loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BRILJANT: Den beste lærlingen i Akershus er blitt svenn, og Susann Bråten Brun innrømmer at det tok lenge før hun var nede på bakken igjen etter prisen og godordene.
BRILJANT: Den beste lærlingen i Akershus er blitt svenn, og Susann Bråten Brun innrømmer at det tok lenge før hun var nede på bakken igjen etter prisen og godordene.

Lang vei til pris som beste lærling

Georg Mathisen / 2017-05-23 08:41:06

Da Susann Bråten Brun prøvde å finne læreplass, var flere skeptiske og sa nei. Nå er 24-åringen fersk rørlegger med pris som beste lærling i Akershus, uansett fag.

1.833 kandidater tok fagbrev eller svennebrev i fjor. Best av dem alle: Susann Bråten Brun.

– Det er skikkelig stort. Jeg har egentlig ikke landet helt ennå. Jeg lever litt på det fremdeles; det var kjempegøy, sier hun.

Fra allmennfag

Nå har hun fast jobb i Nes Rørservice på Årnes og ambisjoner om mesterbrev en gang i fremtiden. Men det var ikke bare enkelt å komme dit. Hun visste nemlig ikke at det var rørlegger hun ville bli.

Som så mange andre som ikke helt vet, tok hun allmennfag – altså studiespesialiserende. Men det var ikke dit hun ville. Hun prøvde å følge i farens fotspor som snekker, men det var først da hun fikk prøve seg i rørleggerbedrift en uke, at hun skjønte hva hun ville bli.

Så var det å finne læreplass.

Innføringskurs

– Jeg prøvde å søke flere steder, forteller hun.

Det var noen som ikke tok inn lærlinger. Andre var rett og slett skeptiske til jenter i bransjen. Men Ronny Johnsen på Nes Rørservice tok henne imot med åpne armer.

Med bakgrunn fra studiespesialiserende kunne Susann Bråten Brun nyte godt av tilbudet om 240 timers innføringskurs i faget.

– Det retter seg spesielt mot dem som ikke har bakgrunn i faget fra tidligere, og det er bare ett annet opplæringskontor som kjører tilsvarende, sier Einar Mehus på Rørentreprenørenes Opplæringskontor Romerike.

Godt sted å være

– Det er godt å ha allmennfag i bunnen hvis jeg vil se på andre muligheter senere. Men i læretiden hadde jeg ikke noen nytte av det jeg hadde gjort der, sier Susann Bråten Brun.

I det minste slapp hun med kortere tid fordi hun hadde fellesfagene fra før.

Foreløpig er det lite som tyder på at hun vil se på andre muligheter.

– Om ti år? Da håper jeg at jeg arbeider her, sier hun.

Selv om hun kan tenke seg mesterbrev, har hun ikke lyst til å begynne for seg selv. Det er trygt og godt å være ansatt. Nes Rørservice, med sine sju ansatte, er et godt sted å være, med et arbeidsmiljø hun setter pris på.

Overraskelsesfest

Det syntes ikke minst etter selve prisutdelingen. Alle andre enn hun selv visste at hun skulle få pris. Da seremonien var ferdig, tok Ronny Johnsen henne med på Aker brygge, der alle kollegene var samlet til middag for å feire henne. Kjæresten hadde pakket for henne, og etter middagen fikk hun natten på hotell.

– Jeg har hatt det bra her fra dag én, og jeg har fått fryktelig god opplæring her, sier hun.

At hun bor ti minutter unna, er heller ikke dumt.

«Briljant»

For svenneprøven fikk hun ros for å være løsningsorientert, vise meget god forståelse, holde høy faglig kvalitet og være rask.

– Arbeidet var estetisk flott å se på og utført på en briljant måte, kommenterer prøvenemndsmedlemmene Kjell Skutle og Thor Arne Kristoffersen.

Til daglig liker Susann Bråten Brun sanitærjobbene best. Nye eneboliger som hun kan følge hele veien, er favoritten. Med dem har hun fått arbeide selvstendig en stund.

– Varmedelen er jeg ikke så god på ennå. Det har litt å gjøre med hva slags jobber vi har mest av, sier hun.

Kjedejubel

Også da Bademiljø hadde landssamling like etter prisutdelingen, var det full jubel for Susann, forteller sjefen.

Rørleggermester Ronny Johnsen er fornøyd med den ferske svennen sin.

– Vi har hatt lærlinger en stund nå og vil gjerne prøve å ha en i firmaet. Vi får stort sett telefoner fra opplæringskontoret og blir spurt om vi kan ta inn. Da Susann kom og spurte, var det morsomt, men vi var litt skeptiske til hvordan det skulle gå med løftingen, innrømmer han.

Det har gått bra. Men hun innrømmer at etter et leilighetsprosjekt med MA-rør, kjente hun det godt når hun kom hjem fra jobb.

– Jeg synes det er tungt selv, jeg. Men det gjelder jo å ta med hjelpemidler, og så lærer man seg noen triks, sier Ronny Johnsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse