loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
YNGST: På LO-kongressen i vår fikk hun oppmerksomhet for alderen sin. Men det at hun er fersk, hindrer slett ikke Alexandra K.Furunes i å engasjere seg.
YNGST: På LO-kongressen i vår fikk hun oppmerksomhet for alderen sin. Men det at hun er fersk, hindrer slett ikke Alexandra K.Furunes i å engasjere seg.

Lærlingen som vekket LO

Georg Mathisen / 2017-08-24 08:38:55

Det måtte en fersk rørlegger til for å få LO til å huske lærlingene. Alexandra K. Furunes engasjerer seg for rørleggerne, men noen kontorjobb vil hun ikke ha.

Det er langt fra LO-kongress i Folkets Hus i Oslo til kjelleren på et halvferdig leilighetsbygg på Reppe i Trondheim. Alexandra K. Furunes er i sitt rette element begge steder. Kanskje litt mindre nervøs når hun monterer sprinkleranlegg enn når hun står på talerstolen. Resultat blir det uansett.

Skaperglede

– Det er nok skapergleden som gjør at jeg trives så godt som rørlegger, sier 21-åringen fra Inderøy.

Nå har hun bodd i Trondheim i tre år, gått læretiden hos Bravida, og i mars ble det svennebrev og fast ansettelse.

– Etter læretiden så de seg ikke råd til å være uten meg, smiler hun.

– Det var veldig tilfeldig at jeg ble rørlegger. Egentlig gikk jeg studiespesialiserende, men det var ikke helt tingen for meg. Så kjente jeg noen på byggfag og tenkte at det var likere å begynne der enn å ta et friår. Jeg oppdaget at dette er veldig realt å jobbe med, sier hun.

– Jeg liker meg best når jeg er produktiv. Jeg kan ikke ha jobb på et kontor med en pc. Jeg er rastløs og liker å bruke energien på å skape noe, konstaterer Alexandra K. Furunes.

Kjent

I Bravida er hun fornøyd med jobben og at hun kjenner sjefene sine. Arild Valaas har vært basen hennes i to år.

KJENT: Den ferske rørleggeren har hatt Arild Valaas som bas det meste av tiden hun har vært i Bravida. Når hun kjenner sjefene, vet de hva hun kan og hun vet hva de forventer, konstaterer Furunes.KJENT: Den ferske rørleggeren har hatt Arild Valaas som bas det meste av tiden hun har vært i Bravida. Når hun kjenner sjefene, vet de hva hun kan og hun vet hva de forventer, konstaterer Furunes.

 – De vet hva jeg kan og jeg vet hva de forventer, sier hun.

– Av og til blir du kanskje undervurdert når du er kvinnfolk.

De fleste setter pris på å få inn flere kvinner i rørleggerfaget. Likevel: Noen bedrifter er skeptiske, også i Trøndelag.

Furunes forteller om en kollega som fikk avslag på læreplass et av stedene hun søkte. Karakterene holdt godt, så eneste forklaring var at hun er jente.

Forbundsfamilie

Veien var kort fra lærlingkontrakt til fagforeningsarbeid.

– Faren min har vært veldig aktiv i Skolenes Landsforbund. Han fortalte meg at det er viktig å engasjere seg. Men jeg forsto det nok ikke helt før jeg begynte å jobbe, innrømmer hun.

– Jeg var heldig og hadde en veldig bra tillitsvalgt som plukket meg opp med én gang jeg startet som lærling. Her er det akkord, og normen er at man organiserer seg.

Nå er hun ungdomsleder i styret i Rørleggernes forening og er med i ungdomsutvalget i Fellesforbundet i Sør-Trøndelag og i lærlingrådet i fylket.

– Jeg lærer mye om politikk og om hvordan ting fungerer og får mulighet til å snakke med masse lærlinger, konstaterer hun.

Dessuten føler hun at lærlingene blir hørt når de har en stemme i Yrkesopplæringsnemnda.

Kongressresultat

Engasjementet førte henne til LO-kongressen i vår.

– For å være helt ærlig, visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Det var et sjokk å se hvor stort det var, sier hun etter å ha håndhilst på Jonas Gahr Støre og møtt Jens Stoltenberg og Gerd Kristiansen, blant mange andre.

På talerstolen ville hun egentlig ikke. Richard Storevik, som leder ungdomsutvalget i Fellesforbundet, overtalte henne.

– Det var veldig skummelt. Men jeg stammet ikke så mye, og det gikk ganske bra, sier hun.

Hun argumenterte så godt at lærlingene kom inn i handlingsprogrammet. Forslaget var at LO skulle arbeide for å rekruttere studenter.

– Vi syntes det var spesielt at ikke lærlingene var nevnt samtidig, sier Alexandra K. Furunes. Det var resten av LO-kongressen enig i.

Svenneprøvemeninger

Det var slett ikke noe antiklimaks å komme tilbake til Trondheim og rørleggerjobben. Her er hun glad for at hun fikk delt læretiden mellom service og anlegg, og hun snakker gjerne varmt for lærlinger som går hele læretiden på anlegg mens svenneprøven i praksis er en liten servicejobb.

Selv liker hun spesielt godt sprinklerjobber.

– Men først og fremst liker jeg å tenke selv og holde på selv, fastslår hun. På sin egen svenneprøve i mars fikk hun rør-i-røroppgaven. Den enkleste, mener hun selv, og forteller at Bravida hadde det så travelt at det knapt nok ble tid til prøven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse