loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SAMLER TROPPENE: Rørentreprenørene Norge og Eli Heyerdahl Eide inviterer til nasjonal prøvenemndsamling i februar.

– Svenneprøvene må samordnes

Jan Erik Røine / 2017-12-08 09:07:21

Derfor arrangerer Rørentreprenørene Norge landets første nasjonale prøvenemndssamling i februar.

–Det er for dumt at det i dag ikke er felles praksis for hvordan svenneprøver skal gjennomføres. Det må være likt over hele landet, sier personalansvarlig i Oras, Morten Evensen til Rørfag.

Lokale tolkninger

8. februar 2018 arrangerer Rørentreprenørene Norge felles prøvenemndssamling for prøvenemndsledere fra hele Norge på Gardermoen.

Hensikten med samlingen er å oppnå en samordnet praktisk gjennomføring av rørleggerens svenneprøver i Norge.

– Det er fylkeskommunene som har ansvar for gjennomføring av svenneprøver, og det er viktig at prøvene gjennomføres med like forutsetninger og tolkninger av læreplan og hvordan og hva man skal bedømme i alle de 19 fylkene.

LES MER: Utdanningsdirektoratet vil gjøre prøvestasjoner til unntak, bransjen protesterer

Bedømming viktig jobb

– De rørleggerne som tar på seg jobben med å bedømme svenneprøver gjør bransjens kanskje viktigste jobb. Når de har satt sitt «stempel» på en svenn og sagt at han eller hun kan få kalle seg rørlegger er det viktig at våre medlemsbedrifter er trygge på at når de ansetter noen fra andre steder i landet, så har de vært igjennom omtrent den samme prosessen over hele landet og holder et visst faglig nivå. Skal vi få til dette tror vi i Rørentreprenørene Norge at kommunikasjon er helt avgjørende. I dag er det mye lokal tolkning, det merker vi som ser bransjen i et fugleperspektiv. Det bør være slik at kravene til og gjennomføringen av svenneprøver er tilnærmet lik over hele landet, understreker fagsjef energi og miljø i Rørentreprenørene Norge, Eli Heyerdahl Eide.

Felles metodikk

Rådgiver Ola Eikebø i Møre og Romsdal fylkeskommune er blant innlederne på samlingen i februar. Han håper på gode diskusjoner.

– Det er en utfordring å sy sammen bransjenes kjernekompetanse og fylkeskommunes krav til breddekompetanse. Det er viktig at svenneprøvene blir gjennomført og bedømt etter lov og forskrift, og at oppgavene inneholder kjerneelementer i henhold til bransjens forventninger, sier Eikebø.

Thomas N. Andersen er fagkoordinator i Utdanningsetaten i Oslo. Han mener det er viktig å få på plass en felles metodikk og gjennomføring av svenneprøver.

–  For bransjens del og arbeidsgivere er det viktig at man får en felles forståelse for kjernekompetansen som bør ligge i svenneprøven.

Krever like forhold

Andersen mener ulik tolkning av regelverket er årsaken til at praksisen ikke er lik over hele landet.

– Min oppfatning er at man ønsker å lære av hverandre og man ønsker å gjøre ting likt, men det er ingen som har ansvar for å samordne praksisen. Vi er helt avhengige av at noen tar initiativ til det, og det gjøres nå.

Heyerdahl Eide i Rørentreprenørene Norge håper at alle landets fylker sende minst de to inviterte prøvenemndsmedlemmene vi har åpnet for fra hvert fylke. Noen fylker vil få mulighet til å delta med flere, men det avgjøres når vi får oversikt over påmeldingen og en fullstendig oversikt over antall avlagte svenneprøver, antall prøvestasjoner og nemnder.

– Vi må få til en samkjøring av nivået og innholdet i av svenneprøvene for rørleggerfaget. I dag legges listen veldig forskjellig og det fører til store forskjeller i strykprosent. Når man avlegger svenneprøven,  må prøven være rettferdig og forutsigbar. Alle svenneprøver må bedømmes basert på de samme tolkningene, sier hun.

Kontakt ditt fylke

Er du prøvenemdsleder eller medlem og ønsker å delta? Ta kontakt med ansvarlig for prøvenemnda i ditt fylke. Det er opp til fagopplæringsseksjonen i fylkene å bestemme hvem de ønsker at skal delta.

Her finner du mer informasjon om samlingen 

Samlingen er et initiativ fra Møre og Romsdal Fylkeskommune, Oslo kommune og Rørentreprenørene Norge.

 

2 svar til “– Svenneprøvene må samordnes”

 1. John Roar Råken sier:

  Dette er ett flot initiativ for vårt fag. Jeg tror også det er veldig ulik praksis. Hva skal svenneprøven bestå av i dag 2017/18 er også interresant.

 2. Arne Skjølsvold sier:

  Syns det må bli et krav at det blir samordnede svenneprøver over hele landet.

  Vi hadde en lærling som tok svenneprøven for 4 uker siden i Kr.sund , der var bygget som prøvestasjonen er i ikke godkjent for varme arbeider! så det ble hverken lodding eller sveising. Prøven bestod av litt bunnledning , litt rør i rør og avløpsopplegg og litt åpen rørføring til utstyr som stod der fra forrige svenneprøve…Kun sanitær og ikke noe varmeanlegg.
  Så fylkeskommunen har en jobb å gjøre med prøvestasjonen i Kr.sund!!
  PS: vår lærling fikk meget bra bestått på svenneprøven 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse