Gjøvik videregående skole og med opplæringskontoret om en gruppe som skal se på hvordan det skal rekrutteres flere inn på skolepultene.

– Akkurat for å få folk inn på pultene, er vi samarbeidspartnere. Så ser vi på et tiltak som garantert lærlingplass – at om du går på kem-linje og består, så kan vi garantere plass. GK og vi kan ikke ta alle. Vi har utfordret lærlingkontoret og håper at medlemsbedriftene blir med, sier Morten Erichsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse