loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
MÅ VENTE TIL 2020-21: Utdanningsdirektorat sier at en spesialisert rørleggerutdanning fra andre klasse på videregående skole tidligst kan komme fra skoleåret 2020-21. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
MÅ VENTE TIL 2020-21: Utdanningsdirektorat sier at en spesialisert rørleggerutdanning fra andre klasse på videregående skole tidligst kan komme fra skoleåret 2020-21. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Vg2 rør tidligst i 2020-21

Arne Kongsnes / 2018-03-01 12:52:55

Rørbransjen må smøre seg med tålmodighet. Utdanningsdirektoratet sier nå at et nytt Vg2 rør tidligst blir innført fra skoleåret 2020-21.

Mandag 5. mars legger kunnskapsminister Jan Tore Sanner fram den nye strukturen for yrkesfagutdanning, som skal gjelde først fra 2020. Dette blir den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

Startåret ikke avklart

Forslaget som regjeringen ved daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sendte ut på høring 4. mai i fjor, etterlot ikke mye tvil:

«Det foreslås å videreføre lærefaget uten endringer. Lærefaget skal bygge på et nytt Vg2 rør.».

Det var en solid seier for bransjen, som dermed også fikk beholde læretida som var foreslått kuttet med et halvår.

I dag sier avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen i Utdanningsdirektoratet:

– Dersom departementet fastsetter et eget Vg2 rør vil Utdanningsdirektoratet starte arbeidet med å utvikle læreplan i faget tidligst høsten 2018.  Vi tar sikte på å innføre ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2020-2021. Vi har ikke tatt stilling til innføringstakt og overgangsordninger ennå, så vi vet ikke hvilket skoleår Vg2-læreplanene skal gjelde fra.

RørNorge skal holde ut

Fagsjef for sanitærteknikk, utdanning og rekruttering i Rørentreprenørene Norge, Are Skaar Nielsen, kommenterer nyheten slik:

– Vi hadde hadde håpet at innføring eget Vg2 skulle innføres skoleåret 2019-20, men Utdanningsdirektoratet vil vel sikre at alle formaliteter som fagplaner og ikke minst litteratur er på plass før innføring. Vi har klart å utdanne gode fagarbeidere under gjeldende struktur og vi skal klare det i to år til, men ser frem til endelig å kunne undervise rørleggere i riktige fag.

Dermed fortsetter dagens struktur med felles andreår på videregående skole: Vg2 klima-, energi- og miljøteknikk (KEM).

Forslaget slik det nå ligger, innebærer at KEM deles i Vg2 Rør og Vg2 ventilasjon, taktekking og membran.

Flinkere rørleggere

Oddgeir Tobiassen, direktør for kompetanse og utvikling i RørNorge er enig med kollega Skaar Nielsen om at 2020-21 er senere enn ønsket.

Samtidig er han klar på at den nye utdanningen vil gi flinkere rørleggere:

– Når elevene, og ikke minst faglærerne, kan konsentrere seg om ett fag – rørleggerfaget – mener vi at utdanningen blir bedre. Slik det er i dag, har ofte elevene bestemt seg for rørleggerfaget når de begynner på vg2 kem. Mange opplever da undervisningen utenom rørleggerfaget som unødvendig og demotiverende, sa han til i et intervju med Rørfag på slutten av 2017.

Lang prosess mot målet

Kampen for et eget Vg 2 rør har vært lang. I 2010 ble søknaden avslått. Nye initiativ fra bransjen ga grunn til optimisme.

I 2016 sa kompetansedirektør Jørgen Leegard i Byggenæringens Landsforening (BNL) dette til Rørfag:

– Skoleåret 2017/18 eller 2018/2019 vil være første mulighet for et Vg2 rør.

Siden har det vært flere høringsrunder, den siste med svarfrist i september i fjor.

– I høringen til ny tilbudsstruktur for yrkesfagene foreslo Kunnskapsdepartementet å dele Vg2 klima-, energi- og miljøteknikk i Vg2 rør og Vg2 ventilasjon, taktekking og membran. Høringen er avsluttet og Kunnskapsdepartementet skal fastsette ny tilbudsstruktur, forklarer avdelingsdirektør Per Kristian Larsen-Evjen i Utdanningsdirektoratet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse