loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
OPTIMISTISK: Oddgeir Tobiassen hos Rørentreprenørene er optimist etter at Utdanningsdirektoratet nå sier ja til at rørleggerlærlingene fortsatt skal kunne avlegge svenneprøven på prøvestasjon. (Foto: Shutterstock/Rørentreprenørene)
OPTIMISTISK: Oddgeir Tobiassen hos Rørentreprenørene er optimist etter at Utdanningsdirektoratet nå sier ja til at rørleggerlærlingene fortsatt skal kunne avlegge svenneprøven på prøvestasjon. (Foto: Shutterstock/Rørentreprenørene)

Lysning for prøvestasjonene

Arne Kongsnes / 2018-03-13 10:35:25

Utdanningsdirektoratet ville gjøre fag- og svenneprøver på prøvestasjon til et rent unntak i regelverket. Etter høringsrunden har Utdanningsdirektoratet snudd.

– Ut fra mine umiddelbare vurderinger synes jeg innstillingen fra Utdanningsdirektoratet til Kunnskapsdepartementet er positive sett i forhold til vårt høringsbrev, sier direktør for kompetanse og utvikling i Rørentreprenørene Norge, Oddgeir Tobiassen.

Noen endelig seier vil han ikke flagge ennå. Først skal Kunnskapsdepartementet og utdanningsminister Jan Tore Sanner behandle innstillingen, deretter skal Stortinget vedta endringene i forskriften til Opplæringsloven.

LES MER: Samlet bransje kjemper for prøvestasjonene

Soleklart flertall

Direktoratet spurte blant annet høringsinstansene om det bør komme frem av bestemmelsen at prøvestasjon er et sted der prøven unntaksvis kan holdes.

92 instanser har svart ja på dette spørsmålet, mens 33 instanser svarte nei i høringsrunden.

Hovedregelen består

Dagens hovedregel er at fag- og svennprøver skal gjennomføres i bedriften der lærlingen har hatt hoveddelen av opplæringen. Utdanningsdirektoratet velger nå å la dette punktet stå uendret, men:

– Det presiseres også at det er mulig å velge å kombinere prøve i bedrift og et annet sted, for eksempel på prøvestasjon, skriver Utdanningsdirektoratet i sin innstilling til Kunnskapsdepartementet.

Dermed tyder det meste på at rørbrnsjen kan fortsette dagens praksis med prøvestasjoner.

Mange argumenter

I høringsuttalelsen lister Rørentreprenørene Norge opp en rekke argumenter for fortsatt praktisering av dagens ordning med prøvestasjoner:

 • Forholdene for avleggelse av prøven blir lik for alle kandidatene – både lokalt og nasjonalt
 • Læreplanens fastsatte prøvetid overholdes
 • Ingen får hjulpet eller veiledet kandidaten utover det som er tillatt
 • Mulighetene for juks minimeres
 • Prøvestasjon er eneste mulighet for å prøve kandidaten innenfor gitte rammer hva gjelder læreplanens elementer og ikke minst tidsrammen
 • Kandidaten kan prøves i flere deler av faget uten avbrudd
 • Kandidaten kan få ro til å gjennomføre sin «eksamen» uten støy, stress eller andre forstyrrelser som er tilfelle på en hektisk byggeplass
 • Prøvenemnda kan lettere ha kontroll og følge opp kandidaten forsvarlig

Ett svar til “Lysning for prøvestasjonene”

 1. Johan Dolmen sier:

  Det er jo sånn vi vil ja det
  Få ting på stell. Ditta blir kanon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse