loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NOMINERT: Tollef Berger (t.v.), Ingar Heer og resten av Askim & Mysen Rør er nominert til prisen som rørbransjens beste lærebedrift.
NOMINERT: Tollef Berger (t.v.), Ingar Heer og resten av Askim & Mysen Rør er nominert til prisen som rørbransjens beste lærebedrift.

Rekrutterer for livet

Georg Mathisen / 2018-04-30 11:01:59

– Rekruttering er avgjørende for at vi skal leve inn i fremtiden. Vi er avhengige av å rekruttere rundt oss selv, for det er ikke så mange andre å hente fra, sier Tollef Berger.

Berger er daglig leder i Askim & Mysen Rør. Han konstaterer at det har vært vanskelig å finne nok lærlinger.

For få

– Vi har slitt med tilgangen på skolene. Det stemmer nok at foreldre ikke vil at ungene deres skal bli håndverkere. På linjen i Askim var det åtte elever som kom inn og fem som fullførte i fjor, og det skal dekke hele Indre Østfold, sier Berger.

Men nå ser han tegn til at utviklingen er i ferd med å snu igjen.

I mellomtiden har Askim & Mysen Rør tatt inn voksenlærlinger.

– Det kan være for eksempel snekkere eller bilmekanikere som ønsker å endre fag. Folk som har vært i jobb før. De har en mye raskere lærekurve, konstaterer driftsleder og prøvenemndsmedlem Ingar Heer.

Oppsøkende

De to rørleggermesterne fant ut at de måtte ta tangen i egen hånd og bidra til at flere søker seg til håndverksfagene:

– To–tre ganger i året har alle rådgiverne på de ni ungdomsskolene i distriktet, fellesmøter. Vi kontaktet en av rådgiverne og fikk komme på et av møtene. Da hadde vi laget en liten film som viser hele bredden på faget vårt. Da de fikk se en liten modell vi hadde laget og hvordan du sitter og bim-er, var det til og med noen av rådgiverne som hadde unger selv og fikk lyst til at de skulle bli rørleggere. Slik det var, trodde de jo at det å være rørlegger er bare kloakkstaking og drittarbeid, konstaterer Tollef Berger.

I etterkant har de vært på ungdomsskolene og presentert faget for klassene og fått snakket om lønnsnivå, sikre jobber og hvor teknisk faget er.

– Tendensen er bedre nå. Det er større søkerinteresse til de tekniske fagene. Så gjelder det bare å kapre dem derfra. Det er elektro flinke til – vi har vært for dårlige til å fortelle hva vi driver med, innrømmer Berger.

Utdanner seg videre

Askim & Mysen Rør har utdannet rundt 90 lærlinger siden firmaet ble godkjent lærebedrift for 25 år siden. Mange har vokst med oppgavene, og av arbeidsgiveren får de backing for å utdanne seg videre.

– De beste prosjektlederne vi har, er jo dem som vi har flasket opp fra læretiden. Er du interessert, kan du bare ta steg for steg. Det er flere som har vokst med oppgaven og gått fra hjelpearbeider til kem-tekniker eller ingeniør hos oss, forteller Ingar Heer.

– Det er viktig å få frem at det er utviklingsmuligheter for ungdommen. De må ikke tro at de stopper opp som rørlegger. Mange stopper der, men de som vil og kan, har muligheter.

Helst over ti

Askim & Mysen Rør holder til på Slitu midt mellom de to byene i Indre Østfold. Akkurat nå har bedriften fem lærlinger pluss et par hjelpearbeidere – «voksenlærlinger» – som sikter mot svennebrev.

Tre til har gått opp til svenneprøve de siste månedene. Normalt vil sjefene helst ha over ti lærlinger.

– Tar vi inn fem i året, er det normalt to–tre av dem som finner ut at det er dette de vil bli. Noen forsvinner naturlig fordi de ikke har lyst eller evne, og for noen kan det være en utfordring å stå opp om morgenen, sier Heer og Berger.

Firmaet har rundt 130 ansatte totalt. Med prosjektavdeling, boligavdeling og serviceavdelinger har de alle muligheter til å la lærlingene rullere slik at de kommer gjennom læreplanen.

Rekrutteringsfilm

Nå har de samarbeidet med Rørentreprenørene i Østfold om en rekrutteringsfilm, med hjelp av en filminteressert rørleggerelev. På den måten prøver de å få spredt ordet om faget også på sosiale medier og for et yngre publikum.

– Filmene er litt generelt om rørfag. Vi ønsker at faget skal bestå. Vi må øke statusen for å få flere nordmenn til å ta det. Det kan ikke bare være IT og elektro som tar disse ungdommene, sier Ingar Heer og Tollef Berger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse