loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
B-LAG PÅ SKOLEBENKEN: Kjell Sivertsen anbefaler Rørentreprenørene å si nei til utplasserte tredjeklassinger.
B-LAG PÅ SKOLEBENKEN: Kjell Sivertsen anbefaler Rørentreprenørene å si nei til utplasserte tredjeklassinger.

Sier nei til B-lag i utplassering

Georg Mathisen / 2018-02-26 10:39:08

Rogalendingene sier nei til hurtig-svennebrev og utplasserte vg3-elever. – Skremmende ordning, sier opplæringskontorsjef Kjell Sivertsen.

Da nedturen kom i næringslivet i vest, ble det ikke læreplass til alle som ville bli rørlegger. Rogaland ble hardest rammet. Løsningen ble å la dem som ikke fikk lærlingkontrakt, fortsette på skolen. En tredjeklasse – et vg3.

– Urimelig

Kjell Sivertsen er forbannet. Den daglige lederen på Rørentreprenørenes Opplæringskontor i Rogaland liker ikke løsningen, han liker ikke spørsmålet om å ta inn elevene på utplassering uten lønn, og han liker i hvert fall ikke at tredjeklassingene får anledning til å gå opp til svenneprøve halvannet år før dem som faktisk har gått i lære.

– Det er urimelig. I et samfunn hvor vi vil ha de beste fagfolkene og den beste utdannelsen, blir dette fullstendig skjæring, sier Sivertsen.

Rørentreprenørene i Rogaland har tatt opp saken med fylkeskommunen og skoledirektøren i Rogaland.

Nei til utplassering

Styret i Opplæringskontoret anbefaler ikke medlemsbedriftene å ta inn tredjeklassinger på utplassering.

I et brev til medlemmene sammenligner Sivertsen det med sosial dumping: Bedriftene skal ha de utplasserte elevene gående uten lønn, kanskje arbeidende rett ved siden av en lærling på vanlige lærlingvilkår.

Samtidig ventes det at bedriftene lærer opp tredjeklassingene uten å få noe tilskudd for det.

Så får altså de som ikke har lærlingkontrakt, anledning til å gå opp til svenneprøve etter vg3.

– Vi ser at i for eksempel Oslo har myndighetene sagt at de ikke har lov til å gå opp før de har opptjent halvannet års praksis ekstra. Her får de gå opp. Ikke bare rørleggerne, men elektrikerne, også. Nelfo og vi presser på for en endring. Sånn som det er nå, fungerer det utrolig dårlig, mener Kjell Sivertsen.

Nesten alle stryker

Han er realistisk og skjønner at noen vil se på en utplassert tredjeklassing som billig arbeidskraft og ta dem inn. Samtidig forstår han at det må finnes en løsning når det ikke er læreplass til alle. Men de som havner på vg3, er neppe «stjernene» på kullet sitt, mener han.

Løsningen kan være å gi dem et kompetansebevis og la dem søke om læreplass igjen det siste halvannet året, eller å la dem gå litt lenger i praksis og gå opp som praksiskandidat.

Foreløpig er det ikke mange vg3-kandidater som har fått opp til svenneprøven som rørlegger. Flere har prøvd seg i elektro.

– Foreløpig har de 80–90 prosent stryk. Det skulle bare mangle. Svenneprøven skal være akkurat lik, sier Kjell Sivertsen.

Etter tidenes laveste lærlingtall er rørleggerbedriftene i Rogaland på vei oppover igjen.

Skikkelig oppsving

– I 2016 hadde vi lærlinger som måtte sies opp. 17 lærlinger var i permisjon deler av året, forteller Kjell Sivertsen på opplæringskontoret.

Det førte til tidenes laveste lærlinginntak. Bare 39 nye lærlinger fikk kontrakt. I 2013 og 2014 var det henholdsvis 83 og 87 kontrakter; i 2015 hadde nedgangen begynt, og Rogaland fikk 50 nye rørleggerlærlinger.

Nå har nedgangen snudd.

– Nå har vi fått 60 nye lærekontrakter. Det er bedre i sørfylket, det er bedre i Haugesund, det er bedre på Stord, oppsummerer han.

Kjell Sivertsen roser rørleggerbedriftene for å være flinke til å ta inn lærlinger som bedriften vil beholde.

Dessuten er de svært tålmodige og flinke til å tilrettelegge for lærlingene sine, sier han.

Ett svar til “Sier nei til B-lag i utplassering”

  1. Einar Grønstad sier:

    Godt det er en som roper varsku!
    Vi må ha tak I de beste kandidatene ikke de dårligste. Sånn må næringslive fungere og sånn fungerer naturen.
    Skolen og alle rørleggerbedrifter i Norge må ta et tak for å gjøre rørleggerutdanningen attraktiv for de beste kandidatene.
    Vi har så mye fint, spennende og avansert vi jobber med hver eneste dag. Dette må bringes frem på «torget»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse